Με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα μέσα Μαρτίου, είτε στις αρχές Απριλίου και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα, αρχίζει και φλερτάρει η κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να στηθούν κάλπες μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του 2019, με στόχο να εκμεταλλευτεί το κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση και να πείσει για την είσοδο της χώρας στη μεταμνημονιακή περιόδο.
Το πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αρνητικό, όπως καταγράφεται στις μετρήσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες και κυρίως μέσα από τα ποιοτικά στοιχεία. Ακόμα και η στρατηγική της νομοθέτησης των εξαγγελιών της ΔΕΘ, η δημιουργία κλίματος για μεγάλο αριθμό προσλήψεων το 2019, αλλά και η επένδυση στις διάφορες υποθέσεις που χαρακτηρίζονται σκάνδαλα από το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει και δεν έχει επιδράσει στις διαθέσεις της κοινής γνώμης που στέκεται αρνητικά έναντι της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή βαριά ρίχνουν τη σκιά τους πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου διάφορες υποθέσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή της ΔΕΠΑ, όπως επιβεβαιώνεται και από χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», το οποίο επισημαίνει ότι από την ηλεκτρονική αλληλογραφία προκύπτει πως οι αρμόδιοι υπουργοί γνώριζαν και συγκάλυπταν την υπόθεση. Μάλιστα, η ΝΔ εστίασε τις χθεσινές βολές της στο θέμα της ΔΕΠΑ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να κρύβεται άλλο για το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο που εξελίσσεται σε κορωνίδα της διαφθοράς της κυβέρνησής του» και είναι πλέον στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου.
Από το Μέγαρο Μαξίμου αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις και θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας τους, όπως είπε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Είναι πανθομολογούμενο ότι από το 2012 και μετά χρησιμοποιήθηκαν κατ΄ εξακολούθηση ως πολιτικά εργαλεία στα χέρια κομματικών επιτελείων που βρίσκονταν σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε (Ρ/Σ Αθήνα 9,84) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «…στα χέρια των κομμάτων υπάρχουν μυστικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν άλλη εικόνα».
Φρένο στον κατήφορο. Σε αυτό το κλίμα ενισχύονται και τροφοδοτούνται από πολλές πλευρές, και βέβαια και από υπουργούς, οι εκλογικές συζητήσεις και μάλιστα με προβολή του σεναρίου για εκλογές στα μέσα της άνοιξης, με στόχο να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος για την κυβέρνηση. Και όπως σημειώνουν, ο Πρωθυπουργός πρέπει να εκμεταλλευτεί την ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την ψήφιση στη Βουλή θετικών μέτρων, τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, την επιστροφή των αναδρομικών, κ.ά. και να μη χαθεί το θετικό αποτύπωμα. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι στα τέλη του Φεβρουαρίου 2019 θα έχει ολοκληρωθεί από την παρούσα Βουλή η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ είναι πολύ πιθανόν να έρθει και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θέλει ο Τσίπρας να ψηφιστεί επί δικής του πρωθυπουργίας.
Με την προώθηση αυτών των δύο σημαντικών ζητημάτων της κυβερνητικής ατζέντας, δηλαδή της συνταγματικής αναθεώρησης και της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιτυγχάνεται ένας από τους βασικούς στόχους του Πρωθυπουργού, ο οποίος διαμηνύει ότι επιθυμεί να κλείσει «ιστορικές εκκρεμότητες», ενώ επιδιώκει να προχωρήσει και η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας, παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και τα βήματα προς τα πίσω που έγιναν.
Η σκανδαλολογία. Παρά την επιθυμία του να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 και να μπορεί να λέει ότι μετά το 2004 είναι ο Πρωθυπουργός που επί των ημερών του κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον συνταγματικό της κύκλο, υπάρχουν εισηγήσεις να κάνει την κίνηση και να στηθούν κάλπες την άνοιξη, για να αξιοποιήσει και διάφορες υποθέσεις, όπως τα δάνεια των κομμάτων, το ΚΕΛΠΝΟ, τη Novartis, κ.ά. Ολα θα εξαρτηθούν από τις μετρήσεις που θα αναλυθούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο τις πρώτες εβδομάδες του 2019 και αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, ενώ ήδη από διάφορα κέντρα προτάσσεται το επιχείρημα ότι «παροχές, προσλήψεις στο Δημόσιο και μπαράζ δικαστικών αποφάσεων συνιστούν τους τρεις βασικούς δημοσιονομικούς κινδύνους στον δρόμο του εκλογικού 2019» και επικαλούνται τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιμένει για Οκτώβριο. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός στην παρούσα χρονική στιγμή εμμένει στον σχεδιασμό του για εξάντληση της τετραετίας, ενώ σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι ο ίδιος παίρνει πάνω του το πολιτικό παιχνίδι και την επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης, η οποία θέλει και χρόνο να αποδώσει.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης όμως διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τον χρόνο των εκλογών, ενώ η μόνη σταθερά στην παρούσα χρονική στιγμή είναι η άποψη του Πρωθυπουργού ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν τον προσεχή Οκτώβριο διότι, όπως λέει, θα αποδώσει καρπούς η οικονομική πολιτική με θετικά μέτρα σε βάθος χρόνου και θα γίνει πλήρως κατανοητή από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Υπάρχει μια ομάδα υπουργών που είναι υποστηρικτές του σεναρίου να γίνουν τετραπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 (ευρωεκλογές, βουλευτικές, δημοτικές και περιφερειακές) με τη λογική της διασποράς της ψήφου.