Σούπερ κλάσικο, σούπερ ποδοσφαιρική ντροπή. Ο πολυδιαφημισμένος διπλός τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες ανάμεσα στη Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς μετατράπηκε σε γόρδιο δεσμό μετά τα σοβαρά επεισόδια του Σαββάτου που οδήγησαν κατ’ αρχάς στη μετάθεσή του για χθες Κυριακή και στη συνέχεια στην επ’ αόριστον αναβολή του.

Αύριο στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας προγραμματίστηκε το ραντεβού μεταξύ του επικεφαλής της Συνομοσπονδίας της Λατινικής Αμερικής (Conmebol) Αλεχάντρο Ντομίνγκες, τον πρόεδρο της Ρίβερ Πλέιτ Ροδόλφο Ντ’ Ονόφριο και τον ομόλογό του της Μπόκα Ντάνιελ Αντζέλιτσι για να οριστεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες, στο Μονουμεντάλ. Η συνάντηση θα γίνει στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, την πόλη Ασουνσιόν. Το πλαίσιο των ημερομηνιών είναι ιδιαίτερα στενό καθώς η πρωταθλήτρια της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων μεταξύ 18 και 22 Δεκεμβρίου, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η δεύτερη αναβολή αποφασίστηκε από την Conmebol ύστερα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Μπόκα. Βασικό επιχείρημα του συλλόγου ήταν πως η αναμέτρηση δεν θα γινόταν επί ίσοις όροις λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ποδοσφαιριστές της μετά την επίθεση που δέχθηκε το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή στο Μονουμεντάλ, το Σάββατο. Η Μπόκα ζητούσε επίσης την ενεργοποίηση του άρθρου 18 το οποίο περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της Ρίβερ.

«Δεν επιθυμούμε να υπάρχουν δικαιολογίες πως ο αγώνας δεν παίχθηκε ισότιμα και για τις δύο ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της Conmebol Αλεχάντρο Ντομίνγκες στην τηλεόραση.

Οι εικόνες ντροπής που προηγήθηκαν το Σάββατο δεν θα έπρεπε να προκαλέσουν έκπληξη, τουλάχιστον σε ανθρώπους που γνωρίζουν τι εστί η κόντρα Ρίβερ – Μπόκα. Αλλωστε, αυτός ήταν ο λόγος που σηκώθηκε στις μύτες των παπουτσιών του το ποδόσφαιρο όταν οριστικοποιήθηκε η πρώτη αναμέτρηση των δύο αντιπάλων στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Αυτός ήταν επίσης ο λόγος που απορρίφθηκε ως πολιτική αφέλεια η πρόταση του προέδρου της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι να υπάρχουν οπαδοί και των δύο ομάδων στους δύο τελικούς.

Αρχαία τραγωδία

Ο φανατισμός ξεχείλιζε στο στρατόπεδο της Ρίβερ από τα μέσα της εβδομάδας, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν ακολούθησαν το γνωστό πρωτόκολλο για να προστατεύσουν την αποστολή της Μπόκα που θα κατέφθανε στο Μονουμεντάλ με το λεωφορείο.

Η πορεία του προς το στάδιο στην Avenida Monroe  έμοιαζε με καταδίκη εις θάνατον διά λιθοβολισμού. Οι σκηνές που ακολούθησαν μέσα στο όχημα έμοιαζαν με αρχαία τραγωδία. Τραυματισμένοι ποδοσφαιριστές από τα θραύσματα των σπασμένων παραθύρων, αδυναμία να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα που εκτόξευσαν αστυνομικοί και τα σπρέι πιπεριού και ένας λιπόθυμος οδηγός έπειτα από χτύπημα πέτρας. Ευτυχώς αντέδρασε κεραυνοβόλα ο αντιπρόεδρος της Μπόκα Οράσιο Παολίνι και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Στο Μονουμεντάλ 60.000 οπαδοί της Ρίβερ, πολλοί εκ των οποίων είχαν μπει χωρίς εισιτήριο, είχαν εκτινάξει στα ύψη το θερμόμετρο, ενώ στα περίχωρα του ιστορικού γηπέδου υπολογίζεται πως βρίσκονταν επιπλέον 100.000 οπαδοί της ομάδας και κάποιοι απ’ αυτούς πέταξαν ακόμα και ένα νεκρό γουρούνι.

Η εικόνα της μάνας, οπαδού της Ρίβερ να τυλίγει στη μέση της μικρής της κόρης φωτοβολίδες ώστε να ξεγελάσει τους ελεγκτές και να τις περάσει στο γήπεδο ήταν από τις πλέον χαρακτηριστικές του κλίματος.

Στα αποδυτήρια παίκτες της Μπόκα φώναζαν «φέρτε έναν γιατρό», άλλοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ και άλλοι έκαναν εμετό, όπως ο Κάρλος Τέβες, από τα αέρια που εισέπνευσαν.

Χάος

«Μια χώρα νοητικά αρρώστων», έγραψε σε σχόλιό του δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ole». Ισως γιατί περίμενε, όπως και σχεδόν όλοι οι Αργεντίνοι, πως τώρα που ο κόσμος θα είχε στραμμένο το βλέμμα του στο σούπερ κλάσικο λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης, οι χουλιγκάνοι θα άλλαζαν δέρμα.

Οχι μόνο αυτοί δεν άλλαξαν, αλλά ούτε και οι επικεφαλής των ποδοσφαιρικών οργανισμών. Η Conmebol πίεζε να διεξαχθεί ο αγώνας ύστερα από πιέσεις που δεχόταν με τη σειρά της από τη FIFA. Η Αργεντινή ήθελε να ξεμπερδεύει με αυτόν τον μπελά καθώς τις επόμενες ημέρες φιλοξενείται στο Μπουένος Αϊρες η Σύνοδος του G20.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ βρίσκονταν δύο ποδοσφαιριστές της Μπόκα στο νοσοκομείο, ο Πέρες και ο Λαμάρδο με προβλήματα στην όραση, η ιατρική επιτροπή της Conmebol δήλωνε πως ήταν ικανοί να αγωνιστούν.

«Οι πρόεδροι της FIFA και της Conmebol μας υποχρεώνουν να παίξουμε», κατήγγειλε ο Τέβες, ο οποίος φώναζε να δώσουν το τρόπαιο στη Ρίβερ.

Η ώρα διεξαγωγής του αγώνα άλλαξε δύο φορές εν μέσω διαβουλεύσεων και πιέσεων μέχρι την οριστική μετάθεσή του για την Κυριακή.

Η είδηση εξόργισε τους οπαδούς της Ρίβερ οι οποίοι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Συνελήφθησαν 29 ταραξίες.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Μπουένος Αϊρες, Ροδρίγκες Λαρέτα, διέταξε έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας που δεν λειτούργησαν και ζήτησε να μην πέσει το ανάθεμα σε όλους τους Αργεντινούς. «Υπάρχουν άνθρωποι της μαφίας που έχουν εισέλθει στο ποδόσφαιρο περισσότερο από 50 χρόνια. Τα  επεισόδια έχουν σχέση με την κατάσχεση ενός μεγάλου ποσού και 300 εισιτηρίων την προηγούμενη ημέρα».