Τρόμο φαίνεται να προκαλούν στην Αστυνομία οι κινητοποιήσεις της 6ης Δεκεμβρίου για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Στο 10σέλιδο έγγραφο που συνέταξε προ τριών ημερών η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμπρηστικών επιθέσεων σε τμήματα, δημιουργεί 14μελείς ομάδες συλλήψεων και ειδικές περιπολίες προκειμένου με πυροσβεστήρες να σβήνουν πυρκαγιές.

Ακόμη, στο έγγραφο εκφράζονται φόβοι για παραπλανητικές κλήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και συστήνεται στους αστυνομικούς να αποφύγουν «υπερβολές κι ακρότητες». Ακόμη υπάρχει ειδική μέριμνα μέχρι και για να μαζευτούν τα  νεράντζια από το κέντρο της Αθήνας αλλά και να κλαδευτούν τα δέντρα που μπορεί να εμποδίζουν τις καταγραφές από τις κάμερες.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στελέχη της Αστυνομίας εκφράζουν φόβους για ένοπλη αιματηρή επίθεση κυρίως κατά αστυνομικού ή δικαστικού στόχου, αφού έχει «καθυστερήσει» η επανεμφάνιση των οργανώσεων Επαναστατική Αυτοάμυνα και Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Κι ενώ έχει μείνει χωρίς ανάληψη ευθύνης η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης, πριν από δύο εβδομάδες, στην κατοικία του δικαστικού λειτουργού Ισίδωρου Ντογιάκου στον Βύρωνα. Στα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την 6η Δεκεμβρίου αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 5.000 – 6.000 αστυνομικοί, ενώ και πάλι πρόκειται να ενεργοποιηθούν οι αύρες εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. και τα drones των διωκτικών Aρχών. Επιπλέον θεωρείται πιθανό να υπάρξει προσπάθεια μετατόπισης των επεισοδίων προς την πλευρά των Εξαρχείων και ελέγχου του χώρου γύρω από το Πολυτεχνείο. Με κύριο όμως φόβο των αστυνομικών τα επεισόδια στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και καταδρομικές επιθέσεις.

«ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ». Στο έγγραφο λοιπόν της Αστυνομίας επισημαίνεται ότι «διανύουμε χρονικό διάστημα αυξημένης επικινδυνότητας για τέλεση έκνομων ενεργειών και, για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση». Ζητείται λοιπόν από τις αστυνομικές υπηρεσίες «να προβούν σε αυτοψία των χώρων των εκδηλώσεων/ και συναθροίσεων και κατά μήκος δρομολογίου των πορειών για τον εντοπισμό τυχόν αντικειμένων που είναι πρόσφορα να χρησιμοποιηθούν σε έκνομες ενέργειες. Να υπάρξει ενημέρωση του Δήμου Αθηναίων για την εκδήλωση ενεργειών αρμοδιότητάς του (κλείσιμο Εθνικού Κήπου εφόσον απαιτηθεί, κλάδεμα δέντρων στο οδικό δίκτυο, αποκομιδή νεραντζιών, απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων/ ανακύκλωσης, κ.λπ.)». Διάθεση ειδικών ένστολων ομάδων ασφαλείας για προελέγχους ύποπτων ατόμων, σύμφωνα με την κτηθείσα εμπειρία από τις κινητοποιήσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Διάθεση τριών εποχούμενων συνεργείων (συμβατικά οχήματα, εφοδιασμένα με πυροσβεστήρες), σε επίκαιρα σημεία για πρώτη ανταπόκριση σε περιπτώσεις εμπρηστικών ενεργειών.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ. Επιπλέον να υπάρξει κατάλληλος προγραμματισμός – προεργασία ώστε, «μόλις ολοκληρωθεί η μετακίνηση των ομάδων προελέγχων στα σημεία διασποράς, από το ένστολο προσωπικό αυτών να προκύψουν τέσσερις δωδεκαμελείς ένστολες ομάδες συλλήψεων. Οι ένστολες ομάδες συλλήψεων να ενεργούν υπό την κάλυψη διμοιριών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και σε απευθείας συνεργασία με αυτές».

Ακόμη ζητείται από αστυνομικούς «να πραγματοποιήσουν έλεγχο του πεδίου λήψης των καμερών των χώρων των εκδηλώσεων ώστε, σε περίπτωση που αυτό περιορίζεται από κλαδιά δέντρων ή άλλα αντικείμενα, να ενημερώσουν έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ακόμη δίνονται εντολές για την αποφυγή «παγίδων» από αντιεξουσιαστές. Οπως σημειώνεται, «προς αποφυγή περιπτώσεων “παραπλανητικών αναγγελιών” και εγκλωβισμού των πληρωμάτων, να γίνεται προηγουμένως διασταύρωση της αναγγελίας του συμβάντος». Επιπλέον, από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες ζητείται κατά το κρίσιμο 48ωρο η στάθμευση όλων τα οχημάτων τους να γίνει σε ασφαλείς φυλασσόμενους χώρους, προς αποτροπή κάθε έκνομης ενέργειας. Τέλος ζητείται να υπάρξει ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με φορητούς πυροσβεστήρες, προκειμένου να επέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά.