Η υπόθεση της μολιερικής κωμωδίας «Ζορζ Νταντέν» χαρακτηρίζεται συχνά απλή, από εκείνες που παίζονται «για να βγάλουν γέλιο». Ας πάρουμε την υπόθεση τοις μετρητοίς: ένας πλούσιος χωριάτης έχει το θράσος να παντρευτεί μια ξεπεσμένη οικονομικά αριστοκράτισσα και υποφέρει με τα παθήματά του. Σε δεύτερο επίπεδο, βέβαια, καμία κωμδία του Μολιέρου δεν «εκβιάζει» απλώς και μόνο το γέλιο. Γι’ αυτό και η παράσταση «Ζορζ Νταντέν: ένας άναυδος σύζυγος» είναι μια πικρή κωμωδία για την αφόρητη πραγματικότητα ενός δύσκολου γάμου. Η Μαριάννα Κάλμπαρη, ακριβώς 350 χρόνια ύστερα από το πρώτο ανέβασμα του έργου, το παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης, μιλώντας για έναν αγνό, ιδανικό έρωτα στην Ελλάδα της κρίσης μέσα από την εφιαλτική έλλειψή του. «Δεν είμαι πολύ σίγουρη πως η κρίση δοκιμάζει τον έρωτα» τονίζει η καλή ηθοποιός Σύρμω Κεκέ, που πρωταγωνιστεί στην παράσταση. «Ο έρωτας ξέρει να κάνει τη “δουλίτσα” του και σε δυσμενέστερες συνθήκες. Οι σχέσεις δοκιμάζονται. Οι εργασιακές και οι προσωπικές. Ισως λοιπόν ο “Νταντέν” του Μολιέρου να μας κάνει να προβληματιστούμε σε σχέση με το τι νομίζουμε λανθασμένα πως μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους και να μας θυμίσει πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε στους ανθρώπους και να τους σεβόμαστε».

δραση – αντιδραση. Η σκηνοθέτρια τοποθετεί τη δράση όχι στην εξοχή όπως ο Μολιέρος στο πρωτότυπο, αλλά σ’ ένα παρακμιακό κέντρο διασκέδασης, εκεί όπου συνήθως γίνονται γάμοι και συνεστιάσεις. «Με βοηθά πάντα να σκέφτομαι πως όλα στο θέατρο είναι δράση – αντίδραση και έτσι προσπαθώ να μην ξεκινώ με μια “εικόνα” για τα πρόσωπα που αναλαμβάνω να παίξω, αλλά απλώς να δρω και ν’ αντιδρώ σε σχέση με αυτά που βλέπω και ακούω πάνω στη σκηνή. Αυτές οι δράσεις και οι αντιδράσεις είναι στο μυαλό μου σαν μικρές κουκίδες που σιγά σιγά ενώνονται και σχηματίζουν έναν άνθρωπο ή τον ρόλο, αν προτιμάτε» επισημαίνει η ηθοποιός.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Ζορζ Νταντέν έχει μείνει άναυδος με το θράσος της γυναίκας του, που όχι μόνο τον περιφρονεί και τον απατά μπροστά στα μάτια του, αλλά τον βγάζει επιπλέον και τρελό όταν εκείνος τολμά να την κατηγορήσει στους γονείς της. Το δίκιο τον πνίγει κι εκείνος μένει να αναρωτιέται αν φταίει που έκανε το λάθος να παντρευτεί μια γυναίκα κοινωνικά ανώτερή του, αν είναι υπόλογος επειδή τη ζηλεύει σαν τρελός ή τελικά δεν ξέρει ν’ αγαπάει. Από όλα αυτά, ποιο είναι άραγε το χειρότερο αίσθημα, εκείνο που τον εγκλωβίζει στη δυστυχία ενός λάθος γάμου; «Υποθέτω η αδυναμία του να αγαπήσει. Πραγματικά μου φαίνεται σαν μια τρομακτική αναπηρία το να μην μπορείς να αγαπήσεις. Αν και για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω πως το μεγαλύτερο δράμα του Νταντέν είναι η πλάνη του πως μπορεί με τα χρήματα, εκτός από μια γυναίκα, να αγοράσει και συναισθήματα» καταλήγει η Σύρμω Κεκέ.

info

«Ζορζ Νταντέν: ο άναυδος σύζυγος», έως τις 9/12, από Πέμπτη έως Κυριακή στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210-3222.464, είσοδος 8-18 ευρώ). Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Παίζουν: Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κουτσολέλος, Νέστωρ Κοψιδάς, Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Μαγγίνας, Βασίλης Μαυρογεωργίου.