Με τη λογική ότι δεν υπάρχει πρώτη νίκη (Ολυμπιακός) χωρίς να ακολουθήσει η δεύτερη (Μπαρτσελόνα), ο Τσάβι Πασκουάλ υιοθετεί και τη συνακόλουθη αλληλουχία των πραγμάτων…

Δεν υπάρχει ούτε η δεύτερη (Μπαρτσελόνα), χωρίς την τρίτη (Μπασκόνια), που του κλείνει το μάτι απόψε (21.30): του το κλείνει ως μια πρόκληση για το χατ τρικ της εβδομάδας, αλλά ταυτόχρονα του το… γυαλίζει κιόλας, καθότι αντιμετωπίζει μια ομάδα η οποία του φέρνει στη μνήμη δύο από τις χειρότερες στιγμές στην ένδοξη Ιστορία του και κάθε φορά που τη βλέπει μπροστά του νιώθει την ανάγκη να ξορκίζει τους δαίμονες για το εφεξής καλούμενο OAKAzo του 2006 και το sweep του 2016.

Αμ το άλλο; Και τις δυο φορές που η ομάδα με τα… χίλια ονόματα τον εκτροχίασε από την πορεία προς το φάιναλ φορ, στον πάγκο της καθόταν αυτός που επέστρεψε τις προάλλες: ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς!

Ενας Κροάτης ο οποίος πλήγωσε δυο Σέρβους, άλλοτε συμπαίκτες του στην ενιαία εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας: πρώτα τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και ύστερα τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, που το ίδιο βράδυ έχασε κιόλας τη δουλειά του! «Κάθε φορά που τους αντιμετωπίζουμε τυχαίνει να έχουν νέο προπονητή στον πάγκο τους» σχολίασε ο Πασκουάλ, που αναγνώρισε το προφανές ως απότοκο της προχθεσινής βραδιάς. «Μετά από μια νίκη, η ζωή είναι ομορφότερη, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε σε αυτό που καταφέραμε την Τετάρτη. Τώρα πηγαίνουμε να παίξουμε σε μια πολύ δυνατή και δύσκολη έδρα απέναντι σε μια ομάδα που έχει ποιότητα, είναι επιθετική στο παιχνίδι της και μπορεί να βρει λύσεις από παντού. Γι’ αυτό πρέπει, όπως συνέβη και με την Μπαρτσελόνα, να είμαστε σκληροί στην άμυνα και να ελέγξουμε τα λάθη μας».

Δίκιο έχει ο Πασκουάλ, απλώς κοντά σε αυτά ο Παναθηναϊκός οφείλει να βελτιώσει και το ποσοστό του από τα 6μ.75, που βρίσκεται μόλις στο 30,1%, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που και οι οικοδεσπότες είναι εξίσου ατζαμήδες στα τρίποντα (31,2%).

Πληγωμένο θηρίο

Το ταξίδι των Πρασίνων (5-3) στη Βιτόρια, παρόντος μάλιστα και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ενέχει εξ ορισμού ίντριγκα, καθότι τον ερχόμενο Μάιο η Fernando Buesa Arena θα φιλοξενήσει το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας που ως στόχος στοιχειώνει τον Παναθηναϊκό από το 2012! Ωστόσο πριν από αυτή την υπαρκτή, αλλά μακρινή πρόκληση υπαρχει η ανάγκη του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τής σημερινής αναμέτρησης, απέναντι σε μια ομάδα που μοιάζει με πληγωμένο θηρίο.

Η Μπασκόνια (2-6) προέρχεται από τέσσερις απανωτές ήττες και όπως επισήμανε ο Περάσοβιτς «ο κόσμος πρέπει να μας βοηθήσει να επιβάλουμε από την αρχή τον ρυθμό μας, να είμαστε αποτελεσματικοί απέναντι στην άμυνα με αλλαγές στα σκριν που παίζει ο Παναθηναϊκός και να βρούμε τον πραγματικό εαυτό μας».

Το μεταξύ τους σκορ

Μετά τον αποκλεισμό του στα πλέι οφ του 2016 ο Παναθηναϊκός έχει επιβληθεί στα τρία από τα τελευταία τέσσερα ματς κόντρα στην Μπασκόνια, ενώ το συνολικό σκορ των αναμετρήσεών του με τους Βάσκους είναι 12-11.