Γκρίνια για σπατάλες σε πάρτι, αγιοβασίληδες και πυροτεχνήματα, αλλά και φιλοδοξίες για προσέλκυση επισκεπτών και τόνωση της αγοράς περιλαμβάνει το «παρασκήνιο» των Χριστουγέννων για τους δήμους ανά την Ελλάδα. Οι τοπικοί άρχοντες και οι δημοτικοί οργανισμοί ή κοινωφελείς επιχειρήσεις επιθυμούν να παρασύρουν (ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών) κάθε πολίτη σ’ ένα εορταστικό κλίμα – υπερπαραγωγή, που – όπως φαίνεται από τον ιστότοπο της Διαύγειας – απαιτεί γενναίο μπάτζετ. Τελικά με απευθείας αναθέσεις ή όχι, με οριακή πλειοψηφία ή ομόφωνα, ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι εγκρίνουν τον προϋπολογισμό των γιορτών. Το πνεύμα των Χριστουγέννων όμως δεν μονιάζει πάντα τους δημοτικούς συμβούλους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων φέρνουν θύελλα.

Ενδεικτικά στη Λιβαδειά η «εκτόξευση» του προϋπολογισμού στα 25.000 ευρώ προκάλεσε την αντίδραση ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων. Κάποιοι εκ των διαμαρτυρομένων έκαναν λόγο για αχρείαστα χριστουγεννιάτικα έξοδα και πρότειναν το συγκεκριμένο ποσό να παραμείνει στο ταμείο και να βγει για τις εκδηλώσεις του Πάσχα, για τις οποίες άλλωστε φημίζεται η πόλη. Αντιρρήσεις υπήρξαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου τελικά η συνολική δαπάνη ύψους 84.860 ευρώ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ειδικά φέτος ο δήμος επένδυσε (και) στον διάκοσμο με στολισμό της οδού Εγνατία, νέα δίχρωμα φώτα LED στην οδό Τσιμισκή κ.λπ.

Ομόφωνα ειπώθηκε το «ναι» στην Κατερίνη στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία θεματικού πάρκου μεταξύ δήμου, Επιμελητηρίου Πιερίας και Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του δήμου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 224.000 ευρώ και στόχος είναι «μέσα από το Πάρκο των Χρωμάτων να αναδειχθεί η πόλη σε κόμβο αναψυχής και τοπικής ανάπτυξης». Μόνο για τη φύλαξη του Πάρκου στο οποίο μισθώνονται οι οικίσκοι διατίθενται 10.000 ευρώ «δεδομένης της μεγάλης επένδυσης και εγκατάστασης υψηλής αξίας εξοπλισμού». Από την πλευρά του ο Δήμος Τρικκαίων επένδυσε σε ηχεία, φώτα, εξέδρες και μικρόφωνα και διαθέτει 4.350 ευρώ για εκδηλώσεις έως τις 7 Ιανουαρίου 2019. Σχεδόν τα μισά χρήματα αφορούν ενοικίαση – τοποθέτηση μεγαφωνικής εγκατάστασης προκειμένου η μουσική να απλώνεται στους δρόμους από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη Θέρμη, η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση ποντάρει στην αλληλεπίδραση με τους πολίτες και ξοδεύει 1.580 ευρώ για υπηρεσίες ζωγραφικής προσώπου (face painters) και Αϊ-Βασίλη σε events. Επιπλέον εγκρίθηκε η δέσμευση 1.990 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε αναγκαιότητα παροχής υπηρεσιών σχεδιασμού και επιμέλειας εντύπων (στον ανάδοχο θα δοθεί και αυτοκίνητο για γρήγορες μετακινήσεις!).

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ. Στην προβολή των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων δίνει σημασία και η δημοτική Αρχή στην Κομοτηνή, αφού η σχετική δαπάνη ανέρχεται σε 3.500 ευρώ. Επίσης οι αμοιβές των συμμετεχόντων (Αϊ-Βασίλης, ξωτικό, νεράιδα, βασίλισσα των ζαχαρωτών) στο Μαγεμένο Πάρκο της πόλης φτάνουν τα 7.200 ευρώ. Συνολικά 48.112 ευρώ έχουν εγκριθεί στις Σέρρες και 31.300 ευρώ στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, ο οποίος επιστρατεύει κόρνες υπαίθρου και ηχητική εγκατάσταση για να ακούγονται παντού χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Στη Λαμία για την προμήθεια στολιδιών δαπανώνται 23.718 ευρώ και αντίστοιχα στη Λάρισα η επιχείρηση «εορταστικός διάκοσμος στο θεματικό πάρκο» στο Αλκαζάρ ανέρχεται σε 179.941 ευρώ. Με προϋπολογισμό 13.400 ευρώ θα γιορτάσει ο Βόλος και όσον αφορά στην Αθήνα εγκρίθηκαν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κόστους 58.000 ευρώ.

Διαμάχες και στην επιλογή καλλιτεχνών

Εξέδρες για γνωστά ονόματα της μουσικής σκηνής ετοιμάζουν οι περισσότεροι δήμοι, φιλοδοξώντας ότι οι συναυλίες θα προσελκύσουν επισκέπτες. Σημαντικό μέρος από τον γιορτινό προϋπολογισμό αφιερώνεται στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ωστόσο και εδώ δεν λείπουν οι φωνές διαμαρτυρίας για υπερβολικά έξοδα.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε προ ημερών άγρια κόντρα για την εμφάνιση του Γιώργου Σαμπάνη στην Πλατεία Αριστοτέλους (στις 29 Νοεμβρίου). Κάποιοι αντέδρασαν επειδή ο Σαμπάνης έχει γράψει τη μουσική σε τραγούδι άλλου ερμηνευτή με άσεμνο τίτλο και άλλοι γιατί τον θεώρησαν ακριβοπληρωμένο. «Εχουμε Σαμπάνη με 18.600 ευρώ. (…) Τα ίδια συγκροτήματα εκτός Θεσσαλονίκης παίζουν με το 1/8 της αμοιβής» υποστήριξε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης σχολίασε πως «περισσεύει η ηθικολογία και η σεμνοτυφία».

Εξοδα μετακίνησης. Στην Κομοτηνή διατίθενται 4.500 ευρώ μόνο για τα έξοδα μετακίνησης των μουσικών στο πλαίσιο συναυλίας του συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και στις Σέρρες οι αμοιβές των καλλιτεχνών με ορχήστρες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε 24.056 ευρώ, ενώ έχει προβλεφθεί η παραμικρή λεπτομέρεια, όπως η προμήθεια ανθοδεσμών για τους τραγουδιστές στην Πολιτεία των Ευχών (Χατζηγιάννης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Μπάσης στις 28 Δεκεμβρίου κ.ά.).

Συνολικά 5.500 ευρώ διαθέτει ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης για τα 90 λεπτά της μουσικής παράστασης του συνθέτη και μαέστρου Γιώργου Κατσαρού (15 Δεκεμβρίου), ενώ στον Βόλο για τη συναυλία Μαρινέλλας και Κώστα Μακεδόνα (19 Δεκεμβρίου) διατίθενται 22.300 ευρώ και επιπλέον 2.000 ευρώ για ήχο, φώτα και αφίσες.