Ο Τραϊανός Δέλλας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου της νέας εποχής. Θεμέλιος λίθος του έπους του 2004 για την εθνική ομάδα, σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό με ομάδες όπως η Ρόμα, διακρίσεις εντός συνόρων. Η ομάδα με την οποία συνέδεσε περισσότερο το όνομά του ο Κολοσσός είναι αναμφίβολα η ΑΕΚ.

Με τη φανέλα της Ενωσης ο Δέλλας αγωνίστηκε συνολικά επτά σεζόν, σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Αρχικά από το 1999 μέχρι το 2001, στη συνέχεια από το 2005 έως και το 2008 και, τέλος, τη διετία 2010-2011. Μάλιστα, στο τρίτο πέρασμά του από τους Κιτρινόμαυρους χρίστηκε και αρχηγός της ομάδας, πανηγυρίζοντας μαζί της και την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2011.

Ως παίκτης ο Δέλλας προσέφερε πολλά στην ΑΕΚ, αποτελώντας εμβληματική φιγούρα για την άμυνα του Δικεφάλου. Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα του χαρακτήρα του τον έκαναν από τους πλέον αγαπητούς ποδοσφαιριστές για τον κόσμο της Ενωσης. Γι’ αυτό και ο «Τράι» αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια με τη φανέλα της, θέλοντας να κλείσει με τα κιτρινόμαυρα μια σπουδαία και γεμάτη διακρίσεις καριέρα.

Ωστόσο, το κεφάλαιο ΑΕΚ για τον Δέλλα δεν έκλεισε εκεί. Ο Κολοσσός αποφάσισε να κολυμπήσει στα βαθιά με την Ενωση το 2013, αναλαμβάνοντας τις τύχες της ομάδας λίγες αγωνιστικές πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει η ομάδα τον υποβιβασμό. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, με την ΑΕΚ να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτό το μαρτύριο, ο Δέλλας όμως δεν εγκατέλειψε το καράβι.

Το restart που επιχείρησε ο Δικέφαλος έγινε με τον Δέλλα στον πάγκο του. Σε δύο χρονιές ο «Τράι» οδήγησε την ΑΕΚ σε ισάριθμες ανόδους, επιστρέφοντας μαζί με τους Κιτρινόμαυρους το 2015 στη μεγάλη κατηγορία. Παρότι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη διοίκηση του συλλόγου να ηγηθεί της προσπάθειας της ΑΕΚ εκείνης της σεζόν, τα αποτελέσματα δεν επέτρεψαν σε αυτή τη σχέση να ολοκληρωθεί ομαλά. Με τον Δέλλα να απομακρύνεται τον Οκτώβριο του 2015 από την Ενωση, λίγες μέρες μετά τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο με 4-0.

Αντιμέτωποι

Η ΑΕΚ αποφάσισε να πορευτεί από τότε σε άλλα μονοπάτια, ενώ το ίδιο έκανε και ο Δέλλας που αντιμετώπισε την πρώην ομάδα του για πρώτη φορά στον ημιτελικό Κυπέλλου της ίδιας σεζόν, ως προπονητής του Ατρομήτου. Με την ΑΕΚ να παίρνει τότε το εισιτήριο για τον τελικό και στην πορεία να κατακτά και το Κύπελλο.

Στο Αγρίνιο ΑΕΚ και Δέλλας θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι. Ως τεχνικός του Παναιτωλικού πλέον, ο «Τράι» θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του σε ένα ματς με ξεχωριστή σημασία και για τις δύο πλευρές. Από τη μία η Ενωση, που παίζει τα ρέστα της για να παραμείνει ζωντανή στη μάχη του τίτλου και να βγει από την αγωνιστική κρίση στην οποία έχει περιέλθει και από την άλλη ο Παναιτωλικός, που θέλει να πλησιάσει κι άλλο τις ομάδες πρώτης ταχύτητας του πρωταθλήματος. Ενα ματς με ιδιαιτερότητες, βαθμολογική σημασία και κεντρικό πρόσωπο τον Τραϊανό Δέλλα. Που από Κολοσσός μπορεί να αποδειχθεί… δήμιος της ΑΕΚ, σε περίπτωση που οι ποδοσφαιριστές του πάρουν βαθμό ή βαθμούς από την πρώην ομάδα του.