Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τα Ηλύσια Πεδία το βράδυ του Σαββάτου από τις συγκρούσεις ανάμεσα στα Κίτρινα Γιλέκα που διαδήλωναν κατά του προέδρου Μακρόν και των δυνάμεων της τάξης, που χρησιμοποίησαν κανόνια νερού και χημικά αέρια για να τους αναχαιτίσουν. Αυτή ήταν η δεύτερη κατά σειρά διαδήλωση και όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία ήταν πολυπληθέστερη σε σχέση με την πρώτη: οι μερικές εκατοντάδες του προηγούμενου Σαββάτου έγιναν τουλάχιστον 8.000 στο Παρίσι, ενώ σε όλη τη Γαλλία οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 80.000.

Από τα συνθήματα και μόνο φαίνεται ότι η διαμαρτυρία θα έχει συνέχεια: «Μανού, απατεώνα», «Μακρόν, παραιτήσου», «Αντε χάσου, Μακρόν» ήταν οι επιγραφές στα γιλέκα των μελών ενός κινήματος που δημιουργήθηκε στο Διαδίκτυο για να εκπροσωπήσει την ξεχασμένη Γαλλία και να αποτελέσει τον πρώτο μεγάλο αντίπαλο του γάλλου προέδρου στους δρόμους. Τα Κίτρινα Γιλέκα πήραν το όνομά τους από τα χαρακτηριστικά φωσφορίζοντα ενδύματα που είναι υποχρεωμένες να φέρουν ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι οδηγοί νταλίκας. Στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις συγκεντρώθηκαν προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την αύξηση στον φόρο των καυσίμων αλλά και γενικότερα τα φορολογικά βάρη σε μια χώρα όπου καταβάλλεται σε φόρους το 45% του ΑΕΠ.

Η διαμαρτυρία μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε οδομαχία με κάποιους διαδηλωτές να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς και εκείνοι να απαντούν με δακρυγόνα. Στα διεθνή μέσα που μίλησαν όλοι τους αναφέρθηκαν στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Το τέλος του μήνα για μένα είναι στις 15 του μηνός» είπε ένας από αυτούς. Ο ίδιος κερδίζει 1.500 ευρώ τον μήνα. «Εχω βαρεθεί να πληρώνω φόρους για τα πάντα. Εχω παιδιά να θρέψω. Δεν είμαστε ηλίθιοι. Μας μεταχειρίζονται σαν να είμαστε ζώα. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό» είπε, ενώ ένας άλλος διαδηλωτής τόνισε: «Τα χρήματα δεν μου φτάνουν ούτε για να ζήσω, ούτε και για να πεθάνω».

Για τους αναλυτές, ο γάλλος πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με μια βαθύτατη κρίση. «Η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε ότι η αύξηση της φορολογίας θα προκαλούσε αυτές τις αντιδράσεις. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι τα πολιτικά κόμματα δεν είναι σε θέση να δώσουν λύση» ανέφερε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Ντομινίκ Ρεϊνιέ, επισημαίνοντας ότι από το 2002 έως το 2017 τα φορολογικά βάρη αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αναλυτές στη Γαλλία στέκονται επίσης στο γεγονός ότι αυτό είναι το πρώτο κίνημα στη Γαλλία που δημιουργήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι από τα πολιτικά κόμματα ή τα συνδικάτα, ενώ χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά ισχυρή διαμαρτυρία απέναντι στη γαλλική ελίτ».

Ο γάλλος πρόεδρος πέρασε πάντως στην αντεπίθεση: «Ευχαριστούμε τις δυνάμεις της επιβολής του νόμου για το θάρρος και τον επαγγελματισμό τους. Ντροπή σε εκείνους που τους επιτέθηκαν. Ντροπή σε εκείνους που βιαιοπράγησαν εναντίον άλλων πολιτών και δημοσιογράφων. Ντροπή σε εκείνους που επιχείρησαν να εκφοβίσουν βουλευτές. Δεν υπάρχει θέση γι’ αυτές τις βιαιοπραγίες στη Δημοκρατία» έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.