O Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, που απέκτησε παγκόσμια φήμη με το ποίημα «Αν», έγραψε το 1988 και το μυθιστόρημα «Τhe man who would be king» που ταιριάζει γάντι στην περίσταση… Ο ήρωας του άγγλου λογοτέχνη θα γινόταν βασιλιάς, αλλά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος συμβιβαζόταν με ένα πιο ταπεινό επάγγελμα που δεν απαιτεί κιόλας γαλαζοαίματη καταγωγή. Θα γινόταν απλά οδοντίατρος, αλλά κατέληξε προπονητής του μπάσκετ, απλώς τυγχάνει τώρα να αλληθωρίζει και προς τον τίτλο του Κίπλινγκ…

Μετά τον Κολοσσό Ρόδου, τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό, κάθεται πλέον στον πάγκο της Μακάμπι Τελ Αβίβ και προσδοκά να γίνει βασιλιάς…

Ο βασιλεύς των Ιουδαίων, που οι λεγάμενοι τον προσμένουν στο μπάσκετ από το 2014 όταν (μετά τον θρίαμβο στο Φάιναλ Φορ του Μιλάνου) τους άφησε αμανάτι ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού για να αναλάβει τους Κλίβελαντ Καβαλίερς…

Το πήρε απόφαση

Ηταν να μην το πάρει απόφαση ο «Μελαχρινός» (όπως τον βάφτισε ο Σταύρος Ελληνιάδης, κατ’ αντιπαραβολήν του «Ξανθού» Γιάννη Ιωαννίδη) για να αφήσει τους δεύτερους ρόλους και να κάνει σόλο καριέρα, που του προσπόρισε δυο πρωταθλήματα Ελλάδος και δυο τελικούς της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό. Σε κάθε περίπτωση, ο γεννημένος στις 21 Μαρτίου του 1967 διάδοχος του Κροάτη Νέβεν Σπάχια, μπορεί να βάζει τα γέλια με το πώς τα έφερε η ζωή σε έναν άνθρωπο που όταν ήταν νεαρός, ο ορίζοντάς του έφτανε μέχρι το οδοντιατρείο του πατέρα του στην Καλαμαριά!

Δεν έφτανε ούτε καν μέχρι τη… γονική (αθλητική) παροχή, καθότι ο Σάββας Σφαιρόπουλος εκτός από τον τροχό και τα λοιπά οδοντιατρικά εργαλεία, χειριζόταν εξαιρετικά και την ασπρόμαυρη μπάλα!

Ο συχωρεμένος από τις 13 του περασμένου Μαρτίου πατέρας του «Coach Bullet», υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο Απόλλων Καλαμαριάς: ένας χαφ που φορούσε τη φανέλα με το Νο 6, έπαιξε στα πρώτα δύο πρωταθλήματα της νεοπαγούς Α’ Εθνικής (26 αγώνες, τρία γκολ) και το καλοκαίρι του 1961 κατηφόρισε στον Πειραιά.

Τότε ο Ολυμπιακός απέκτησε επίσης τον Σάββα Παπάζογλου από τον Παναιγιάλειο και τον Γιάννη Φραντζή από τη Χαλκηδόνα και προσπαθούσε να επιστρέψει στην κορυφή μετά την κατάκτηση των έξι σερί πρωταθλημάτων (που του έδωσαν το προσωνύμιο Θρύλος), αλλά δεν ήταν γραφτό του Σφαιρόπουλου να συμπράξει επί πολύ σε αυτή την επιχείρηση. Είχε ήδη πάρει το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο, πρώτα στην Ιατρική και εν συνεχεία στην Οδοντιατρική και έναν χρόνο μετά τη μεταγραφή του αποφάσισε να παρατήσει το ποδόσφαιρο και να αφοσιωθεί στα σφραγίσματα, στις εξαγωγές και στις απονευρώσεις!

Ολα αυτά βεβαίως θα μπορούσαν να μην έχουν συμβεί ποτέ και το σπουδαιότερο: θα μπορούσε να μην έχει υπάρξει ποτέ στη ζωή ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, εάν στις 29 Νοεμβρίου του 1959 ο πατέρας του και ο (συμπαίκτης του στον Απόλλωνα και μετέπειτα τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και επιφανής επιχειρηματίας στη Νότια Αφρική) Παράσχος Αυγητίδης δεν ακύρωναν την τελευταία στιγμή το αεροπορικό ταξίδι τους από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Είκοσι λεπτά μετά την απογείωσή του το αεροπλάνο Douglas S-3 που εκτελούσε την πτήση κατέπεσε στον Αυλώνα με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο και οι δεκαοκτώ επιβαίνοντες και ο Σφαιρόπουλος με τον Αυγητίδη μακάριζαν την τύχη τους: ο ένας τη δουλειά που του προέκυψε ξαφνικά και ο άλλος το κακό προαίσθημά του!

Πορτοκαλί μονόδρομος

Ο Γιάννης κυνήγησε δυο χρονιές, μέσω της δεύτερης δέσμης του λυκείου, το όνειρό του, ώστε να ικανοποιήσει και την επιθυμία του πατέρα του, αλλά αστόχησε! Την πρώτη φορά πέρασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Ρόδου και τη δεύτερη στα ΤΕΦΑΑ, οπότε πήρε με βαριά καρδιά την απόφαση να αφοσιωθεί στο μπάσκετ, που ήταν κιόλας η αδυναμία του: ως παίκτης ήταν μετρίως μέτριος, αλλά ήδη από τα μικράτα του είχε ασχοληθεί με την προπονητική στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και από τη στιγμή που η Οδοντιατρική τον έστησε στα δυο ραντεβού τους, η πορτοκαλί μπάλα έμοιαζε με το όχημά του σε έναν μονόδρομο.

Λάτρης των παλιών γουέστερν και των ταινιών του Ιντιάνα Τζόουνς με τον Χάρισον Φορντ, ο Σφαιρόπουλος αναδείχθηκε προπονητικά στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, περνώντας μάλιστα από όλες τις βαθμίδες, μηδέ της ομάδας γυναικών εξαιρουμένης, η οποία υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος. Σε μια δύσκολη φάση που διήνυε κάποτε, η διοίκηση ανέθεσε την τεχνική ηγεσία της στον παλαίμαχο διεθνή παίκτη του Απόλλωνα και αργότερα του Αρη (με τον οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής τη σεζόν 1978-79) Σταύρο Χωλόπουλο. Αυτός επέλεξε τον Γιάννη ως συνεργάτη του και η ομάδα επί των ημερών τους πέτυχε έξι σερί νίκες και προκρίθηκε στο Κύπελλο Ρονκέτι!

Ηταν τότε που ο Γιάννης βρέθηκε αντιμέτωπος τόσο με το παρελθόν του, όσο και με το μέλλον του: με το παρελθόν του επειδή ο Χωλόπουλος ήταν οδοντίατρος και με το μέλλον του, διότι στην ομάδα του Απόλλωνα αγωνιζόταν η Μαρία Σακάρογλου με την οποία ο Σφαιρόπουλος ήδη είχε δεσμό και αργότερα παντρεύτηκαν και έχουν δυο παιδιά, τον ηλικίας 21 ετών Σάββα και τον δεκαεξάχρονο Ανέστη.