Η συμπλήρωση ενός αιώνα Ιστορίας δεν μπορεί παρά να είναι ένας κομβικός σταθμός για πολλές γενιές. Στην ειδική έκδοση των «ΝΕΩΝ» με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, επιχειρείται να καταγραφούν οι σημαντικότερες στιγμές αυτού του αιώνα, οι οποίες σηματοδοτούν και τη μελλοντική πορεία του. Αύριο, άλλωστε, οι επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα κορυφώνονται με μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αύριο στις 18.30).
Ανεξάρτητα από ποια σκοπιά βλέπει κάποιος το ιστορικό κόμμα, ανεξάρτητα από την πολιτική και ιδεολογική σκευή του καθενός, το ΚΚΕ είναι ταυτισμένο με τη νεότερη Ιστορία του τόπου και συνώνυμο των αγωνιών, των ελπίδων ή ακόμη και των ματαιώσεων του κόσμου της εργασίας. Από την ίδρυση του ΣΕΚΕ, προγόνου του ΚΚΕ, ως άμεση αποκρυστάλλωση της Οκτωβριανής Επανάστασης, μέχρι τους αγώνες του Μεσοπολέμου, το εαμικό κίνημα, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τα πέτρινα χρόνια του μεταπολέμου, τη δικτατορία, τη Μεταπολίτευση, τη δύσκολη συγκυρία της κατάρρευσης των σοσιαλιστικών καθεστώτων το 1989-91, τα Μνημόνια, το ΚΚΕ διατήρησε την ταυτότητά του. Και αποτέλεσε τα τελευταία 44 χρόνια μια θεσμική και κοινοβουλευτική δύναμη με συμβολή στο κεκτημένο της δημοκρατίας – χωρίς να αναιρεί την κινηματική ή ανυπότακτη λογική του. Επικρινόμενο για αυτοαναφορικότητα, απομονωτισμό ή και δογματισμό από τους πολιτικούς αντιπάλους του, συνεχίζει να συσπειρώνει μεγάλο μέρος του κόσμου που δεν αρκείται στις επιμέρους μεταβολές για την κοινωνία αλλά συνεχίζει να εμπνέεται από το όραμα του σοσιαλισμού. Με μόνιμο μέτωπο στη διαχείριση και τον ρεαλισμό, όπως συχνά υπενθυμίζουν στελέχη του – επίσης επικρινόμενα.
Η σημερινή ειδική έκδοση με αρθρογραφία στελεχών του ΚΚΕ, ιστορικών, με συνέντευξη του γενικού γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, με χρονολόγιο μεγάλων σταθμών στη δράση του, με φωτογραφικό υλικό ιστορικού χαρακτήρα, αποτελεί συμβολή στη νεότερη Ιστορία, αλλά και έναυσμα για πολιτική σκέψη στη σημερινή συγκυρία όπου και διεθνώς η Αριστερά μοιάζει να αναζητεί την ταυτότητα και τον ρόλο της. Η έκδοση συμπληρώνεται επίσης με ένα ανέκδοτο ντοκουμέντο που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» το ΚΚΕ. Αλιευμένη από το Αρχείο του Περισσού, η ανέκδοτη επιστολή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, πριν από την εκτέλεσή του στην Καισαριανή μαζί με άλλους αγωνιστές την 1η Μαΐου του 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις, αποτελεί τεκμήριο μνήμης.