Διά πυρός και σιδήρου πέρασε ο Ολυμπιακός από το Περιστέρι. Ηταν ο Βούκοβιτς που έφερε τη λύτρωση στο 93′. Για να ρεφάρει κατά κάποιον τρόπο το αυτογκόλ με τον ΠΑΟΚ. Ηταν μία μαγική εικόνα, να πάρει τελικά ο Ολυμπιακός αυτό το ματς στις καθυστερήσεις. Ο Ατρόμητος μπορεί να έπαιξε με παίκτη λιγότερο από το 57′, αλλά έπαιζε με «παίκτη παραπάνω» και στα 95 λεπτά. Ο διαιτητής Ευαγγέλου της περιβόητης ΕΠΣ Αθηνών (συνεπικουρούμενος από τον βοηθό Αλεξέα) έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει τους Ερυθρόλευκους. Τα έχει καταφέρει για 93 λεπτά, αλλά ο σέρβος στόπερ ήταν αυτός που είπε την τελευταία λέξη. Νωρίτερα ήταν ο Ολυμπιακός, που είχε καταφέρει κόντρα στη ροή του ματς να βρεθεί πίσω στο σκορ. Οπως απέδειξε όμως ήταν πολύ σκληρός για να πεθάνει. Να μείνει εκτός πρωταθλήματος από Νοέμβριο μήνα. Εχασε για μία ακόμη φορά ευκαιρίες με το τσουβάλι, αλλά έστω και στο παρά δύο τη βρήκε την άκρη.

Φαβορί

Να ‘χεις χίλια μάτια, να βλέπεις τον Κώστα Φορτούνη (φωτογραφία πάνω). Τον κορυφαίο έλληνα ποδοσφαιριστή σε μία επίδειξη υψηλής ποδοσφαιρικής τεχνικής. Λεπτομέρεια: κορυφαίοι των γηπεδούχων, οι δύο πρώην του Ολυμπιακού, Μέγερι και Ρισβάνης. Ετσι, μετά το νέο πατατράκ της ΑΕΚ στο Αγρίνιο, σε ό,τι έχει να κάνει με την υπόθεση τίτλος έμειναν οι δυο τους: ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Με τον Δικέφαλο του Βορρά να παραμένει το Νο 1 φαβορί και να το επιβεβαιώνει με την επαγγελματική νίκη επί της Ξάνθης. Πρωταγωνιστές ο Πρίγιοβιτς που άνοιξε το σκορ, ο Μαουρίσιο που επέστρεψε φουριόζος κι ο Πέλκας που δείχνει να ξεμπουκώνει. Δεν ήταν δεδομένο το «πολλά με λίγα» στο ΟΑΚΑ. Επειδή ο Παναθηναϊκός είχε απέναντί του τον Απόλλωνα του ενός βαθμού και των 2-15 τερμάτων. Αυτός ο Απόλλωνας καρδιοχτύπησε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κι έχασε από τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης στο 89’. Ο Παναθηναϊκός το έκανε εύκολο. Η ενέργεια που βγάζει η ομάδα του Δώνη.

Μπούφλα

Κουρμπέλης και Κάτσε ασφάλισαν τη μεσαία γραμμή. Ο Χατζηγιοβάνης σε κέφια ζωγράφιζε, ο Μακέντα (φωτογραφία κάτω) στην περιοχή κένταγε, ευθύς εξαρχής φάνηκε ότι οι αμυντικοί του Μαντζουράκη είχανε μπλέξει άσχημα. Με τάλιρο στον Απόλλωνα, οι Πράσινοι φτάσανε τα 20 γκολ. Πρώτη επίθεση παρακαλώ. Το παιχνίδι την Κυριακή στο Κλεάνθης Βικελίδης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Σάββατο εδώ στα «ΝΕΑ», με τίτλο «Φταίμε κι οι δυο», έγραφα ότι στα δύο παιχνίδια με Παναιτωλικό και Αγιαξ ο Ουζουνίδης παίζει το κεφάλι του. Η ΑΕΚ εδώ και καιρό φωνάζει ότι δεν μπορεί. Με τον Ατρόμητο είχε τουλάχιστον τρία δοκάρια. Στην μπούφλα στο Αγρίνιο δεν είχε τίποτα. Πέραν της βοηθού Μαρίας Δέτση να κρατάει με το σημαιάκι τα μπόσικα. Ζόρια. Δεν είναι κάτι το σύνηθες πρωταθλήτρια ομάδα να είναι Νοέμβριο μήνα στο -12 από την κορυφή. Στο «φταίμε κι οι δυο», που λέγαμε, είναι καταρχήν η διοίκηση που επέλεξε να τραβήξει τα λαχεία των δανεικών. Πρωταθλητισμός όμως με «παιδάκια», που προσπαθούν να σώσουν την καριέρα τους, δεν γίνεται.

Λαχεία

Μόλις 21 ετών ο Πόνσε, σε τρίτο δανεισμό έπειτα από Γρανάδα και Λιλ. Εχει σκοράρει πέντε φορές αλλά σε όλα τα δύσκολα παιχνίδια εξαφανίστηκε. Στα 22 ο Μπογέ, δεύτερος δανεισμός μετά τη Θέλτα. Τον έφεραν πίσω οι κοιλιακοί, αλλά και πριν από την ΑΕΚ έχει πέντε γκολ σε όλη την καριέρα του, από το 2014 που παίζει επαγγελματικά. Στα 23 ο Αλεφ, τρίτος δανεισμός και γι’ αυτόν μετά την Ουμ Σαλάλ του Κατάρ και τον Απόλλωνα Λεμεσού. Μία στις δύο επεμβάσεις του στο Αγρίνιο ήταν φάουλ. Διαφορετική περίπτωση ο Μάριος Οικονόμου, που επίσης μετράει τρεις δανεισμούς ύστερα από ΣΠΑΛ και Μπάρι (Serie B). Με τους Αλμπάνη και Γιαννιώτα να συμπληρώνουν το παζλ. Το σλόγκαν σχετικά με τις μεταγραφές, λέει για το λάθος, σχετικά με τη μη απόκτηση χαφ. Ούτε καν η μισή αλήθεια. Ο θάμνος σε σχέση με το δάσος. Στην ΑΕΚ πήγαν να κάνουν επένδυση πρωταθλητισμού με λαχεία του Σουιπστέικ. Δεν γίνεται. Και καμιά φορά το ένα λαχείο βγαίνει. Τρία και τέσσερα μαζί δεν βγαίνουν ποτέ.

Ντόρτια

Το καλοκαίρι έφυγαν ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα και εμπειρία: Βράνιες, Κονέ, Αραούχο, Λάζαρος. Και πήγανε να κάνουν πρωταθλητισμό, με 21χρονους και 22χρονους. Που περιφέρονται δεξιά κι αριστερά από δανεισμό σε δανεισμό. Που αντί να βοηθήσουν την ΑΕΚ, περιμένουν από τη ΑΕΚ να γίνει εφαλτήριο στην καριέρα τους. Παράδοξο. Και γι’ αυτό μη αποτελεσματικό. Από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπει ο προπονητής. Κι αυτό που εμφανίζει ο Μαρίνος Ουζουνίδης (πέρα από τις αντικειμενικές αδυναμίες που προαναφέραμε) δεν βλέπεται. Μια ομάδα, που ούτε να τρέξει μπορεί, ούτε να παίξει. Και σ’ αυτή καθαυτή τη δουλειά του, υστερεί ο Ουζουνίδης και στη διαχείριση. Προπονητής που επιτίθεται στους ποδοσφαιριστές (του) το έχει χάσει το παιχνίδι. Βαριά η καλογερική. Ο Πλατανιάς κι ο Πανιώνιος δεν έχουν καμιά σχέση με τον πρωταθλητισμό. Οπως επίσης το περσινό καλαμπούρι στον Παναθηναϊκό. Να φταίει για τα ντόρτια από τη Λαμία το χιόνι.

Το κρατάς

Ελαμψε το άστρο της βοηθού Δέτση στο Αγρίνιο. Πέρα απ’ όλα τα άλλα και τις κατηγορίες που ανέβηκε τρέχοντας, είναι και της ΕΠΣ Αθηνών. Οταν βλέπεις στην πίτα της Ενωσης τον διοικητικό ηγέτη (δίπλα στον Θωμά) να βραβεύεται και τον πρόεδρό σου να τον ευχαριστεί δημόσια για τη βοήθεια που του προσέφερε, θέλεις δεν θέλεις, το κρατάς στην άκρη του μυαλού σου.