Είναι πολλών ειδών οι απειλές που δέχεται ο Τύπος. Πρώτα απ’ όλα σωματικές. Στην Τουρκία, όπου στα χρόνια του Ερντογάν έχουν κλείσει 191 μέσα ενημέρωσης, 176 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και άλλοι 6.000 είναι χωρίς δουλειά. Κίνδυνο για τη ζωή τους διατρέχουν επίσης οι άνθρωποι του Τύπου στη Ρωσία, στις Φιλιππίνες, στην Ανατολική Ευρώπη, στην Κεντρική Αμερική.

Στις δυτικές χώρες, πάλι, η υπονόμευση του Τύπου γίνεται με άλλους τρόπους. Ο πρόεδρος Τραμπ προσβάλλει και επιτίθεται στους δημοσιογράφους αφενός για να τους δυσφημεί, αφετέρου για να τους αναγκάζει να μιλούν γι’ αυτόν. Οι λαϊκιστές που κυβερνούν την Ιταλία διασπείρουν με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών fake news για διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση των εφημερίδων. Και η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη, προειδοποίησε ο Ρομπέρτο Σαβιάνο σε μια εκδήλωση που οργάνωσε προχθές η «Repubblica» στο Teatro Brancaccio της Ρώμης. «Η μόνη μας άμυνα είναι να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να επιτρέπουμε να μας τρομοκρατεί η εξουσία».

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Ας απαλλαγούμε από τον Τύπο, ο πειρασμός της νέας παγκόσμιας εξουσίας». Οι κυβερνώντες προσπαθούσαν πάντα να συγκαλύψουν και να φιμώσουν, επισήμανε ο διευθυντής της «Repubblica» Μάριο Καλαμπρέζι. Σήμερα όμως έχουν τα μέσα για να βγάλουν εκτός παιχνιδιού τις δυσάρεστες ερωτήσεις. Δεν είναι μόνο ο αμερικανός πρόεδρος που προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποκλείσει τον δημοσιογράφο του CNN από τον Λευκό Οίκο. Είναι και ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που προτιμούσε να συνομιλεί με τους πολίτες μέσω Facebook για να μπορεί να επιλέγει τις ερωτήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντοτε μια δική του ιδεοληπτική προσέγγιση για τα μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτόν δεν υπάρχει δημοσιογραφική προσέγγιση της επικαιρότητας. Τα μέσα ταυτίζονται με τους ιδιοκτήτες τους και υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Οπως λοιπόν οι ιδιοκτήτες χωρίζονται στους φίλους και στους αντιπάλους, έτσι και οι δημοσιογράφοι χωρίζονται στους «δικούς μας» και στους άλλους. Με τους δικούς μας θα χτίσουμε τον σοσιαλισμό, τους άλλους θα τους στοχοποιήσουμε, θα τους συκοφαντήσουμε, θα τους χλευάσουμε, θα τους πολεμήσουμε με κάθε τρόπο.

Στη συγκρουσιακή αυτή λογική εντάσσονται οι καινοφανούς για πολιτικό κόμμα ύφους ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και διάφορα εμπρηστικά «παραπολιτικά» σχόλια των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων ή μεμονωμένων συντακτών τους. Η επιλογή ενός πρώην πολιτικού «τρολ», του Χρήστου Σίμου, για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Αλλά και η οργάνωση σε λίγες ημέρες μιας εκδήλωσης για τα «fake news» (μόνο των αντιπάλων φυσικά) από έναν ιστοχώρο που δηλώνει «ανεξάρτητος» και ανήκει σε έναν πρώην δημοσιογράφο και νυν πολιτικό ο οποίος μάλλον θα έπρεπε να προσέχει λίγο περισσότερο όταν χρησιμοποιεί τη λέξη «fake».

Ο καθένας τη δουλειά του. Κι εμείς με το δόγμα του Σαβιάνο.