Σήμερα θα σας απασχολήσω με τα της Κεντροαριστεράς. Το λέω γιατί χθες είχαμε ονόματα για μια σειρά δήμων στην Αττική. Εννοώ ονόματα που πήραν το επίσημο χρίσμα από το Κίνημα Αλλαγής κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Ψηφοδελτίων Αυτοδιοίκησης. Καταγράφεται λοιπόν πλέον επίσημα για τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού ο Νίκος Σαράντης. Για τον Δήμο Χαλκιδέων, ο Χρήστος Παγώνης. Για τον Δήμο Ρεθύμνου, ο Γιώργος Μαρινάκης. Για τον Δήμο Ελευσίνας, ο Γιώργος Τσουκαλάς. Για τον Δήμο Μεταμόρφωσης, ο Μιλτιάδης Καρπέτας. Για τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, ο Γιάννης Κουράκης – που θυμίζω πως έπαιζε για περιφερειάρχης Κρήτης με στήριξη από τη ΝΔ. Κρατώ τελευταίο τον Παναγιώτη Μανούρη, που θα στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ επίσημα για τον Δήμο Νέας Ιωνίας, γιατί σας έχω ένα αποκλειστικό: τις επόμενες μέρες, έχω επιβεβαιώσει πως θα στηριχθεί και από τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό έχει σημασία αφού θα σηματοδοτήσει μια υπέρβαση από τη γαλάζια παράταξη. Εξάλλου πρόκειται για κεντρογενές πρόσωπο. Το σύνθημα όμως – φαντάζομαι – θα είναι: όλοι μαζί να χάσει την πρωτιά ο συριζαίος νυν δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης. Στα μέτωπα δεν χωρούν διαφορές.

Βόλτα στην Κυψέλη

Downtown – αθηναϊκά – επέλεξε να κινηθεί χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτό αφού επισκέφθηκε την Κυψέλη. Ξεκίνησε μάλιστα από την οδό Κυψέλης, πήγε προς τη Δημοτική Αγορά που, αν δεν ξέρετε, αποτελεί σήμερα την πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην οποία εφαρμόζεται ένα νέο μοντέλο συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με διαχειριστή το Impact Hub Athens. Εδώ ο πρόεδρος της ΝΔ είδε κόσμο και μίλησε για ώρα με εκπροσώπους κοινωνικών επιχειρήσεων, του πάνε αυτά. Πολύ περισσότερο αφού το μοντέλο αυτό τον βρίσκει ένθερμο υποστηρικτή για έναν παραπάνω λόγο. Για χρόνια η Αγορά ήταν κατειλημμένη. Κατηφορίζοντας πάντως στον αθάνατο πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, ήλθε σε επαφή και με μια απτή απόδειξη των σημερινών πολιτικών μετατοπίσεων. Μία κυρία τον πλησίασε και του είπε: «Εγώ ψήφισα δύο φορές ΣΥΡΙΖΑ αλλά για πρώτη φορά θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία». Πριν επιστρέψει στα γραφεία του κόμματος – εννοώ στο Μοσχάτο –  πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στο ΑΤ Κυψέλης. Το δόγμα τάξη και ασφάλεια εξάλλου είναι ψηλά στην ατζέντα του.

Πάει Φανάρι

Η Φώφη Γεννηματά – μαθαίνω –  την επόμενη εβδομάδα θα δει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώ μετά θα πάει και Φανάρι όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Με το ίδιο μενού όπως φαντάζεστε θα συζητήσουν, δηλαδή το περιεχόμενο της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας.

Εξόρμηση στη Σύρο

Αρχισα με τα κεντροαριστερά, κλείνω με αυτά. Σε άλλο μήκος κύματος ο Γιώργος Καμίνης σήμερα θα βρίσκεται στη Σύρο εκπροσωπώντας το ΚΙΝΑΛ. Θα δει πολλούς, ανάμεσά τους τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο. Να πω ότι πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε ανοιχτά και επίσημα το ενδιαφέρον του για την Ευρωβουλή. Το λέω γιατί το είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ αν και εκκρεμούν οι συλλογικές αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ.

Φίλη-α πυρά

Αστραψε και βρόντηξε χθες ο Νίκος Φίλης σε εκδήλωση των πολιτικών κινήσεων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας, κάνοντας ενδιαφέρουσες αναφορές στη συγκυρία, αν και πολύ μακριά από αυτά που λένε πολλοί κυβερνητικοί. Το πρώτο βέλος που εκτόξευσε ήταν πως «δεν κινούμαστε από αντιλήψεις ποινικοποίησης της πολιτικής και ενοχοποίησης παρατάξεων». Καταλαβαίνετε πού πάνε τα σκάγια και προφανώς πως αφορούν τη στοχοποίηση Κώστα Σημίτη. Αλλά και στα της οικονομίας, διαφοροποιήθηκε από το κυβερνητικό αφήγημα αφού τόνισε πως «δεν βγήκαμε οριστικά από την κρίση αλλά έχουμε κάνει αποφασιστικά βήματα για να βγούμε από αυτήν». «Γνωρίζουμε», συμπλήρωσε, «πως τα οκτώ χρόνια προκάλεσαν μεγάλο κοινωνικό πόνο», και όπως καταλαβαίνετε ενέταξε και το αριστερό Μνημόνιο σε αυτά.

Κι άλλη απόρριψη

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το εισαγγελικό αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου αναφορικά με τη μήνυση που είχαν καταθέσει εις βάρος του (για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση) οι Μιράντα Ξαφά, Χάρης Μάκκας και ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης. Επί 156 ψηφισάντων, 38 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» της άρσης της ασυλίας του και 118 «κατά». Αντιθέτως, υπέρ της άρσης της ασυλίας του χρυσαυγίτη Σαχινίδη ψήφισαν 151 επί 151 ψηφισάντων (για ψευδή καταμήνυση).

ΔΗΜΑΡ και αναθεώρηση

Η ΔΗΜΑΡ παράγει πολιτική ατζέντα, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Το λέω με αφορμή τη χθεσινή πετυχημένη εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση που διοργάνωσε το Πολιτικό Εργαστήρι για τη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία, χθες στην ΕΣΗΕΑ. Κόσμος και κοσμάκης εδώ. Ο δε Θανάσης Θεοχαρόπουλος κράτησε αποστάσεις από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις με μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία. Παραθέτω ένα απόσπασμα που μου άρεσε: «Η κυβέρνηση, αφού επί τρία χρόνια καθυστέρησε με ευθύνη της τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, με επιτροπές διαλόγου εκτός Βουλής, με τακτικισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια, φέρνει τώρα το ζήτημα, την ύστατη ώρα πριν από την εκπνοή της θητείας της. Μία τακτική που δυσκολεύει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων. Δεν μας άκουσε όταν την καλούσαμε το 2016 να φέρει τη συζήτηση άμεσα στη Βουλή. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση αρνήθηκε να γίνει συζήτηση ακόμη και το 2017, όταν καταθέσαμε τις προτάσεις μας». Από κόσμο ο άνθρωπός μου είδε πολλούς κεντροαριστερούς, όπως τον Σπύρο Δανέλλη και τον Μανόλη Χριστοδουλάκη. Αλλά κουβεντιάστηκε πιο πολύ η παρουσία της Ασημίνας Ξηροτύρη, που φαίνεται να επαναπατρίστηκε στον ευρύτερο χώρο.