Στην πιο κρίσιμη καμπή της σχεδόν εκατόχρονης ιστορίας του βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης (ΕΟΒ), το οποίο εντάσσεται σε έκταση – φιλέτο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συγκεκριμένα σε έναν καταπράσινο λοφίσκο περίπου 85 στρεμμάτων με θέα τη θάλασσα, στον Λαιμό. Πρόκειται για σημαντικό τμήμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και ίσως το μοναδικό που έχει θέσει ποτέ η Εκκλησία υπό διαπραγμάτευση αξιοποίησης, δεδομένων των σεναρίων που φουντώνουν κατά διαστήματα για ενδιαφερόμενους ξένους και έλληνες επενδυτές.
Η Αρχιεπισκοπή βεβαίως γνωρίζει καλά πως τα στρέμματα γύρω από το ίδρυμα είναι δασικά, άρα οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση στο συγκεκριμένο φιλέτο της στην Αττική, που θα επέφερε πολυπόθητα έσοδα, προϋποθέτει κινήσεις και από το Δημόσιο αρχικά για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης. Και ενώ προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό, δεν φαίνεται να τίθεται προς αξιοποίηση κανένα άλλο (λιγότερο «προβληματικό») εκκλησιαστικό ακίνητο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΕΟΒ, ακριβώς δίπλα στον Αστέρα (με θέα στον ορίζοντα τη Λίμνη Βουλιαγμένης), ερημώνει χρόνο με τον χρόνο. Σήμερα έχουν καταλήξει να ζουν στα λιθόκτιστα κτίρια μόνο 12 ορφανά και άπορα αγόρια, στα οποία παρέχεται δωρεάν διαμονή, σίτιση, ένδυση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ φοιτούν στα δημόσια σχολεία της περιοχής.
«Η εικόνα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, δυστυχώς» επιβεβαιώνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του ΕΟΒ Απόστολος Κουρουμιχάκης και σχολιάζει: «Τα παιδιά είναι λιγότερα και από τους εργαζομένους». Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, που ανέλαβε καθήκοντα (αμισθί, όπως λέει) τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεγάλωσε στο ΕΟΒ: «Στην εποχή μου, τα χρόνια 1965-1972, ήμασταν 90 παιδιά και κάποτε υπήρχε σχολείο εντός του ιδρύματος. Το ίδρυμα έχει περάσει από σαράντα κύματα!». Οπως περιγράφει, οι εγκαταστάσεις είχαν κλείσει το 1972 για τέσσερα χρόνια «γιατί όπως φαίνεται από τότε υπήρχαν σκέψεις για αξιοποίηση. Τα παιδιά είχαν μεταφερθεί σε άλλη εκκλησιαστική δομή στην Εκάλη. Τελικά οι φιλοξενούμενοι επανήλθαν στις εγκατάστασεις». Ακολούθησαν ωστόσο άλλες ταραχώδεις και ασταθείς περίοδοι με απολύσεις προσωπικού και διαρκείς αντικαταστάσεις των διευθυντών.
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη συρρίκνωση του αριθμού των φιλοξενουμένων στο Ορφανοτροφείο, η συγκεκριμένη έκταση της Αρχιεπισκοπής έρχεται συχνά στο προσκήνιο ως η προνομιούχος θέση στη Βουλιαγμένη που μαγνητίζει επενδυτές από τα Αραβικά Εμιράτα, ομογενείς από τις ΗΠΑ, Ρώσους, έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και τους Αραβες και Τούρκους οι οποίοι επένδυσαν τελικά στην ξενοδοχειακή μονάδα του Αστέρα. «Η τελευταία εντολή του Αρχιεπισκόπου είναι να διπλασιάσουμε – τουλάχιστον – τους τροφίμους. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά πρόθεση της Εκκλησίας δεν είναι να κλείσει το ίδρυμα» υποστηρίζει ο διευθυντής Κουρουμιχάκης. Οσο για τα έσοδα του ΕΟΒ, τα οποία προέρχονται κυρίως από ενοίκια ακινήτων, ο ίδιος κάνει λόγο για γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης: «Η Εκκλησία, στον βαθμό που μπορεί, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες παιδιών που ουσιαστικά είναι χωρίς γονείς, καθώς έχουμε φιλοξενούμενους με εισαγγελική εντολή ή από οικογένειες σε οικονομικό αδιέξοδο. Το παρελθόν τους τα στοιχειώνει και χρειάζονται στήριξη».
Το ορφανοτροφείο εκτείνεται σε περίπου οκτώ στρέμματα με λιθόκτιστα κτίρια του 1910, δωρεά της Σοφίας Σλήμαν και του Δήμου Αθηναίων. Τα εγκαίνια έγιναν στα τέλη Μαΐου του 1920, ενώ όπως αναφερόταν στο Βασιλικό Διάταγμα της 14ης Μαΐου του 1937, ως «υπότροφοι προτιμώνται τα άπορα ορφανά αστικών οικογενειών προσφύγων, τα άπορα ή απροστάτευτα ορφανά των κληρικών, τα άπορα ορφανά πεσόντων εν πολέμω, τα άπορα ορφανά πατρός άμα και μητρός ηλικίας διά άπασας τας άνω περιπτώσεις από 7 έως 9 ετών συμπεπληρωμένων».
Χαρτζιλίκι, πρωινό εγερτήριο και εκκλησιασμός
Εγερτήριο στις επτά το πρωί τις καθημερινές και στις εννέα το Σάββατο, χαρτζιλίκι σε όλα τα παιδιά, τρίωρες άδειες και υποχρεωτικό εκκλησιασμό τα πρωινά της Κυριακής προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης (ΕΟΒ), που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 17 Αυγούστου 2018. Οι τρόφιμοι οφείλουν πλέον να ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα και να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς, ενώ στον κανονισμό καθορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις του διευθυντή και του υπόλοιπου προσωπικού. «Εχουμε μια νέα πραγματικότητα και όπως είναι αναμενόμενο τα παιδιά χρειάζονται τον χρόνο τους για να συνηθίσουν» σχολιάζει ο διευθυντής του ΕΟΒ Απόστολος Κουρουμιχάκης.
Για τους μαθητές του δημοτικού απαγορεύεται ρητά η κατοχή και χρήση κινητού τηλεφώνου και όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τηλεόρασης, ορίζονται συγκεκριμένες ώρες ανάλογα με την ηλικία. Πάντως, ειδικά για την τηλεόραση ο επιμελητής μπορεί να «παραβαίνει» τους κανόνες σε ειδικές περιπτώσεις, όπως την ημέρα μετάδοσης ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού ντέρμπι!
Ολοι οι φιλοξενούμενοι λαμβάνουν κάθε Παρασκευή συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για προσωπικά έξοδά τους (2 ευρώ για τα αγόρια έως 12 ετών και 15 ευρώ για τα μεγαλύτερα). Επίσης υποχρεωτικός είναι ο κυριακάτικος εκκλησιασμός. Συγκεκριμένες ώρες μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους οι γονείς-κηδεμόνες, ενώ οι ανήλικοι (με εξαίρεση τους μαθητές του δημοτικού) δικαιούνται άδεια μέχρι τρεις ώρες, κατά την κρίση του επιμελητή και με προθεσμία επιστροφής το βράδυ. Εξάλλου τα φώτα κλείνουν στις 23.00 για τα παιδιά του δημοτικού (Παρασκευή και Σάββατο στις 24.00) και τα μεσάνυχτα για τα μεγαλύτερα (με μισάωρη παράταση Παρασκευή και Σάββατο).