Το χθεσινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» αναφορικά με τους χωριστούς δρόμους που τραβούν εδώ και λίγο καιρό η ΑΕΚ και ο Βλαντιμίρ Ματιάσεβιτς επιβεβαιώθηκε άμεσα, καθώς χθες η Ενωση ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον σέρβο αθλητικό διευθυντή. Μια συνεργασία που ξεκίνησε με φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους, όμως σύντομα αποδείχθηκε μη λειτουργική.

Ο Ματιάσεβιτς δεν «κούμπωσε» ποτέ στο υπόλοιπο τιμ που ασχολείται με τα μεταγραφικά, οι καλοκαιρινές εισηγήσεις του δεν υλοποιήθηκαν και κάπως έτσι φτάσαμε στο διαζύγιο. Η παραπάνω εξέλιξη δείχνει πως κάτι στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν… τσουλάει καλά για την ΑΕΚ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η θέση του επικεφαλής των μεταγραφικών ζητημάτων έχει εξελιχθεί σε ηλεκτρική καρέκλα, με κανένα πρόσωπο να μην έχει κατορθώσει να στεριώσει εκεί για καιρό. Είτε μιλάμε για τεχνικό διευθυντή είτε για αθλητικό διευθυντή, όπως στην περίπτωση του Ματιάσεβιτς.

Ο Λύμπε και οι άλλοι

Ο πρώτος που αντιλήφθηκε τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης θέσης δεν ήταν άλλος από τον νυν τεχνικό διευθυντή της Ενωσης Νίκο Λυμπερόπουλο. Ο Λύμπε στελέχωσε το ποδοσφαιρικό τμήμα του Δικεφάλου από το καλοκαίρι του 2013, όταν και επιχειρήθηκε η γενικότερη αναγέννηση του συλλόγου, ωστόσο περίπου έναν χρόνο μετά απομακρύνθηκε με τη διοίκηση της ΑΕΚ να του χρεώνει τότε περιορισμένη δράση εκτός συνόρων και να ζητά κάτι άλλο για το εν λόγω πόστο.

Ο διάδοχος του Λυμπερόπουλου ήταν ένα πρόσωπο γνωστό στην οικογένεια της ΑΕΚ. Ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς επέστρεψε στην Ενωση για να ανοίξει τους μεταγραφικούς ορίζοντες των Κιτρινόμαυρων και η αλήθεια είναι πως αναβάθμισε τον ρόλο του αθλητικού διευθυντή. Παίκτες όπως ο Βάργκας, ο Σιμόες, ο Γιόχανσον, ο Γκάλο ήρθαν στην ΑΕΚ επί ημερών του Μίλο, όμως οι δεδομένα πετυχημένες κινήσεις του δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να του εξασφαλίσουν την παραμονή στην Ενωση, μιας και οι διαφωνίες που είχε με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τον Δημήτρη Μελισσανίδη σε ζητήματα φιλοσοφίας ήταν πολλές και τελικώς έφεραν το διαζύγιο.

Το 2016 ήταν η σειρά ενός άλλου πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας να δοκιμαστεί στο πόστο του τεχνικού διευθυντή. Ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ύστερα από μια πετυχημένη πορεία ως ατζέντης, κλήθηκε να αναλάβει έναν νέο ρόλο και να βάλει σε νέους δρόμους την ΑΕΚ.

Ο Σουηδός όμως δεν κατάφερε να αποτινάξει εντελώς την ταμπέλα του μάνατζερ στο διάστημα της παρουσίας του στην Ενωση και έτσι, μόλις έναν χρόνο μετά τη συμφωνία του με τον Δικέφαλο, αποτέλεσε παρελθόν, έχοντας αφήσει στην ΑΕΚ σαν προίκα τον Ογκνιέν Βράνιες, που ήταν η μία από τις δύο μεταγραφές στις οποίες είχε βάλει την προσωπική του σφραγίδα (η άλλη ήταν ο Αστρίτ Αϊντάρεβιτς).

Η συνέχεια από εκεί και πέρα είναι λίγο – πολύ γνωστή, με τον Νίκο Λυμπερόπουλο να επιστρέφει στην ΑΕΚ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα και στη συνέχεια να πλαισιώνεται από τον Βλαντιμίρ Ματιάσεβιτς, ο οποίος από χθες βρίσκεται και επίσημα εκτός Ενωσης, με την ΠΑΕ να τον ευχαριστεί με μια λιτή ανακοίνωση για την προσφορά του στην ομάδα, σε αυτούς τους περίπου πέντε μήνες της συνεργασίας τους.

Υπό παρακολούθηση οι οργανωμένοι στα ευρωπαϊκά εντός έδρας

Ως μια τελευταία ευκαιρία να μπορεί να αγωνιστεί με όλες τις θύρες του ΟΑΚΑ ανοικτές στα επόμενα ευρωπαϊκά ματς της θεωρείται για τον κόσμο της ΑΕΚ το παιχνίδι με τον Αγιαξ. Η Ενωση δεν τιμωρήθηκε με ποινή της έδρας της για τη συμπεριφορά του κόσμου της στο ματς με την Μπάγερν, ωστόσο η UEFA ήταν κατηγορηματική προς τους Κιτρινόμαυρους, διαμηνύοντας πως αν την Τρίτη ανάψει έστω και ένας… αναπτήρας, οι θύρες 1-35 θα κινδυνεύουν με λουκέτο!

Μετά τα όσα έγιναν στο ΑΕΚ – Μπάγερν Μονάχου προ ολίγων ημερών, η UEFA απεφάνθη ότι την Τρίτη η Ενωση θα έχει κανονικά όλες τις εξέδρες στη διάθεσή της για τους οπαδούς της, ενώ οι θύρες 1-35 (των οργανωμένων οπαδών της) έχουν τιμωρία έναν χρόνο με αναστολή.

Αυτό σημαίνει ότι αν συμβεί το παραμικρό την Τρίτη και στα επόμενα ευρωπαϊκά εντός έδρας παιχνίδια για τον επόμενο χρόνο, η θύρα των οργανωμένων θα τιμωρηθεί και θα κλείσει. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην ΑΕΚ είναι 64.000 ευρώ για το παιχνίδι με την Μπάγερν, με τους Κιτρινόμαυρους να αποφεύγουν, προς το παρόν τουλάχιστον, τα χειρότερα.

Με Παναιτωλικό

Παιχνίδι δίχως αύριο μοιάζει να είναι για την ΑΕΚ το σαββατιάτικο απέναντι στον Παναιτωλικό, καθώς η Ενωση θέλει τη νίκη και τίποτα λιγότερο, προκειμένου να μείνει ζωντανή στη μάχη του τίτλου. Οι Κιτρινόμαυροι μετά τα άσχημα αποτελέσματα που προηγήθηκαν γνωρίζουν πως χρειάζονται μονάχα τους τρεις βαθμούς για να παραμείνουν ζωντανοί στην προσπάθεια να διατηρήσουν το πρωτάθλημα, μιας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι καταστροφικό.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει τονίσει με διαδοχικές ομιλίες προς τους ποδοσφαιριστές του τη σημασία του εν λόγω αγώνα, που για την ΑΕΚ έχει χαρακτήρα «τελικού». Ο Παναιτωλικός είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ομάδα, ειδικά όταν αγωνίζεται εντός έδρας και η αποστολή της Ενωσης δεν θα είναι εύκολη.

Το ευχάριστο για τον τεχνικό του Δικεφάλου είναι πως έπειτα από καιρό προπονεί την ομάδα του με το απουσιολόγιο να είναι κενό. Με εξαίρεση τον Ελντερ Λόπες, που δεν υπολογίζεται για το υπόλοιπο της σεζόν, όλοι οι υπόλοιποι Κιτρινόμαυροι είναι διαθέσιμοι και έτσι οι επιλογές για τον Ουζουνίδη, πολλές.

Ο έλληνας τεχνικός προσανατολίζεται να παρατάξει την ΑΕΚ με ένα επιθετικό σχήμα, ξεκινώντας στη βασική ενδεκάδα τόσο τους Λιβάγια, Πόνσε, αλλά και δύο εκ των Μάνταλου, Μπακασέτα, Μπογέ. Που θα καλύψουν τις θέσεις των εξτρέμ. Στα χαφ αναμένεται να βρεθούν οι Σιμόες, Γαλανόπουλος, στην άμυνα οι Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Χουλτ και κάτω από τα δοκάρια ο Μπάρκας.

«Δύσκολη η αγορά του Ιανουαρίου»

Για τις μεταγραφικές αναζητήσεις της ΑΕΚ στη χειμερινή περίοδο μίλησε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, με τον τεχνικό της Ενωσης να τονίζει πως δεν είναι εύκολο να βρεθούν αξιόλογες περιπτώσεις παικτών μεσούσης της σεζόν, ωστόσο γίνεται προσπάθεια η ομάδα να αποκτήσει τους ποδοσφαιριστές που έχει ανάγκη. Με τον προπονητή της Ενωσης να αφήνει να εννοηθεί πως οι Κιτρινόμαυροι θα ενισχυθούν με τουλάχιστον έναν παίκτη τον Ιανουάριο.

«Είναι ένα κομμάτι που προχωράει, καθώς ξέρουμε σε ποιες θέσεις πρέπει να ενισχυθούμε. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία. Για πολλούς λόγους. Δεν είναι και το πρωτάθλημα που γοητεύει τους ξένους παίκτες. Ούτε είναι τόσο υψηλό το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Η περίοδος του Ιανουαρίου είναι δύσκολη. Δεν βρίσκεις εύκολα τους παίκτες που θέλεις και χρειάζεται αρκετό ψάξιμο. Δουλεύουμε όμως συντονισμένα και ελπίζω στο τέλος να πάρουμε τους παίκτες που θέλουμε. Νομίζω σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα», είπε ο Ουζουνίδης.