Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Το πρώτο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει κλειδώσει την αυτοδυναμία. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει άνοδο, σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας τριετίας στην πρόθεση ψήφου, αυξάνει τη συσπείρωσή της και στο κεντρικό ερώτημα της εποχής – «Ποιο κόμμα θα φέρει την ανάπτυξη;» – προηγείται του κυβερνώντος κόμματος κατά 30 ολόκληρες μονάδες.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να συσπειρώσει ένα τμήμα όσων αναγνωρίζονται στην Αριστερά, με αποτέλεσμα να σημειώνει άνοδο κι αυτός. Μπορεί να έχει χάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες, αλλά έχει επανακάμψει στους μισθωτούς, στους ανέργους και στους φοιτητές. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι η παροχολογία θα συνεχιστεί, κι ας έχει αρνητικές συνέπειες στην προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη.

Το τρίτο συμπέρασμα, που συνδέεται με τα δύο προηγούμενα, είναι η επιστροφή του δικομματισμού, που σημειώνει την υψηλότερη τιμή του από τις εκλογές του 2015 (65% στην εκτίμηση ψήφου). Κι αν το ΚΙΝΑΛ μοιάζει να επωφελείται από την προκλητική εμμονή της κυβέρνησης στη σκανδαλολογία, το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, οι ψηφοφόροι των οποίων αξιολογούν αρνητικά σε ποσοστό 80% την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Ο χρόνος μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία των εκλογών είναι πολύς. Τα πράγματα όμως δείχνουν να ξεκαθαρίζουν. Αν δεν συμβούν συγκλονιστικά απρόοπτα, αυτή η ιδιόρρυθμη συγκυβέρνηση θα πάρει σύντομα τέλος και θα αναλάβει τα ηνία μια σταθερή, φιλελεύθερη κυβέρνηση που θα ασχολείται λιγότερο με την υπονόμευση των αντιπάλων της και περισσότερο με την ανάπτυξη της χώρας. Στο νέο σκηνικό που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί φάρο, όχι παράδειγμα προς αποφυγή.