Αν εδώ και καμιά διετία η αγαπημένη ατάκα των οπαδών του «συστήματος» που ισοπεδώνει το ποδόσφαιρο, προς τους φίλους του Ολυμπιακού είναι «φτιάξτε ομάδα να νικάει και την… “εξυγίανση”», τότε χθες το βράδυ στο Περιστέρι η απάντηση έφτασε πληρωμένη προς κάθε κατεύθυνση. Διότι οι Ερυθρόλευκοι όπως φαίνεται αυτό ακριβώς έχουν κάνει. Εχουν φτιάξει μια ομάδα ικανή να τους βάζει όλους μαζί στα… δίχτυα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον Ατρόμητο (1-2), τη διαιτησία του επικίνδυνου Ευαγγέλου, τα… κλειστά μάτια του βοηθών Αλεξέα και Καρσιώτη και τους δανεικούς του ΠΑΟΚ (Γιαννούλη, Χατζηισαΐα, Κουλούρη).

Μια ομάδα πολύ σκληρή για να παραδώσει τα όπλα από την 11η αγωνιστική, έστω και αν την κυνηγούν θεοί και δαίμονες. Ακόμη και η ίδια της η τύχη που δεν λέει κάποια στιγμή να δείξει το πρόσωπο και όχι μόνο την πλάτη της. Και μη σκεφτεί κανείς πως όλο αυτό είναι «κόντρα» στο γεγονός ότι το νικητήριο γκολ χθες το βράδυ ήρθε στο 90΄+3΄από τον Βούκοβιτς, ούτε ότι οι Πειραιώτες ώς εδώ έχουν νικήσει από το 90΄και πέρα τέσσερις διαφορετικές αναμετρήσεις Σούπερ Λίγκας (Αστέρας 2-1, Πανιώνιος 0-1, Απόλλωνας 1-0, Ατρόμητος 1-2).

18-5 τελικές!

Ο,τι του… έχει δώσει η μπάλα του Θρύλου φέτος, μοιάζει με μίνιμουμ μπροστά σε όσα του έχει στερήσει. Τα παραδείγματα μάλιστα εδώ είναι τόσα που χρειάζονται… εκατοντάδες λέξεις για την παράθεσή τους. Αφήστε που δεν χρειάζεται να πλατιάσουμε κιόλας. Το δείγμα στο Περιστέρι φτάνει. Εκεί όπου οι Πειραιώτες έκαναν στο πρώτο ημίχρονο ίσως την εμφάνιση της χρονιάς (τελειώνοντας το ματς με 18-5 τελικές!), αλλά βρέθηκαν στο 43′ (Κουλούρης) για άλλη μια φορά να κυνηγούν στο σκορ κόντρα όχι στη ροή του ματς, αλλά στην ίδια την λογική! Πώς προέκυψε το γκολ του Ατρομήτου; Στην εξέλιξη μιας φάσης που ο διαιτητής Ευαγγέλου επέτρεψε στον Σάκιτς να γυρίσει την μπάλα στον τερματοφύλακά του Μπάλαζ Μέγερι. Ενα ξεκάθαρο «έμμεσο» που θα το έδιναν και οι παίκτες των γηπεδούχων αν δεν υπήρχε διαιτητής στο γήπεδο. Ο Ευαγγέλου έδειξε να συνεχιστεί το ματς, ο Ατρόμητος επιτέθηκε και δευτερόλεπτα αργότερα ο Σα μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του!

Πέναλτι

Νωρίτερα ο Ευαγγέλου δεν σφύριξε ούτε… αδιάφορα σε μια κλασική περίπτωση πέναλτι, στο 34′, όταν ο Γιαννούλης χτύπησε τον Ποντένσε μέσα στην περιοχή. Οπως έκανε και στο 61′, όταν ξανά ο Γιαννούλης πρώτα κλώτσησε τον Φορτούνη έξω από την περιοχή και έπειτα τον έσπρωξε και τον γκρέμισε μέσα σε αυτή. Ούτε το φάουλ δόθηκε (μπροστά στον δεύτερο επόπτη), ούτε φυσικά το πέναλτι που ακολούθησε. Ούτε βέβαια και τη δεύτερη κίτρινη στον Γιαννούλη, που εν τω μεταξύ ανάμεσα σε αυτές τις δύο φάσεις «κιτρινίστηκε» σε μια φάση που πήγε να… κόψει την μπάλα στον Ποντένσε (53′). Τι είπατε; Χάθηκε η μπάλα; Προφανώς. Χάθηκε η μπάλα. Ο Ολυμπιακός είχε απέναντι του… 14, και από ένα σημείο και έπειτα (57′)… 13, καθώς ο Μπουσουλάτζιτς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη σε μια προσπάθεια να… βγάλει το σορτσάκι του Φορτούνη! Παρά ταύτα το συγκρότημα του Μαρτίνς μπόρεσε να σχηματίσει την τέλεια «απόδραση». Να πάρει το τρίποντο που τον κρατά σε αυτό το -6 από την κορυφή (ΠΑΟΚ) και που κρατά ζωντανή την «καταδίωξη».

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως το γκολ της ισοφάρισης για τους Ερυθρολεύκους το πέτυχε ο Μαντί Καμαρά (49′) τελειώνοντας ιδανικά στο δεύτερο δοκάρι μια «στημένη» μπάλα του μετρ Φορτούνη. Να μην ξεχάσουμε πως από την αρχή της εβδομάδας εδώ στα «ΝΕΑ» αναφερθήκαμε ειδικά στην «παράδοση» του Φορτούνη κόντρα στον Ατρόμητο (με δικό του γκολ ή ασίστ οι Πειραιώτες έχουν μόνο νίκες). Παράδοση που κράτησε και χθες αν και ο κάτοχος του «7» ήρθε από τον πάγκο (46′ αντί του Νάτχο). Και βέβαια να μην παραλείψουμε μια ακόμη ασύλληπτη καταμέτρηση μεγάλων χαμένων ευκαιριών. Με Καμάρα (1′, 9′), Μάνο (7′, 20′), Τοροσίδη (36′), Γκιγέρμε (63′), Φορτούνη (67′, 74′, 82′, 84′). Ατρόμητος στο γήπεδο δεν υπήρχε. Πέρα από τη φάση του γκολ που ήρθε από το πουθενά οι Περιστεριώτες απείλησαν μια ακόμη φορά (Κουλούρης 62′) όταν πλέον όλος ο Ολυμπιακός είχε βγει στο άλλο μισό του γηπέδου ψάχνοντας το γκολ της ανατροπής.

MVP της βραδιάς σε μια εμφάνιση που είχε πραγματικά πολλούς στην πρώτη γραμμή; Ο Βασίλης Τοροσίδης. Ο αρχηγός της Εθνικής ήταν η «ήρεμη δύναμη» σε μια παρτίδα… τρέλας. Εκείνος που κράτησε το μυαλό της ομάδας στο γήπεδο, που έκανε αμέτρητες κούρσες στον δεξιό διάδρομο. Που έδειξε τον δρόμο και στους άλλους όταν έγινε πια κατανοητό πως έχουν στηθεί «οδοφράγματα»! Πολύ μεγάλο ματς για τους Περιστεριώτες έκανε ο Ρισβάνης. Πρώην του Ολυμπιακού, αλλά και πρώτος στη μάχη!

 

Aτρόμητος (Νταμίρ Κάναντι): Μέγερι, Σάκιτς, Ρισβάνης, Χατζηισαΐας, Γιαννούλης (80´ Νάτσος), Μπουσουλάτζιτς, Μάντσον, Καρασαλίδης, Ενσικουλού (61´ Ούμπιδες), Μπρούνο (71´ Μανούσος), Κουλούρης.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Ζοσέ Σα, Τοροσίδης, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Γκιγέρμε, Καμαρά, Νάτχο (46´ Φορτούνης), Ναουέλ (73´ Φετφατζίδης), Ποντένσε (77´ Γκερέρο), Μάνος.

Μασούρας στα κόκκινα

Την πρώτη μεταγραφική του κίνηση ενόψει Ιανουαρίου ολοκλήρωσε ο Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους με τον Πανιώνιο για τον Γιώργο Μασούρα. Ο 25χρονος (1/1/1994) διεθνής εξτρέμ θα κάνει τη διαδρομή Νέα Σμύρνη – Ρέντης στα χνάρια του Μανιάτη, του Σιόβα, του Σάμαρη και άλλων πολλών Ελλήνων που μπόρεσαν να αφήσουν το σημάδι τους μέσα από αυτή τη μετάβαση. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, την αντίθετη πορεία, από τον Ρέντη στη Νέα Σμύρνη, θα ακολουθήσουν τον Ιανουάριο ο Μάριος Βρουσάι και ο Θανάσης Ανδρούτσος. Ή για να το θέσουμε πιο σωστά; Αυτούς τους δύο θέλει ο Πανιώνιος με δανεισμό ώς το τέλος της χρονιάς.