Κοιτάζω με προσοχή την υδρόγειο σφαίρα που έχει σχεδιάσει αποκλειστικά για τους καλούς του πελάτες ο ιταλικός οίκος Brunello Cucinelli. Μια «υδρόγειο» χειροποίητη, κλασική, σε λευκά και γκρίζα χρώματα, η οποία απευθύνεται σε πελάτες πολύ υψηλών εισοδημάτων. Η τιμή της, μάλλον απαγορευτική. Ενα αντικείμενο αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, το οποίο αποτελεί σίγουρα μικρό έργο τέχνης. Με τις άκρες των δαχτύλων μου «χαϊδεύω» τη Βόρειο και Νότιο Αμερική, οι οποίες σύμφωνα με τον Γιοχάνες Σένερ ήταν τα επονομαζόμενα «μεγάλα νησιά». Οι υπόλοιπες χώρες πάνω στην υδρόγειο, ακόμα και αυτή η «λεπτομέρεια» του Πορθμού του Μαγγελάνου, που ο Σένερ γνώριζε ήδη από το 1515, εντυπωσιάζουν. Προσπαθώ να «ανακαλύψω» κάπου μέσα στην υδρόγειο σφαίρα Cucinelli, του οίκου με τα tres chic ανδρικά κοστούμια και εκπληκτικής ποιότητας πουλόβερ, τη νησίδα Τσαβούς.
Η νησίδα, η οποία βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τα Ιμια, εκεί όπου οι Τούρκοι χτίζουν συνέχεια καινούργιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει πουθενά. Μια νησίδα-παρατηρητήριο για τους γείτονές μας, με τους νεαρούς, καλογυμνασμένους άνδρες των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών να έχουν αναλάβει έντονη δράση. Η αλήθεια είναι ότι οι άνδρες της ΜΙΤ μοιάζουν με τους δημοφιλείς τούρκους stars, κάτι σε… Κιβάντς Τατλιτούνγκ δηλαδή. Στον χάρτη αντίθετα, υπάρχει το κοσμοπολίτικο Τσεσμέ, το λαμπερό spot που επίσης «φιλοξενεί» τους γοητευτικούς τούρκους πράκτορες, οι οποίοι «παρακολουθούν» τι γίνεται απέναντι. Προτιμώ να «ταξιδέψω» μέχρι τις Γαλλικές Αλπεις, με τα πανάκριβα χιονοδρομικά κέντρα. Η «snob» Μεζέβ της οικογένειας Ρότσιλντ, φαντάζει μαγευτική. Ο σκληρός Μπιλαλί Γιλντιρίμ, πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, ο οποίος εκτοξεύει απειλές σε καθημερινό επίπεδο την Ελλάδα, την είχε επισκεφθεί στα νεανικά του χρόνια. Γνωρίζει πράγματι σκι στο βουνό ο Γιλντιρίμ;
Ο Βουδούρης και η Αριάν ντε Ρότσιλντ
Υπήρξαν αρκετοί οι οποίοι όταν άκουγαν πριν από χρόνια ότι οι ιδρυτές της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Αρης και Λίλιαν Βουδούρη, αναχωρούσαν και πάλι για τη Μεζέβ, κοιτούσαν λίγο περίεργα ο ένας τον άλλο. Μα ποιο επιτέλους ήταν αυτό το πανέμορφο spot των Γαλλικών Αλπεων, στο οποίο ο εκδότης είχε «χτίσει» ένα μεγάλο πολυτελές chalet; Οι περισσότεροι μιλούσαν για τη λαμπερή Courchevel (πριν κατακλυστεί από ρώσους ολιγάρχες) το Gstaad, το St. Moritz, το Aspen του Κολοράντο.
Εκείνοι όμως οι οποίοι γνώριζαν από καλό χιόνι και υψηλής ποιότητας life style, προτιμούσαν την αριστοκρατική Μεζέβ που έκαναν από τη δεκαετία του 1920 ακόμα, γνωστή στους κύκλους του διεθνούς τζετ-σετ οι Ρότσιλντ. Η Αριάν ντε Ρότσιλντ, η ισχυρότερη ίσως σήμερα γυναίκα, της πάμπλουτης δυναστείας, άνοιξε στο γραφικό χωριό του 13ου αιώνα, με τη σκιά του εμβληματικού Mont Blanc πάνω του, το πρώτο της ξενοδοχείο εκεί. Πρόκειται για έναν υπέρλαμπρο κρίκο στην περίφημη αλυσίδα των Four Seasons.
Οι νεόπλουτοι κοιτάζουν από μακριά
Η Αριάν ακολούθησε τα βήματα της «σκληρής» προγιαγιάς Νοεμί, η οποία κατοικούσε στη Γενεύη και έκανε χειμερινές διακοπές στο St Moritz. Μέχρι που ανακάλυψε τη Μεζέβ. Το Four Seasons άνοιξε τις πύλες του στο «χωριό» των Γαλλικών Αλπεων, μόλις έναν χρόνο πριν. Η Αριάν επέλεξε για το interior design τον διάσημο Pierre-Yves Rochon, ο οποίος ανακαίνισε πρόσφατα το Beverly Hills Waldorf Astoria. Η Μεζέβ, παρά τα αστραφτερά ξενοδοχεία και τα πανάκριβα εστιατόρια με τις σπάνιες λίστες κρασιών, παραμένει αυτό που λέμε «snob». Εδώ οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά από ό,τι στο Gstaad ή το St Moritz. Οι οικογένειες, πολλές αριστοκρατικής καταγωγής, γνωρίζονται από παλιά μεταξύ τους. Οι νεόπλουτοι μεγιστάνες με τις ξανθιές girlfriends και τα ολονύχτια πάρτι δεν έχουν θέση στο συγκεκριμένο θέρετρο χειμερινών σπορ. Ισως γι’ αυτό δεν κυκλοφορούν φωτορεπόρτερ στα χιονισμένα δρομάκια.
Η εκδότρια του «Town & Country» και οι δημιουργοί
Η editor in chief του περιοδικού «Town & Country» Στελίν Βολάντες με ξάφνιασε ευχάριστα όταν την συνάντησα πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα στο café του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, κάτω από την Ακρόπολη. Χαριτωμένη, γελαστή, άκρως επικοινωνιακή, μιλούσε τη γλώσσα μας. Η ίδια, μου εξήγησε ότι έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα της. Η Στελίν λατρεύει τη χώρα μας, επισκέπτεται το καλοκαίρι τη Μύκονο, έχει άριστη γνώση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η κυρία Βολάντες στη διάλεξη που έδωσε το ίδιο απόγευμα στο Μουσείο αναφέρθηκε στο κόσμημα και στους ταλαντούχους σύγχρονους δημιουργούς. Η Ιωάννα Λαλαούνη ευχαρίστησε τη Στελίν του Luxury εντύπου, με τη σημαντική ιστορία στον χώρο των διεθνών εκδόσεων, για την αποδοχή της πρόσκλησης. «Η Στελίν αποδέχθηκε την πρόσκληση να μιλήσει δημόσια, σε ένα κοινό, μακριά από τις ΗΠΑ. Σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε μέσα από νέους τρόπους την έννοια του σύγχρονου κοσμήματος. Η κυρία Βολάντες έχει προχωρήσει μέσα από την προσωπική της έρευνα στην απαράμιλλη ανάδειξη του έργου των σύγχρονων καλλιτεχνών», επισήμανε.