Τις προηγούμενες ημέρες, οι άσπονδοι φίλοι του στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πικρόχολα: «Πού είναι ο Ευκλείδης;». Εφθασαν στο σημείο να προκαλέσουν ποικίλα σχόλια και μάλιστα με απαξιωτικό ύφος για το γεγονός ότι τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό τον κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Η εικόνα να παραδίδει ο αναπληρωτής του Τσακαλώτου τον προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αποτέλεσε την αφορμή να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ερωτημάτων για τον δικό του σχεδιασμό και την παρατεταμένη απουσία του από τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να στηριχθούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, η συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησαν να αποφορτίσουν το κλίμα, λέγοντας ότι τον προϋπολογισμό τον κατέθεσε ο Χουλιαράκης, διότι αυτός είχε κάνει την προεργασία και η απουσία του υπουργού Οικονομικών δεν αποτελούσε κάποιο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εσωκομματικές συζητήσεις έγιναν εντονότερες μετά και την επίσκεψή του στη Λέσβο, όπου και δέχθηκε αποδοκιμασίες από κατοίκους και επαγγελματίες για την κατάσταση στο νησί. Αν και ο ίδιος δεν έχει εξ αρμοδιότητας ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο νησί του Βορείου Αιγαίου, εντούτοις ως μέλος της κυβέρνησης άκουσε ουκ ολίγα αρνητικά σχόλια για την πολιτική που ακολουθείται στο Προσφυγικό. «Καταστρέψατε το νησί», «σανό», «κοπρόσκυλα», «λαμόγια» και άλλοι χαρακτηρισμοί ακούστηκαν, με τον υπουργό να μη δίνει συνέχεια, αλλά να υπερασπίζεται σε ομιλία του την οικονομική πολιτική, η οποία έχει και τη δική του σφραγίδα.
Ο Τσακαλώτος, ως ο κεντρικός πολιτικός παίκτης της ομάδας των 53+ δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά στην παρούσα φάση, αλλά δεν είναι και διατεθειμένος να δεχθεί σειρά επιθετικών, παρασκηνιακών, σχολίων από «συντρόφους» του, οι οποίοι βέβαια είχαν φροντίσει στην πρόσφατη εκλογή για τη νέα Πολιτική Γραμματεία να τον «κοντύνουν» πολιτικά.
Τηρεί αποστάσεις. Γενικά με το Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως με την ομάδα των προεδρικών υπάρχει μεγάλη απόσταση και κανείς εκ των συνοδοιπόρων του δεν ξεχνά τις κατά καιρούς επιθέσεις που δέχθηκε και από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, θεωρώντας ότι αυτό έγινε με τη στήριξη ανώτερων κυβερνητικών παραγόντων. Το ενδιαφέρον είναι ότι στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες, και ενώ προχωρά η συζήτηση και η ζύμωση για τη σταδιακή μετάβαση προς τη σοσιαλδημοκρατία, η ισχυρή τάση των 53+ υπό τον Τσακαλώτο, στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα και ζητεί επαναπροσδιορισμό της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας στέκεται απέναντι στις κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιδρά στην περαιτέρω «πασοκοποίηση» και γι’ αυτό και στέλνει μέσω μελών της τάσης προειδοποιητικά μηνύματα, καθώς δεν βλέπει με θετικό μάτι την εξελισσόμενη μετάβαση του κόμματος σε μια πιο σοσιαλδημοκρατική εκδοχή.