Διχασμένοι είναι οι αναλυτές και οι αγορές για την επόμενη ημέρα της Ιταλίας καθώς η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το πραγματικά τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό του παραγόμενου προϊόντος ύστερα από αυτό της Ελλάδας, καθώς φτάνει το 132% του ΑΕΠ, και το μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς, αφού διαμορφώνεται σε 2,3 τρισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα του χρέους αποτελεί την καυτή πατάτα στα χέρια τόσο της ιταλικής κυβέρνησης όσο και των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε και οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, επισήμαναν χθες ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις στον προϋπολογισμό για να βρεθεί λύση με την Κομισιόν και να σταματήσει η επίθεση των αγορών, πραγματοποιώντας μάλιστα συνάντηση αργά το βράδυ. Αναλυτές και οικονομολόγοι θεωρούν θετική μια τέτοια εξέλιξη για να αντιμετωπιστεί η επίθεση των αγορών στην Ιταλία, που κατά κοινή ομολογία αποτελεί σήμερα για την ευρωζώνη μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμη και από το Brexit.

Αλλοι παράγοντες της αγοράς από την πλευρά τους εξακολουθούν να ανησυχούν, αφού ακόμη και εάν η Ρώμη και η Κομισιόν παρουσιάσουν τις καλύτερες δυνατές προθέσεις, οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους της Ιταλίας μόνο για το 2019 ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 277 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Είναι ενδεικτικό ότι ύστερα από τρία Μνημόνια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) χορήγησε στην Ελλάδα δάνεια περίπου 250 δισ. ευρώ. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Για το 2020 η Ιταλία θα χρειαστεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της, άλλα 197 δισ. και για το 2021 επιπλέον 181 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν στην πορεία η Ιταλία λοξοδρομήσει και αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ, ο ESM θα δυσκολευτεί να καλύψει ακόμη και τις δόσεις εξυπηρέτησης χρέους του πρώτου έτους.

Τα μαντάτα από το μέτωπο της ανάπτυξης δεν είναι τα καλύτερα. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο τέλος του Οκτωβρίου έδειξαν ότι το τρίτο φετινό τρίμηνο η οικονομία της χώρας, παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, καθώς κίνησε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας. Η Ρώμη είχε αρνηθεί να αλλάξει τις προβλέψεις για έλλειμμα το 2019 παρουσιάζοντας πρόβλεψη για 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από τις εκλογές είχε κάνει λόγο για έλλειμμα 0,8% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η κίνηση αυτή είχε αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας με τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων να φτάνουν ακόμη και το 3,50%. Από τότε που παρουσίασαν τον προϋπολογισμό πριν από δύο μήνες, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, είχαν αρνηθεί σθεναρά να κάνουν αλλαγές, με στελέχη τους μάλιστα να εξαπολύσουν σφοδρές επιθέσεις κατά μελών της Κομισιόν περιλαμβανομένου και του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.