Από τον Κηφισό στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ και από το γειτονικό Περιστέρι όπου στήνουν – αύριο – μπλόκο οι Πρίγκιπες της Δυτικής Οχθης, στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν, το πράσινο οχυρό της Σεβίλλης. Δύο ποτάμια, δύο παρτίδες, δύο σπουδαίες αποστολές εκτός έδρας για τον Ολυμπιακό, που κάπου εδώ επιβάλλεται να δείξει αντανακλαστικά. Και αντίδραση. Διότι μπαίνοντας στην… τρίτη δεκάδα επίσημων αναμετρήσεων της σεζόν οι Πειραιώτες ξέρουν καλά πως μόλις έφτασαν σε εκείνο το σημείο που τα αποτελέσματα έχουν βαρύτητα, ικανή να… ζυγίσουν το υπόλοιπο της σεζόν.

Αύριο κόντρα στον Ατρόμητο, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς δίνει το ματς με αύξοντα αριθμό 21 στη σεζόν. Την Πέμπτη κόντρα στην Μπέτις το 22ο. Από το πρώτο θα φανεί αν υπάρχει αποφασιστικότητα για την καταδίωξη του πρωτοπόρου ΠΑΟΚ (με τη διαφορά από τον κορυφή στους έξι βαθμούς). Από το δεύτερο αν ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει τους 3+1 βαθμούς που ψάχνει στον επίλογο του ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ για την εγγυημένη πρόκριση στους 32 της διοργάνωσης. Για μια πρόκριση που εάν και εφόσον θα βάλει υποψηφιότητα να μείνει στην… Ιστορία, καθώς ένας πρόχειρος λογαριασμός δείχνει ότι αν οι Ερυθρόλευκοι αρπάξουν το εισιτήριο θα το κάνουν από τα χέρια τής – επτά φορές πρωταθλήτριας Ευρώπης – Μίλαν. Δεν συμβαίνουν αυτά κάθε μέρα!

Βήμα βήμα

Ενα βήμα τη φορά όμως. Και πρώτα η στροφή δεξιά, από την οδό Θηβών για την Τζον Κένεντι. Ο Ατρόμητος κάνει και φέτος πολύ καλή σεζόν. Είναι 2ος στη βαθμολογία, σταμάτησε τον ΠΑΟΚ (1-1), πέρασε από την έδρα της ΑΕΚ (0-2) και έκλεισε αήττητος το 1/3 της διαδρομής στη Σούπερ Λίγκα (7 νίκες, 3 ισοπαλίες). Με τον Νταμίρ Κάναντι στον πάγκο του έχει δημιουργήσει έναν χαρακτήρα που τον καθιστά άκρως ανταγωνιστικό. Σκοράρει αρκετά (16 γκολ) χάρη στον – δανεικό από τον ΠΑΟΚ – Ευθύμη Κουλούρη (πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λίγκας με 8 γκολ) και αυτό το κάνει ώς εδώ μονίμως έπειτα από τα πρώτα τριαντάλεπτα των ματς (δεν έχει κάνει ακόμη… σεφτέ στο πρώτο ημίωρο). Το φοβερό είναι ότι τα 16 αυτά γκολ τα έχει πάρει από 109 τελικές (1/6,8). Ο Ολυμπιακός έχει 13 σε 152 εκτελέσεις (1/11,7). Κάποια στιγμή θα πρέπει οι ίδιοι οι αριθμοί του να επανορθώσουν, όχι την εικόνα – γιατί αυτή είναι σταθερά καλή – αλλά τα αποτελέσματα. Το timing λοιπόν μοιάζει ιδανικό.

Οι Ερυθρόλευκοι εκτός έδρας φέτος έχουν πάει αρκετά καλά. Στην πραγματικότητα η ανορθογραφία στο Γεντί Κουλέ κόντρα στον ΟΦΗ είναι που τους χαλάει τον έλεγχο. Μακριά από το Φάληρο σφράγισαν την πρόκριση στους ομίλους (1-1 με την Μπέρνλι), εκτός έκαναν τη νίκη (Ντουντελάνζ 0-2) που τους έβαλε στο κόλπο για τους 32. Στον δρόμο ήρθαν και οι νίκες με Πανιώνιο και Αρη σε δύο πολύ δύσκολες έδρες Σούπερ Λίγκας. Αν είχαν λίγη τύχη; Οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς θα είχαν περάσει και από το ΟΑΚΑ (1-1) όπου ισοφαρίστηκαν στο 90′. Η τύχη φέτος όμως μοιάζει να αποτελεί άγνωστη λέξη σε αυτή την περιπέτεια που εξελίσσεται.

Το ρεκόρ εκτός

Συνολικά σε εννέα ματς εκτός έδρας για τις τρεις διοργανώσεις ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 5 νίκες – 2 ισοπαλίες – 2 ήττες, με τέρματα 12-7. Στο παθητικό του βεβαίως όλα συνέβησαν σε δέκα λεπτά στο Μιλάνο, εκεί όπου στο διάστημα 71′-80′ το 0-1 έγινε 3-1. Στα υπόλοιπα οκτώ ματς οι Ερυθρόλευκοι έχουν δεχθεί μόλις 4 γκολ και αυτό είναι ένα κεκτημένο με μπόλικο ενδιαφέρον. Αρκεί βεβαίως να γίνεται και η δουλειά μπροστά. Εκεί όπου ο αριθμός των τελικών που παράγονται, με τυπική ευστοχία θα έπρεπε να λέει μια… άλλη ιστορία. Ειδικά στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας. Μια νίκη στο Περιστέρι θα δώσει στην ομάδα τεράστια ώθηση. Και μαζί την ευκαιρία για μια πραγματική αντεπίθεση. Από την 11η αγωνιστική αύριο έως και τη 19η αγωνιστική η ομάδα του Μαρτίνς έχει μπροστά της ένα πρόγραμμα απαιτητικό αλλά και πρόκληση. Δηλαδή Ατρόμητος, Ξάνθη, Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα και Αστέρας Τρίπολης (εκτός) και Παναιτωλικός, Λαμία, ΑΕΛ, Πανιώνιος (εντός). Είναι το διάστημα μέχρι να αρχίσει ξανά ο… χορός των ντέρμπι. Πέρυσι έκανε εννέα νίκες σερί από τη 10η έως τη 18η και πάτησε κορυφή. Αυτό τα λέει όλα!

Ποιότητα

Για την Μπέτις, το βράδυ της Πέμπτης, τα λόγια μάλλον είναι… περιττά για το ρόστερ και την ποιότητά της. To τελευταίο δείγμα γραφής το κατέθεσε στο Καμπ Νου, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με 4-3! Παρά ταύτα βαθμολογικά δεν έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει στα περσινά επίπεδα (τερμάτισε 6η) και αυτό της έχει δημιουργήσει μπόλικη πίεση. Γιατί ξεκίνησε με όνειρα να μπει σφήνα στην τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ και είναι 12η! Αύριο πηγαίνει στη Βαλένθια για να αντιμετωπίσει τη Βιγιαρεάλ, η οποία βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Πολύ δύσκολο ματς. Και ακόμη δυσκολότερο αυτό που έρχεται για εκείνη μετά τον Ολυμπιακό την Πέμπτη, καθώς φιλοξενεί τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε σε τι κατάσταση θα τη βρουν οι Ερυθρόλευκοι την ομάδα του Σετιέν, που με 8 βαθμούς οδηγεί αυτή τη στιγμή τον όμιλο του Γιουρόπα. Οι Ισπανοί τελευταία αγωνιστική (13/12) αντιμετωπίζουν την αδιάφορη Ντουντελάνζ στο Λουξεμβούργο. Λογικά και η ισοπαλία με τους Πειραιώτες τους δίνει την πρώτη θέση. Ενας βαθμός επιτρέπει και στον Ολυμπιακό με νίκη την τελευταία αγωνιστική στο Γεώργιος Καραϊσκάκης επί της Μίλαν να πάρει και εκείνος την πρόκριση.

Ο άλλος τρόπος

Στην πραγματικότητα όμως η ομάδα του Μαρτίνς μπορεί να φτάσει και αλλιώς στην πρόκριση. Με νίκη στην έδρα της Μπέτις και με έναν βαθμό στο Φάληρο κόντρα στη Μίλαν. Το γεγονός ότι υπάρχει και τρίτο σενάριο πρόκρισης (ήττα από την Μπέτις και νίκη επί της Μίλαν με 2+ γκολ) δίνει το δικαίωμα στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν για μια μάχη με ρίσκο. Και ο Ολυμπιακός της Ευρώπης φέτος είναι αφενός καλύτερος από τον Ολυμπιακό της Ελλάδας, αφετέρου πιο αποτελεσματικός σε όλα τα επίπεδα. Με 5 νίκες και 2 ισοπαλίες σε οκτώ ματς κόντρα σε Λουκέρνη, Μπέρνλι, Μπέτις, Μίλαν, Ντουντελάνζ και τέρματα 19-7! Σε οκτώ ματς ξαναλέμε. Οταν στην Ελλάδα σε 10 αγωνιστικές πρωταθλήματος τα γκολ είναι 13-5! Σίγουρα έχει εξήγηση όλο αυτό. Καλύτερος ρυθμός στα ματς του Γιουρόπα, ομάδες που δεν κλείνονται στο 1/3 του γηπέδου, περισσότεροι χώροι. Αναμετρήσεις που παίζονται στα ίσα και αγωνιστικά και… στα υπόλοιπα (μη λησμονούμε άλλωστε τον θεσμό της εξυγίανσης, που χτίζει τη δική του παράδοση στη χώρα μας). Είναι όμως και μια μεγάλη απόδειξη αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη. Η απόδειξη του πόσο ψηλά είναι το ταβάνι των Ερυθρολεύκων. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει όπλο στα χέρια τους. Απέκλεισαν την 7η της Πρέμιερ Λιγκ. Μονομαχούν με την Μπέτις και τη Μίλαν για μια ακόμη πρόκριση. Ας το καταλάβουν λοιπόν. Και ας το μεταφράσουν ανάλογα και εντός των συνόρων…