Από νωρίς τα μέλη της ΚΝΕ είχαν ακροβολιστεί περιφερειακά του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και έκοβαν κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, πουλούσαν το τετράδιο του ΚΚΕ ή μοίραζαν άλλο υλικό του κόμματος. Την περίμεναν πολύ καιρό τη χθεσινή μέρα τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος της Αριστεράς και την προετοίμαζαν ανάλογα. Ετσι το ψιλόβροχο δεν θα πτοούσε τον κόσμο που από νωρίς πήρε θέση στο κλειστό γήπεδο του Φαλήρου, ούτε το γεγονός πως η Κυριακή παραδοσιακά αποτελεί μέρα ανάπαυλας, ακόμη και σήμερα που η ζωή των εργαζομένων έχει μεταβληθεί.

Τα εκατό χρόνια του ΚΚΕ εορτάστηκαν χθες με μαζική συμμετοχή και για έναν παραπάνω λόγο: Γιατί ήταν κορύφωση πολλών εκδηλώσεων που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα και με πολλές μορφές. Μια από αυτές τις μορφές – της ιδεολογικής και πολιτιστικής αντεπίθεσης – ήταν χθες ανάγλυφη στο ΣΕΦ, αφού είχαν στηθεί και ειδικά τραπεζάκια όπου μπορούσες να αγοράσεις το «Δοκίμιο Ιστορίας» του ΚΚΕ – στην πιο επικαιροποιημένη του επεξεργασία. Στο κλειστό στάδιο, οι σοβιετικοί ύμνοι εναλλάσσονταν με το «Αξιον εστί», ενώ τα γιγαντοπανό ή οι αναπαραστάσεις από έργα του κομμουνιστή χαράκτη Τάσσου έδιναν ένα χρώμα σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Το ΚΚΕ, άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψε την πίστη του στα σοσιαλιστικά καθεστώτα που οικοδομήθηκαν στον 20ό αιώνα.

 

Ο ΚΑΣΤΡΟ. Η ειδική τιμητική μνεία του Δημήτρη Κουτσούμπα στον Φιντέλ Κάστρο (χθες συμπληρώνονταν ακριβώς δύο χρόνια από τον θάνατο του κουβανού ηγέτη) ήταν χαρακτηριστική. Στο ΣΕΦ ήταν όλοι εκεί. Πειθαρχημένοι και σε διάταξη, τα μέλη του ΚΚΕ και όσοι είχαν χρεώσεις για τη βραδιά. Μέσα στο γήπεδο, στις καρέκλες, μπροστά στη μεγάλη εξέδρα όπου έγινε η ομιλία του Κουτσούμπα και μετά η μεγάλη συναυλία με πολλούς καλλιτέχνες, ήταν σχεδόν όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, βουλευτές, δήμαρχοι που έχει στηρίξει το ΚΚΕ, όπως ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο Γιάννης Μηλιός (!), πανεπιστημιακός και πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υπερήλικοι πια της εαμικής γενιάς (επίσης τους χαιρέτησε ξεχωριστά ο Κουτσούμπας). Εδώ και εκπρόσωποι 91 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από όλο τον κόσμο.

Εξάλλου την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο έγινε και η 20ή Διεθνής Συνάντηση στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Λίγο πριν από την ομιλία του Κουτσούμπα, μέλη της ΚΝΕ εισήλθαν με κόκκινες σημαίες και συνθήματα από τους δύο διαδρόμους του ΣΕΦ και πήραν θέση μετωπικά της εξέδρας. Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για όλα, αποτιμώντας και την 100χρονη πορεία του κόμματος, από την ίδρυσή του το 1918 (ως ΣΕΚΕ). Απάντησε στη θεωρία των δύο άκρων, περιέγραψε την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, επιτέθηκε στο αστικό πολιτικό σύστημα (είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τη θέση της σοσιαλδημοκρατίας), μίλησε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών (αλλά και το «ανιστόρητο σύνθημα πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», όπως τόνισε), μίλησε για τους κινδύνους ενός νέου πολέμου, μιας νέας οικονομικής κρίσης στον πλανήτη και μιας αναταραχής στα Βαλκάνια, ήταν οξύς κατά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και βέβαια της σημερινής κυβέρνησης. «Μάλιστα, η πρόσφατη – διά στόματος Τσίπρα – δικαίωση των Μνημονίων, η μεγαλύτερη προσβολή απέναντι σε όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια πάλεψαν, εναντιώθηκαν στα αντεργατικά μέτρα, υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, είναι μέρος της προσφοράς του στο σύστημα» υπογράμμισε.

Η ομιλία του ήταν διανθισμένη με μπόλικους (με μια υπερβολή ίσως) στίχους από τραγούδια, ποιήματα, το «Ανεμολόγιο» των Μικρούτσικου – Τριπολίτη, το «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα», Δημήτρη Χατζή, Χικμέτ και άλλους. Ετοίμασε το έδαφος για τη μεγάλη συναυλία που ακολούθησε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:

«Είπαμε την αλήθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, προτού ακόμα αναλάβει το κυβερνητικό τιμόνι και πάρει τη θέση του δίπλα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για να συνεχίσει τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο».

«Την άνοδο της Ακροδεξιάς, του εθνικισμού δεν μπορεί να ανακόψει αυτός που με κάθε ευκαιρία ξεπλένει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αποκαλεί τον Τραμπ που στήριξε η Κου Κλουξ Κλαν “διαβολικά καλό”, ποζάρει με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής στο Καστελλόριζο και έχει τη βασική ευθύνη για την απαράδεκτη καθυστέρηση της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με συνέπεια οι ναζιστές εγκληματίες να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι».