Ο Αϊ-Βασίλης ετοιμάζεται να φέρει τα δώρα του στο βελγικό ποδόσφαιρο και κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Ο εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου με τους στημένους αγώνες και τις οικονομικές ατασθαλίες στο ποδόσφαιρο του Βελγίου, ο σέρβος μάνατζερ Ντέγιαν Βελίκοβιτς, αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές προκειμένου να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου και να πέσει στα μαλακά. «Θα τα πει όλα» λέει ο δικηγόρος του Κρις Λούικ και αμέσως η εφημερίδα «Het Laatste Nieuws» έσπευσε να προαναγγείλει «χιονοστιβάδα», ενώ η «Soir» έγραψε πως «ενεργοποιήθηκε η ωρολογιακή βόμβα».

Ευεργετικές διατάξεις

Ο Βελίκοβιτς, 48 ετών και φέρων το προσωνύμιο Αϊ-Βασίλης λόγω των πολλών δώρων που έκανε σε γνωστούς και φίλους, θεωρείται ένα από τα βασικά πρόσωπα του βελγικού ποδοσφαίρου. Εχει οργανώσει τις μεταγραφές δεκάδων παικτών και συνεργάστηκε με πολλούς συλλόγους σε πολλά επίπεδα.

Υστερα από έφοδο της αστυνομίας σε δεκάδες σπίτια και γραφεία συλλόγων, ο Βελίκοβιτς συνελήφθη μαζί με έναν ακόμα μάνατζερ, δύο διαιτητές, έναν δικηγόρο και παράγοντες ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Οι κατηγορίες που τους ασκήθηκαν ήταν συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία. Ο Βελίκοβιτς αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο νόμος που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους συνεργάζονται με τις Αρχές ψηφίστηκε τον Ιούλιο και ο Σέρβος θα είναι ο πρώτος στην Ιστορία της χώρας που θα κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων. Ετσι, η ποινή των 15 χρόνων φυλάκιση χωρίς αναστολή θα μετατραπεί σε πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 80.000 ευρώ, και τα δύο με αναστολή. Επιπλέον, θα πρέπει να επιστρέψει όλα τα χρήματα που κέρδισε από παράνομες δραστηριότητες.

Αν όσα καταθέσει δεν είναι σωστά ή ημιτελή, η συμφωνία με τις Αρχές θεωρείται άκυρη.

Ενδοιασμοί

Τα επόμενα επεισόδια του Footbelgate αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο δικηγόρος του Βελίκοβιτς δήλωσε πως «δεν θέλει να είναι ο μοναδικός που θα πληρώσει. Θα διευκρινίσει την εμπλοκή κι άλλων ανθρώπων που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας ή που ο ρόλος τους δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός».

Ο Βελίκοβιτς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο χειραγώγησης αγώνων, αλλά αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους ερευνητές είναι οι οικονομικές ατασθαλίες και το σύστημα που είχε στήσει ο Σέρβος για να αποφεύγει τους φόρους. Πολλοί εκπρόσωποι του νομικού κόσμου εκφράζουν πάντως ενδοιασμούς για τη συμφωνία του Βελίκοβιτς με τις Αρχές, υποστηρίζοντας πως τέτοιες μέθοδοι είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία.

Τι απέφερε ο Πογκμπά στον Ραϊόλα

Το ποσό των 49 εκατ. ευρώ έλαβε ως προμήθεια ο μάνατζερ Μίνο Ραϊόλα για τη μεταγραφή του Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα 27 εκατ. τα έδωσε η Γιουβέντους και τα υπόλοιπα η Γιουνάιτεντ.