Τον έχουν αποκαλέσει «Ομπάμα της Βρετανίας», αλλά ο ίδιος απορρίπτει τον χαρακτηρισμό. Είναι ένας από τους ανερχόμενους αστέρες της πολιτικής σκηνής στη Γηραιά Αλβιώνα και αρκετοί στοιχηματίζουν ότι θα γίνει αρχηγός του Εργατικού Κόμματος – ίσως και πρωθυπουργός. Για την ώρα, πάντως, ο Τσούκα Ουμούνα είναι πολύ απασχολημένος με το να προσπαθεί να εξασφαλίσει τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Θα τα καταφέρει; «Οι πιθανότητες να γίνει δημοψήφισμα είναι σήμερα μεγαλύτερες από ποτέ», λέει στα «ΝΕΑ» ο 40χρονος βουλευτής των Εργατικών, ένθερμος υποστηρικτής του Remain και ηγετικό στέλεχος της εκστρατείας People’s Vote που διεκδικεί να ξαναψηφίσουν οι πολίτες για το Brexit. «Εχουμε μεγάλη δυναμική και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πια ότι η – μικρή έστω – πλειοψηφία των πολιτών θέλει δεύτερο δημοψήφισμα».
Μα, οι πολίτες ψήφισαν το 2016 και έβγαλαν Brexit με 52%. Γιατί να ξαναγίνει δημοψήφισμα; τον ρωτάω κάπως προβοκατόρικα. «Κατ’ αρχάς, το ότι εγκαταλείπουμε την ΕΕ είναι τεράστιο λάθος και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται. Επιπλέον δεν υπάρχει κοινοβουλευτική συναίνεση για το τι Brexit θέλουμε. Δεν βλέπω πώς αλλιώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό από το να ζητήσουμε από τον λαό να μας πει τι θέλει να γίνει. Ξέρω ότι η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει είναι ένας Μαραθώνιος. Και ακόμη δεν είμαστε ούτε στα μισά του δρόμου».
Γεννήθηκε στο Λονδίνο από αγγλοϊρλανδή μητέρα και νιγηριανό πατέρα. Αρχικά, ασχολήθηκε με τη δικηγορία, γρήγορα όμως τον κέρδισε η πολιτική. Το 2010 εξελέγη βουλευτής και την επόμενη χρονιά ορίστηκε σκιώδης υπουργός Επιχειρήσεων, θέση που κράτησε έως το 2015 όταν παραιτήθηκε λόγω «δυσαρμονίας» με τον νεοεκλεγέντα τότε αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Η αλήθεια είναι ότι οι δυο τους δεν τα πήγαν ποτέ καλά: ο Κόρμπιν είναι «πολύ αριστερός», ο Ουμούνα είναι «μπλερικός» και χαρακτηρίζει τον εαυτό του «σοσιαλδημοκράτη κεντροαριστερό». Στη συνέντευξή μας, δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί δριμύτατα στον ηγέτη του κόμματός του. «Οι Εργατικοί έχουν ως αρχηγό έναν ισοβίως ευρωσκεπτικιστή, ο οποίος δεν έχει αλλάξει τις απόψεις του εδώ και 30 ή 40 χρόνια». Κατόπιν, γίνεται ακόμη πιο αιχμηρός: «Εχουμε τρομερή έλλειψη ηγεσίας στη χώρα μας. Δεν υπάρχει πραγματικός ηγέτης σε καμία από τις δύο πλευρές (σ.σ.: Συντηρητικούς και Εργατικούς). Η Βρετανία χρειάζεται επειγόντως έναν ηγέτη σε αυτή την περίοδο εθνικής κρίσης».
Ο Κόρμπιν δήλωσε πρόσφατα ότι το Brexit δεν μπορεί να σταματήσει. Προφανώς διαφωνείτε, συνεχίζω να τον τσιγκλάω. Εκείνος χαμογελά. «Αργότερα διευκρίνισε ότι αυτό που εννοούσε ήταν πως το Εργατικό Κόμμα δεν μπορεί από μόνο του να σταματήσει το Brexit. Αυτό είναι σωστό, αλλά έχει επίσης δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί τη δημοκρατία. Λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων και μελών των Εργατικών όχι μόνο θέλουν δημοψήφισμα, αλλά δηλώνουν ότι προτιμούν την παραμονή».
Κατά καιρούς γράφεται ότι ο Ουμούνα προετοιμάζει κρυφά, μαζί με άλλους βουλευτές, τη δημιουργία ενός νέου κεντρώου κόμματος. «Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε τώρα. Η συζήτηση αυτή διακινείται από τους υποστηρικτές του Brexit επειδή θέλουν να υπονομεύσουν τη διακομματική συνεργασία μεταξύ βουλευτών που μάχονται κατά του Brexit. Παίζουμε το παιχνίδι τους όταν την κάνουμε» μου λέει. Αμέσως όμως προσθέτει με νόημα: «Θεωρώ ότι ο λαός αυτής της χώρας έχει κουραστεί από το δίπολο Αριστερά – Δεξιά και τους πολιτικούς που κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».
Το 2015, ο Ουμούνα αποφάσισε να διεκδικήσει την αρχηγία των Εργατικών, μετά την εκλογική ήττα του κόμματος και την παραίτηση του Εντ Μίλιμπαντ. Ωστόσο, απέσυρε την υποψηφιότητά του μόλις τρεις ημέρες αργότερα. Θα το επιχειρήσει ξανά; «Νομίζω ότι είναι μάλλον απίθανο να με αφήσει το κόμμα να γίνω αρχηγός του στο προσεχές μέλλον». Ποτέ δεν ξέρετε, του λέω και ξεσπά σε γέλια.