Η πρόσκληση για την παρουσίαση του γαλάζιου προγράμματος για την Παιδεία έχει μοιραστεί από το κόμμα και την αρμόδια τομεάρχη εδώ και καιρό. Εύλογο, στην αυριανή εκδήλωση στο κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος οι νεοδημοκράτες ποντάρουν πολλά. Και θα παρέμβει κι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν έχει κρύψει ποτέ τη σημασία που αποδίδει στην Εκπαίδευση, την οποία βλέπει και ως έναν από τους βασικούς μοχλούς για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική κινητικότητα που ευαγγελίζεται.
Η Πειραιώς έχει τεθεί σε προεκλογική ετοιμότητα και μιας και οι περισσότεροι βλέπουν εκλογές το αργότερο μέχρι τον Μάιο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την προγραμματική τους επίθεση στην κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, να παρουσιάζουν το πρόγραμμα της ΝΔ ανά τομέα. Η αρχή θα γίνει με αυτόν της Παιδείας, ενώ ο αμέσως επόμενος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η Υγεία. Το πρόγραμμα για την Παιδεία έχει επιμεληθεί με ομάδα κομματικών στελεχών και τεχνοκρατών η τομεάρχης Νίκη Κεραμέως υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη. Εχει όμως και τη μητσοτακική πινελιά, μιας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του, είναι αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν «hands on». Σε ελεύθερη απόδοση, εμπλέκεται προσωπικά σε κάθε ζήτημα που κρίνει πως είναι καίριο για τη μελλοντική του διακυβέρνηση.
ΜΕ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ. Το Σάββατο, λοιπόν, στην αίθουσα Αντιγόνη, που αναμένεται να γεμίσει με μέλη και στελέχη του κόμματος, θα μιλήσουν για την προσχολική, τη σχολική και την ακαδημαϊκή Εκπαίδευση. Στην πρώτη βαθμίδα οι προτάσεις τους συνοψίζονται στο μότο τους «κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού». Για τη δεύτερη, ως φαίνεται, στην Πειραιώς έχουν μελετήσει ενδελεχώς το σκανδιναβικό μοντέλο. Κι επειδή αρκετοί από το στενό μητσοτακικό επιτελείο είναι θιασώτες των λεγόμενων «καλών πρακτικών» από το εξωτερικό, έχουν δανειστεί για την πρότασή τους στοιχεία του σκανδιναβικού συστήματος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για παράδειγμα, κάποιες σκανδιναβικού τύπου προσθήκες στα σχολικά προγράμματα θα είναι μαθήματα για την οδική συμπεριφορά, τη ρομποτική, τον εθελοντισμό, την επιχειρηματικότητα, την πρόληψη φυσικών καταστροφών και άλλα ανάλογα θέματα, στα οποία φρονούν πως θα έπρεπε να αποκτούν γνώσεις οι μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής. Απαραίτητη κρίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και η ενίσχυση των ψηφιακών μέσων στις σχολικές μονάδες, καθώς και η παροχή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Για την ακρίβεια, προβλέπεται η διδασκαλία προγραμματισμού, της γλώσσας του μέλλοντος, ήδη από το Δημοτικό.
Ως προς τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, μάθημα στο οποίο επίσης προτίθενται να δώσουν έμφαση, επιθυμούν να διαμορφωθεί έτσι το περιεχόμενό του ώστε να συνδεθεί η Εκπαίδευση με την πραγματική ζήτηση στην αγορά εργασίας. Ακρογωνιαίος λίθος του νεοδημοκρατικού εκπαιδευτικού προγράμματος είναι φυσικά και η «αξιολόγηση παντού», όπως λένε από το κόμμα.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Παράλληλα, στα σχέδιά τους είναι και η δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Εξάλλου, ο Μητσοτάκης – που έχει δεσμευθεί για κάτι τέτοιο από το βήμα της φετινής ΔΕΘ – έχει επαναλάβει πολλές φορές δημοσίως την πεποίθησή του πως με τέτοιες σχολικές μονάδες μπορεί να γίνει πράξη η περίφημη κοινωνική κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να μιλήσει για μεγαλύτερη ελευθερία στα σχολεία. Με την εν λόγω φράση εννοεί αυτονομία διοικητική αλλά και παιδαγωγική. Να μπορούν, δηλαδή, να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικές με την οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού και την κατάρτιση προγράμματος σπουδών.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. Ως προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μια από τις πρώτες κινήσεις της ΝΔ, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα είναι η κατάργηση της «αντιμεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ». Εχουν, ήδη, άλλωστε μιλήσει για έναν νόμο – πλαίσιο για την Παιδεία που θα έχει ως βάση τον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου. Το γαλάζιο πρόγραμμα προβλέπει επίσης την καθιέρωση της αξιολόγησης όλων των πανεπιστημίων από ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση θα εξαρτάται και ένα μέρος της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Μια ακόμη πρόταση είναι η επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οπως έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, η βάση εισαγωγής είναι ένδειξη σεβασμού «στα χρήματα του φορολογουμένου, σημαίνει ότι δεν μπορείς να πηγαίνεις και να γράφεις τρία και να έχεις την απαίτηση να πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος την Παιδεία σου σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο».