Τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες, χθες αργά το απόγευμα, το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank σε έκτακτη συνεδρίασή του. H κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας με περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ και παράλληλα θα καταστήσει εφικτή την απομείωση των κόκκινων δανείων της στο 15% στα τέλη του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό στα τέλη του 2021. Το φιλόδοξο σχέδιο της συγχώνευσης έχει τη στήριξη του Ομίλου Fairfax, ο οποίος θεωρεί ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συγχώνευση αυτή θα είναι σημαντικά και για τις δύο εταιρείες, στις οποίος η Fairfax αποτελεί βασικό μέτοχο.

Συγκεκριμένα κατέχει ποσοστό 16,88% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank και 51,43% στο μετοχικό κεφαλαίο της εταιρείας Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Στελέχη της χρηματαγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί πιλότο και για τις άλλες τράπεζες.

Η Grivalia διαθέτει ακίνητα συνολικής εμπορικής αξίας 984 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει 110 ακίνητα στην Ελλάδα, συνολικής έκτασης 826.620 τετραγωνικών μέτρων και εμπορικής αξίας 897,2 εκατομμυρίων ευρώ, 3 ακίνητα στη Ρουμανία εμπορικής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ και 2 ακίνητα στη Σερβία εμπορικής αξίας 14 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα έσοδα της Grivalia από μισθώματα ανήλθαν σε 35,4 εκατ. ευρώ έναντι 32 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 11% ενώ τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν σε 8,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Εκτός από τη Fairfax Financial Holdings του Καναδού Πρεμ Γουάτσα που είναι ο βασικός μέτοχος με 51,43%, στους μετόχους της εταιρείας περιλαμβάνονται και άλλοι θεσμικοί επενδυτές όπως η Pacific Investment Management Company LLC με 5% ενώ σε άλλους ξένους θεσμικούς επενδυτές βρίσκεται το 30,44% της εταιρείας. Η επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης αναμένεται σήμερα πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αξίων Αθηνών.