Ανάμεσα στις δεκάδες διαμαρτυρίες που αφορούν τα έργα και τις ημέρες του Πρωθυπουργού μας αλίευσα μια αρκετά ιδιαίτερη: τη διαμαρτυρία της ομάδας του Εδεσσαϊκού για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επικαλέστηκε την ομάδα – κατά τη γνώμη των παραγόντων της άστοχα. Μάλιστα ο Εδεσσαϊκός επιπλήττει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι δεν έβαλε τον Πρωθυπουργό στη θέση του θυμίζοντάς του ότι ο Εδεσσαϊκός είναι ιστορική ομάδα!

Ζωντανά

«Οταν ο Πρωθυπουργός της χώρας συζητάει με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στον Πρόεδρο της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε προφανώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού. Αρκετοί συνάνθρωποί μας από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και τη Μεσσηνία παρακολούθησαν ζωντανά τη συζήτηση αυτή. Και ξαφνικά νιώθουν αδιάβαστοι και ανενημέρωτοι. “Η θέση και η στάση δεν αρμόζει σε πρόεδρο αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά σε πρώην πρόεδρο του Εδεσσαϊκού…” λέει ο Πρωθυπουργός, και αντί να τον επιπλήξει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διασύρει έναν έλληνα πολίτη και έναν ελληνικό σύλλογο, τον διορθώνει λέγοντάς πως δεν ήταν πρόεδρος, αλλά αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Και ξαφνικά όλοι ψάχνονται να δουν τι το τόσο σημαντικό είπε ο πρώην παράγοντας του Εδεσσαϊκού, για το οποίο γίνεται αναφορά στη Βουλή. (…) Δεν είναι όλοι τόσο αργόσχολοι στη ζωή τους ώστε να περνάνε την ώρα τους χαβαλεδιάζοντας στο Ιnternet. Τώρα όμως πρέπει να μάθουν. Οφείλουν να μάθουν για να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη επί του τόσο σημαντικού θέματος. Και τι έμαθαν τελικά; Οταν μια στάση και μια θέση δεν είναι σοβαρή, είναι… Εδεσσαϊκός. Γιατί το πρόεδρος και το αντιπρόεδρος για τον απλό κόσμο στο πέρασμα του χρόνου θα χαθεί» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Συγγνώμη

Και καταλήγει ο Εδεσσαϊκός αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό. «Επειδή, όπως καταλαβαίνετε, η προσβλητική αυτή αναφορά σας στον σύλλογό μας και σε ένα από τα πολλά διατελέσαντα μέλη του, προσέβαλε όχι μόνο εμάς, αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, περιμένουμε όπως αποκαταστήσετε, όσο αυτό πλέον είναι εφικτό, το κύρος του ΕΝΕΡΓΟΥ συλλόγου μας αλλά και του προ εικοσαετίας διατελέσαντος αντιπροέδρου του, υπαρκτού έως και σήμερα φορολογικά ενήμερου έλληνα επιχειρηματία και πολύ καλού μας συμπολίτη». Προσυπογράφω και περιμένω να δω τι θα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Διότι μπορεί πραγματικά κάποιος να γελάει παρακολουθώντας το ιστορικό βίντεο του αντιπροέδρου Θωμά Μάτσιου, αλλά το να τον χρησιμοποιεί ως παράδειγμα έλλειψης σοβαρότητας, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην ομάδα, (που δεν φταίει σε τίποτα για την αμήχανη απάντησή του), είναι πραγματικά τραβηγμένο. Και θα ‘χει ενδιαφέρον να δούμε ποιος ανάμεσα στον Τσίπρα και στον Μητσοτάκη θα βρει το κουράγιο να ζητήσει από τους ανθρώπους του Εδεσσαϊκού μια συγγνώμη…

Παϊρότζ

Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Εδεσσαϊκού μού φάνηκε ως είδηση πιο σοβαρή από την επανεμφάνιση του ταϊλανδού υποψήφιου αγοραστή του ΠΑΟ Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά χθες αθλητική εφημερίδα, ο ταϊλανδός επιχειρηματίας έστειλε ένα μήνυμα στον Γιάννη Αλαφούζο, μεγαλομέτοχο του ΠΑΟ, για να τον ενημερώσει ότι δεν έχει ξεχάσει πως έχει μια συμφωνία μαζί του. Ο Παϊρότζ αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με τη Μουσκρόν, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο Βέλγιο, αλλά τόνισε ότι όλα θα λυθούν και θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Το μόνο πραγματικά καινούργιο στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι για πρώτη φορά ο Ταϊλανδός αναφέρθηκε στον γνωστό εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη τονίζοντας πως είναι σε επαφή μαζί του. «Μιλάω με τον Ρέστη για να τακτοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας στον Παναθηναϊκό» γράφει το μήνυμά του.

Διαψεύσεις

Θυμίζω ότι μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο διαψεύσεις από τον εφοπλιστή για πιθανή εμπλοκή του στον ΠΑΟ: ο Ρέστης είχε παραδεχτεί ότι γνώριζε τον Παϊρότζ, όχι όμως και ότι θα αναλάβει υποχρεώσεις σχετικές με τον ΠΑΟ. Δεν νομίζω ότι τώρα θα κάνει κάποια περαιτέρω διευκρίνιση: άλλωστε η ιστορία έχει ξεφουσκώσει. Ωστόσο ίσως κάποια μέρα μάθουμε και αν σε αυτή την ιστορία υπήρχε εμπλοκή του Γιώργου Τσίπρα, τον οποίο τα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον Ταϊλανδό ως άνθρωπο του Ρέστη αποκαλούσαν μεσάζοντα του συγκεκριμένου deal. Εννοώ ότι μπορεί να μάθουμε αν υπήρχε εμπλοκή του ξάδερφου του Πρωθυπουργού, όχι από τον Ρέστη, αλλά από τον Παϊρότζ, που καθώς βλέπετε άρχισε να στέλνει τα μηνυματάκια του…

Ευρωλίγκα

Κατά τα άλλα η εβδομάδα δεν είχε καθόλου ποδόσφαιρο, αλλά ευτυχώς είχε μπάσκετ: στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ δίνουν τις μάχες τους και θα συνεχίσουν να τις δίνουν μέχρι το τέλος. Αλλά αν ο Μίλος Τεόντοσιτς αποφασίσει να γυρίσει στην Ευρώπη και κάνει πράξη όσα χθες δήλωσε, το εγχείρημα των ελληνικών ομάδων γίνεται άπειρα δυσκολότερο: όποια ομάδα αποκτήσει τον τρελό, αλλά ταλαντούχο, Μίλος αποκτά ένα υπερόπλο με δεδομένη την απουσία μεγάλων περιφερειακών στην Ευρώπη. Και δεν νομίζω ότι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ μπορούν να αποκτήσουν τις υπηρεσίες του.

ΤΣΣΚΑ

Ο ίδιος χθες ξεκαθάρισε ότι θέλει να γυρίσει στη Γηραιά Ηπειρο, αφού βαρέθηκε να είναι κομπάρσος στο ΝΒΑ, αλλά δεν έκανε γνωστό σε ποια ομάδα μπορεί να πάει επιστρέφοντας. «Σίγουρα δεν θα μείνω εδώ. Ηρθα, είδα πώς είναι. Φτάνει. Μου αρέσει να παίζω και είμαι πιο άνετος στην Ευρώπη, οπότε θα επιστρέψω σίγουρα πίσω. Είτε κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν, είτε στο τέλος. Θα δούμε» τόνισε αινιγματικά. Σε ποια χώρα μπορεί να βρει νέο εργοδότη; Οπως είναι σήμερα τα πράγματα, το πιθανότερο είναι να επιστρέψει στην ΤΣΣΚΑ δυναμώνοντάς την κι άλλο. Ακόμα και οι Τούρκοι τα 2 (και βάλε…) εκατομμύρια ευρώ, που θα αξιώσει για κάθε χρόνο του συμβολαίου του, δύσκολα μπορεί να τα δώσουν. Μια πιθανή επιστροφή του Τεόντοσιτς ωστόσο τώρα, κι όχι στο τέλος της σεζόν κι ενόψει της επόμενης, σίγουρα νοθεύει τον ανταγωνισμό.

Σάλαρι καπ

Η Ευρωλίγκα γεννήθηκε ως μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – ένα είδος ευρωπαϊκού ΝΒΑ. Μόνο που αν θέλουμε να αντιγράφουμε τους Αμερικάνους, πρέπει να τους αντιγράφουμε σε όλα. Οι ίδιοι στις διοργανώσεις τους έχουν το περίφημο σάλαρι καπ, δηλαδή ένα όριο εξόδων που η κάθε ομάδα πρέπει να σέβεται. Στο ΝΒΑ για να αποκτήσει μια ομάδα μεσούσης της περιόδου τις υπηρεσίες του Τεόντοσιτς θα ‘πρεπε να δημιουργήσει χώρο στο ρόστερ της: στην Ευρώπη άμα έχεις λεφτά κάνεις ό,τι θες. Ενίοτε καταστρέφεις και ωραίες διοργανώσεις…