Ακόμη και σε μια ανακοίνωση για την Παιδεία; Ακόμη κι εκεί. Οι «χρήσεις» της Μαρέβας Μητσοτάκη φαίνεται να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάντλητες: «Από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του κ. Μητσοτάκη δεν γλιτώνουν πια ούτε οι μαθητές του σχολείου, αφού μέχρι κι αυτοί θα πρέπει να διδάσκονται την… επιχειρηματικότητα και να “ασκούνται” σε επιχειρήσεις. Θα διδάσκονται, άραγε, και Βασικές Αρχές Ιδρυσης offshore εταιρειών, ή αυτό θα είναι προσφερόμενο μάθημα μόνο για “άριστους”;» λέει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Ανεξάντλητος, στην πραγματικότητα, είναι ο συριζαϊκός εξυπνακισμός – είτε εκφράζεται μέσω του κόμματος είτε μέσω των ανακοινώσεων του Μαξίμου. Στην ίδια ανακοίνωση που ανακατεύονται η επιχειρηματικότητα, οι offshore και η αριστεία βρέθηκε χώρος και για μια απάντηση στο ζήτημα του πανεπιστημίου Columbia που κατά την μητσοτακική διόρθωση προφέρεται «Κολάμπια» και όχι «Κολούμπια» όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. «Ευτυχώς, η επέλαση του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση θα μείνει Ονειρο Θερινής Νυκτός ή, αν το προτιμά ο κ. Μητσοτάκης, A Midsummer Night’s Dream» σχολίασε το κόμμα.

Το νόημα είναι πως οι Συριζαίοι ξέρουν όχι μόνο από αγγλικά αλλά και από Σαίξπηρ και ότι μια μικρή επίδειξη γνώσης είναι η πρέπουσα απάντηση όταν τους προκαλεί κανείς. Αλλά η σαιξπηρική αναφορά δεν δίνει καμία αίγλη στο γυμνό δράμα: αν η απάντηση σε ένα πρόγραμμα για την Παιδεία ξεκινάει από τη Μαρέβα για να φτάσει στις μικρές επιδείξεις γνώσεων, τότε απέναντι στις «εμμονές του κ. Μητσοτάκη» για την εκπαίδευση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να αντιτάξει παρά τις δικές του εμμονές γενικώς.

Ενδεχομένως να μην μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τη σύνδεση της Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας ήταν η πιο αδύναμη στιγμή του. Η αγορά που θα αποφασίζει να μην πολυσκαλίζουμε τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και μια πολιτεία που θα σπεύδει επομένως να κόψει τα κονδύλια για έρευνα, όπως είπε στη Βουλή, δεν ανταποκρίνεται σε καμία πραγματικότητα, υπακούει απλώς σε μια καφενειακή λογική. Σε μια λογική που δεν είναι καθόλου μακριά από το πνεύμα της κομματικής ανακοίνωσης.