Παιδομάζωμα και άρση εμπιστοσύνης στους νεαρούς. Πρόκειται για τους δύο διαφορετικούς πόλους του ποδοσφαίρου που δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο και συνάμα ανεξήγητο κοντράστ. Ψηλά στην ειδησεογραφία τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν δύο γεγονότα που αποκάλυπταν αυτή τη μοναδική αντίφαση. Η Τσέλσι κινδυνεύει να συμπεριληφθεί στη λίστα των μεγάλων ομάδων που έχουν τιμωρηθεί για παράνομη ένταξη ανήλικων παικτών στις ακαδημίες τους.

Προηγουμένως στην τσιμπίδα των ποδοσφαιρικών αρχών, για τον ίδιο λόγο, είχαν πιαστεί η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ατλέτικο, ενώ είναι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, οι ομάδες που σαρώνουν με τα δίχτυα τους τα νεογνά ποδοσφαιρικά ταλέντα.

Η συγκεκριμένη δράση των συλλόγων έχει πολλές ερμηνείες. Μια απ’ αυτές λέει πως επενδύουν, έστω και καταστρατηγώντας τους κανόνες, στα νέα παιδιά.

Αυτή η ανάγνωση εξαντλείται ωστόσο όταν φτάνουμε στο προκείμενο, δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα.

Ερευνα του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου του Νεσατέλ (CIES) αποκαλύπτει πως οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έπιασαν ιστορικό χαμηλό στην εμπιστοσύνη που δείχνουν στους παίκτες των ακαδημιών τους, καθώς στα ρόστερ το ποσοστό των αθλητών που αναδεικνύονται από τα σπλάχνα των ομάδων είναι μόλις 16,9%.

Για να θεωρείται ένας ποδοσφαιριστής μέλος της ακαδημίας θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον τρία χρόνια στην ίδια ομάδα στην ηλικία 15-21 ετών.

Πριν από μία δεκαετία το ποσοστό των συγκεκριμένων παικτών που στελέχωναν τις ομάδες ήταν κατά 6,3% υψηλότερο. Από το 2009 μέχρι το 2013 παρατηρούνταν ένας μέσος όρος μείωσης κατά 0,37%, που όμως εκτοξεύτηκε στο 1,02% μεταξύ 2014 και 2018. Οι σύλλογοι της Νότιας Ευρώπης – Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος κ.ά. – είναι αυτοί που δείχνουν τη μικρότερη εμπιστοσύνη στους παίκτες των ακαδημιών τους, με το ποσοστό να φτάνει μόλις το 12,8%. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα είναι 12,6% και στην Ιταλία 7,4%!

Την ίδια στιγμή οι ξένοι που παίζουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εκτοξεύτηκαν στο 41,5% από το 34,7% την προηγούμενη δεκαετία. Στη χώρα μας οι ξένοι κατέχουν ποσοστό 50,4%, στην Κύπρο 66,2% και στην Αγγλία 62,7%. Τα μηνύματα εκπέμπονται. Το θέμα είναι ποιος τα λαμβάνει.