Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα βίας εις βάρος ηλικιωμένων που βρίσκονται στο έλεος αδίστακτων ληστών. Προχθές το μεσημέρι άλλη μία ηλικιωμένη προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων κακοποιών που εισβάλλουν σε σπίτια και δεν διστάζουν να βασανίσουν τους ενοίκους, ακόμα και να δολοφονήσουν ανήμπορους ηλικιωμένους προκειμένου να τους ληστέψουν. Πρόκειται για την όγδοη δολοφονία ηλικιωμένου η οποία είχε κίνητρο τη ληστεία, τον τελευταίο χρόνο στη χώρα. Επιπλέον δεκάδες είναι τα κρούσματα βίαιων ληστρικών επιθέσεων με θύματα την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα. Ηλικιωμένοι, μοναχικοί άνθρωποι με προβλήματα υγείας βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς αποτελούν εύκολο στόχο για τους ληστές που τους επιτίθενται και χωρίς δισταγμό τούς κακοποιούν και τους βασανίζουν ακόμα και για λίγα ευρώ.

Οι δράστες γνωρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι αποφεύγουν τις τραπεζικές συναλλαγές και συνήθως κρατούν χρήματα στο σπίτι τους για ώρα ανάγκης. Αν και αδυνατούν να προβάλουν οποιαδήποτε αντίδραση, οι κακοποιοί ξεσπούν πάνω τους, χρησιμοποιώντας υπέρμετρη βία, τους κακοποιούν προκειμένου να τους αποκαλύψουν τις κρυψώνες. Ενα δαχτυλίδι, ελάχιστα ευρώ που απέμειναν από την πενιχρή σύνταξη, μπορεί να αποβούν μοιραία για έναν ηλικιωμένο.

Στην Κορινθία. Στην πρόσφατη περίπτωση θύμα είναι μια 85χρονη, η οποία όπως όλα δείχνουν βίωσε τον τρόμο και πέθανε από το σοκ όταν ληστές εισέβαλαν στο σπίτι της στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας. Για λίγα τρόφιμα, μια τηλεόραση και ντενεκέδες λαδιού και πετρελαίου βρήκε τον θάνατο η ηλικιωμένη καθώς χρήματα δεν υπήρχαν στο σπίτι. Η άτυχη 85χρονη αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι και έπαιρνε οξυγόνο από αναπνευστική συσκευή. Τη βρήκε νεκρή η γυναίκα η οποία τη φρόντιζε, όταν πήγε στο σπίτι της. Το παράθυρο στο πίσω μέρος του σπιτιού ήταν παραβιασμένο, οι χώροι αναστατωμένοι, σημάδια ότι είχε προηγηθεί εισβολή ληστών.

Στον Πειραιά. Πριν από λίγες ημέρες εφιαλτικό τέλος είχε μια 86χρονη όταν άγνωστοι εισέβαλαν στο διαμέρισμά της, στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στα Καμίνια. Οι δράστες της επιτέθηκαν, την ξυλοκόπησαν άγρια με γροθιές και κλωτσιές, τη φίμωσαν και την έδεσαν χειροπόδαρα για να αρπάξουν χρήματα. Μετά τη ληστεία την παράτησαν σε άθλια κατάσταση και έφυγαν. Παρά το γεγονός ότι ήταν καταβεβλημένη, ύστερα από ώρες κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει την κόρη της. Σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης από το σοκ, της έδωσε μια πρόχειρη περιγραφή, χωρίς βέβαια να είναι σε θέση να πει λεπτομέρειες για τα όσα της συνέβησαν. Κατέληξε αργότερα στο νοσοκομείο.

ΣΤΗ Θεσσαλονίκη. Σοκ είχαν προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη οι αποκαλύψεις για τον δράστη της δολοφονίας με κίνητρο τη ληστεία μιας 77χρονης μέσα στο σπίτι της στην περιοχή της Περαίας. Ο 24χρονος, που δολοφόνησε με μαχαίρι την ηλικιωμένη, ήταν γνωστός της. Με την οικογένειά του έμενε στην ίδια περιοχή και η άτυχη γυναίκα τον είχε βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις.

ΣΤΗΝ Πάτρα. Μαρτυρικό τέλος βρήκε και μια 88χρονη, από γνωστή οικογένεια της Πάτρας, εξαιτίας της άγριας κακοποίησης που υπέστη από ληστή ο οποίος εισέβαλε στο σπίτι της. Το έγκλημα έγινε το καλοκαίρι και η Αστυνομία έφθασε στον δράστη όταν εντόπισε το χρυσό δαχτυλίδι το οποίο ο δολοφόνος είχε προλάβει και είχε πουλήσει σε κλεπταποδόχο.

ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Εμεινε 5 μέρες δεμένη έχοντας βασανιστεί

Η πιο κραυγαλέα υπόθεση βασανισμού που οδήγησε σε μαρτυρικό θάνατο μια 77χρονη συνέβη τον περασμένο Μάρτιο στα Εξάρχεια. Οι ληστές την κακοποίησαν, της έκαψαν σημεία του σώματός της και την εγκατέλειψαν δεμένη και φιμωμένη. Η άτυχη γυναίκα πέρασε πέντε εικοσιτετράωρα αντιμέτωπη με τη φρίκη, μέχρι να τη βρει συγγενικό της πρόσωπο, σε άθλια κατάσταση, αφυδατωμένη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά τρεις μήνες αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά της.