Χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να επιτευχθεί η συμφωνία για το συναινετικό διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, όμως μόλις 38 λεπτά για να εγκρίνουν οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδό τους τη συμφωνία αυτή για το Brexit. Και αμέσως έσπευσαν να προειδοποιήσουν το βρετανικό Κοινοβούλιο που θα κληθεί να ψηφίσει επί της συμφωνίας τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου να μην την απορρίψει, τονίζοντας πως είναι η καλύτερη πρόταση που θα έχουν.
«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφότου οι 27 ηγέτες ενέκριναν τους όρους της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο, καθώς και το περίγραμμα μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Εν τω μεταξύ είχε βρεθεί λύση για να ξεπερασθούν οι διαφωνίες της Ισπανίας σχετικά με το Γιβραλτάρ. Ο Γιούνκερ απάντησε με τον τρόπο αυτό σε ερώτηση εάν οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να αναθεωρήσουν τη συμφωνία σε περίπτωση που μια συμμαχία μεταξύ δυνάμεων που είναι υπέρ αλλά και κατά του Brexit απορρίψουν τα υπάρχοντα κείμενα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Κάτι που δεν θεωρείται καθόλου απίθανο.
Αυτή τη στιγμή, παρά τις προσπάθειες της βρετανής πρωθυπουργού Τερίζα Μέι, τα νούμερα δεν φαίνεται να βγαίνουν στη Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κόμμα της, οι Τόρις διαθέτουν 315 σε σύνολο 650 βουλευτών, και πολλοί Συντηρητικοί έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους για τη συμφωνία. Εναντίον είναι και οι 10 βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που μέχρι σήμερα στήριζε την κυβέρνηση Μέι και της διασφάλιζε την πλειοψηφία. Χθες και το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία, με τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν να περιγράφει τη διαδικασία ως «μια θλιβερή αποτυχημένη διαπραγμάτευση». Ο Κόρμπιν, που πιέζει για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις οποίες ελπίζει ότι οι Εργατικοί θα αναδειχθούν πρώτο κόμμα, πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια κακή συμφωνία για τη χώρα. Μας αφήνει σε πολύ χειρότερο σημείο. Μας δίνει λιγότερο έλεγχο στο μέλλον μας και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και βιοτικό επίπεδο».
Πάντως και ο Γιούνκερ, παρότι ανέφερε πως υπάρχει ικανοποίηση από τη συμφωνία της αποχώρησης, τόνισε ότι πρόκειται για μια «θλιβερή» και «τραγική στιγμή» για την ΕΕ και τη Βρετανία, ενώ τη θλίψη της για το Brexit εξέφρασε λίγο αργότερα και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Οταν ρωτήθηκε εάν αισθάνεται και εκείνη θλίψη, η Τερίζα Μέι το αρνήθηκε, λέγοντας – κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία – πως αισθάνεται «μόνο αισιοδοξία για το μέλλον της Βρετανίας». Προτίμησε να απευθυνθεί απευθείας στους βρετανούς πολίτες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτή η συμφωνία είναι καλή για τη χώρα. «Πρώτον, ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, καταργώντας μια και για πάντα την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι δύο άλλοι λόγοι είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει να συνεισφέρει οικονομικά κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά ταμεία και θα είναι «ελεύθερο» να έχει τους δικούς του νόμους. Ως εκ τούτου, επισήμανε, «η συμφωνία κάνει πραγματικότητα την ψήφο των Βρετανών για το Brexit». Και κατέληξε: «Είναι ώρα να προχωρήσουμε», αναφέροντας ότι η απόρριψη της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο θα σημάνει «μεγαλύτερη αβεβαιότητα». Πάντως, ακόμα και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, χαρακτήρισε «πρόκληση» τα αριθμητικά δεδομένα στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit. Ωστόσο, πρόσθεσε, «πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».
Αν οι βρετανοί βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία, όπως φαίνεται το πιθανότερο αυτή τη στιγμή, ανοίγονται διάφορα σενάρια. Οι Εργατικοί θα πιέσουν για εκλογές, ενώ οι Τόρις θα επιδιώξουν είτε να αποπέμψουν την Τερίζα Μέι από την ηγεσία του κόμματος είτε να τροποποιήσουν τη συμφωνία για το Brexit προτού πάει για δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή. Αναμένεται επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους όσοι επιδιώκουν δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.