Ενα αίτημα των κατηγορουμένων που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, του γνωστού C4I, ήρθε ξανά το προσκήνιο της δικαστικής επικαιρότητας, σε μια χρονική περίοδο που η υπόθεση αυτή αποτελεί πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα, που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση και παραπέμφθηκαν σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ζήτησαν από την Εισαγγελία να κληθούν ως μάρτυρες στη δίκη οι άνθρωποι που είχαν την πολιτική ευθύνη διαχείρισης της διαδικασίας παραλαβής του συστήματος κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Καραμανλή.

Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Βύρωνα Πολύδωρα, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται εδώ και καιρό στον κατάλογο των μαρτύρων της δίκης, που αριθμεί συνολικά περισσότερους από 60 μάρτυρες κατηγορητηρίου.

Το σχετικό αίτημα, που έγινε δεκτό από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, υπεβλήθη από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους κατηγορουμένους της αμερικανικής εταιρείας SAIC, η οποία είχε αναλάβει την εκτέλεση του επίδικου έργου. Με βάση το ίδιο αίτημα έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ο τότε νομικός σύμβουλος του υπουργείου, σε μια προσπάθεια να φωτιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, δεν ζητήθηκε να κλητευθεί ως μάρτυρας στην ίδια δίκη ο Προκόπης Παυλόπουλος, λόγω του σημερινού του αξιώματος, ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η σύνδεση των ανωτέρω πολιτικών προσώπων με τη συγκεκριμένη δίκη δεν εμφανίζεται πρώτη φορά με το αίτημα της υπεράσπισης για την κλήση τους ως μαρτύρων. Ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος με την πρότασή του, που έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το παραπεμπτικό βούλευμα, αναφερόμενος στα πραγματικά περιστατικά που στοιχειοθετούν τις πράξεις, αναφέρεται αφηγηματικά και σε ενέργειες των προαναφερόμενων πολιτικών προσώπων που σχετίζονται με την επίδικη σύμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το ίδιο βούλευμα που πρόσφατα απασχόλησε την επικαιρότητα και για το οποίο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ έκαναν παράσταση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Στη σχετική τους αναφορά περιλαμβάνουν δε αποσπάσματα της εισαγγελικής πρότασης, που κατά την κρίση τους δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς, είτε από την τακτική Δικαιοσύνη είτε από τη Βουλή.