Ενας «δικός μας» (φιλοσυριζαίος) δημοσιογράφος φαίνεται πως είναι η «πέτρα του σκανδάλου» για το ξύλο που έπαιξαν προ εβδομάδος ο πρόεδρος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank Τάκης Ρουμελιώτης και Θόδωρος Πανταλάκης. Για την ακρίβεια και όπως λένε οι κακές οι γλώσσες, ξύλο έπαιξε ο θαλερός Ρουμελιώτης χρησιμοποιώντας ως σάκο του μποξ τον Πανταλάκη.

Κατά τις … χειρότερες δε, από τις κακές γλώσσες, το αντικείμενο της διαμάχης των δύο κυρίων ήταν δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που αιτήθηκε (με… «επισυναπτόμενη» μάλιστα τη «θετική εισήγηση» κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης) ο δημοσιογράφος, αλλά ο κύριος Πανταλάκης έγραψε επάνω «κρατείται», και δεν άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση.

Το αποτέλεσμα ήταν να κληθεί από τον κύριο Ρουμελιώτη για εξηγήσεις ως προς το «κρατείται», ο άλλος φέρεται να απάντησε σε υψηλούς τόνους υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν καθαρές εγγυήσεις για την παροχή του δανείου, και πως εκτός των άλλων από εβδομάδων έχει στοχοποιηθεί από το site του συγκεκριμένου δημοσιογράφου.

Κατά τη γνώμη μου, το λάθος του ήταν ότι «χρέωσε» στον πρόεδρο της τράπεζας τα επιθετικά δημοσιεύματα, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε «εκβιαστικά» και «απειλητικά». Τον χαρακτήρισε «εμπνευστή», ο Ρουμελιώτης θεώρησε εαυτόν θιγέντα, και από λόγο σε λόγο ήρθαν στα χέρια, με χαμένο τον Πανταλάκη.

Τι θα γίνει τώρα; Σήμερα συνεδριάζει, πληροφορήθηκα, η Διεύθυνση Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος για να ασχοληθεί «με το πρωτοφανές περιστατικό το οποίο μας έχει εκθέσει διεθνώς ως χώρα και ως τραπεζικό σύστημα» – κατά δήλωση ανώτατου τραπεζικού παράγοντα. Εν ολίγοις, έχουμε γίνει ρόμπα, ως χώρα…

Εκνευρισμός στο Μαξίμου

Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια σε αυτό το εξωπραγματικό περιστατικό; Με βάση την απόφαση της Διεύθυνσης Εποπτείας θα επιληφθεί ο ίδιος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Στο τέλος της διαδρομής δε, δεν αποκλείεται, καθόλου μάλιστα, το ζευγάρι Ρουμελιώτης – Πανταλάκης να πάρει οριστικά διαζύγιο, καθώς ένας εκ των δύο θα αποχωρήσει από την Attica Bank, με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος. Μη σου πω και οι δυο, αν η κυβέρνηση επιμείνει να τηρήσει ισορροπίες, πράγμα πολύ πιθανό…

Αλλες πληροφορίες πάντως που συνέλεξα από κυβερνητική πηγή ανέφεραν ότι η εξαρχής προβληματική σχέση Ρουμελιώτη – Πανταλάκη έγινε ακόμη προβληματικότερη πρόσφατα. Συγκεκριμένα όταν παρά τις πιέσεις ένθεν κακείθεν διαπιστώθηκε ότι ο Πανταλάκης δεν έχει φέρει ακόμη σε πέρας την έρευνα επί των δανείων του Χρήστου Καλογρίτσα, γεγονός που έχει προκαλέσει έναν εκνευρισμό στην κυβέρνηση, δεδομένης και της έως πρότινος στενής σχέσης του κυρ Χρήστου με τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου…

Αναζητούν κοινό υποψήφιο

Η σύσκεψη έγινε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, στο ξενοδοχείο της Μονής Λαζαριστών της πόλης, και θα μπορούσε να αποτελέσει έως και μεγάλη είδηση, αν συνυπολογισθεί ότι στο κάλεσμα του «πασοκογενούς» Μάρκου Μπολαρη, υφυπουργού, ανταποκρίθηκαν καμιά 50αριά στελέχη από όλο το φάσμα των πασόκων και σοσιαλδημοκρατών της πόλης. Ονόματα – έκπληξη όπως του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, των πρώην νομαρχών Παπαδόπουλου και Χατζησάββα, μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ όπως ο Παντελής Κουκουλεκίδης, αλλά και ιστορικών στελεχών της παράταξης όπως ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης της επιρροής Λαλιώτη, κι ακόμη η Αννα Μίχου, ο συνεπώνυμός μου Γρηγόρης Παπαχρήστος από την Ημαθία, προσήλθαν στο κάλεσμα Μπόλαρη, το οποίο στόχο είχε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προοδευτικές, κοινές υποψηφιότητες, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το εγχείρημα παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα, λόγω της παρουσίας του υπουργού Βερναρδάκη και της εμμονικής στάσης του να επιτεθεί στο «διεφθαρμένο» εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Ενώ ειρωνικά σχόλια μέχρι και γέλωτες προκάλεσε η αναφορά του ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για τη σκανδαλολογία…

Πρέπει να αναφέρω εδώ ότι ο Μπόλαρης λειτούργησε ως δίαυλος επικοινωνίας για τη συγκέντρωση των πασοκογενών στελεχών, και πως η πρώτη κρούση έγινε στον Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος ενδιαφερόταν ζωηρά να είναι υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ για την περιφέρεια, αλλά το Κίνημα επέλεξε ως υποψήφιο τον Χρ. Παπαστεργίου για τη θέση αυτή.

Να μην τα πολυλογώ, ενημερώνω σχετικά τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι αρκετοί από τους μετέχοντες στη σύσκεψη και με τους οποίους συνομίλησα βρέθηκαν εκεί γιατί αντιλαμβάνονται ότι η υποψηφιότητα Παπαστεργίου, όπως μου είπαν, «δεν τραβάει». Και πως πλην του Μαγκριώτη που παραβρέθηκε στη συνάντηση, υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για υποψήφιοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης και το νεαρό στην ηλικία, αλλά με δυναμική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, στέλεχος Γιώργος Πινακίδης, οι οποίοι απουσίασαν.

Η σύσκεψη αποφάσισε να δημιουργηθεί μια ομάδα δουλειάς από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού για να προσδιορίσει μια πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηριχθούν για να δουν αν μπορεί να υπάρξει κοινός υποψήφιος…

Η Χαριλάου Τρικούπη τα βλέπει αυτά ή μπα;

Μαζόχες;

Στο μεταξύ την ίδια ημέρα, την Κυριακή, είχαμε μια τρομερή αποκάλυψη από τον γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ Σκουρλέτη, η οποία για λόγους που μου είναι παντελώς άγνωστοι δεν γνώρισε τη δημοσιότητα που θα της άρμοζε. Κατ’ αυτόν λοιπόν τον σημαντικό παράγοντα του δημοσίου βίου «υπάρχει μια σαφής μεταστροφή του κόσμου υπέρ της κυβέρνησης (…) απολύτως εξηγήσιμη, καθώς η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα συνδυάζεται με συγκεκριμένα μέτρα που βελτιώνουν τη ζωή μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας»!!

Οι αναφορές αυτές Σκουρλέτη, τις οποίες έκτοτε τις συζητά ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, έγιναν στη διάρκεια αποκλειστικής (φυσικά…) συνεντεύξεως που παραχώρησε σε εφημερίδα υπό τον τίτλο «Νέα Σελίδα», διατύπωσε δε και την πρωτότυπη άποψη ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις στα χέρια των κομμάτων χωρίς να δημοσιοποιούνται και οι οποίες «δίνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ»!

Δηλαδή, μας είπε ο κολοσσός Σκουρλέτης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να πηγαίνει καλά, αλλά τις κρατάει στα συρτάρια του, προτιμώντας να τρώει κάθε τόσο ξύλο πρωτοσέλιδα. Συγγνώμη, κόμμα είναι αυτό ή κλαμπ μαζοχιστών;

Οταν η Δικαιοσύνη βλέπει

Φίλος μου από παλιά ο εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Φλωρίδης, αδελφός του Γιώργου, και σπουδαίο πρόσωπο στον δικαστικό κλάδο, είχε κι αυτός μια καθαρίστρια, η οποία είχε υποπέσει στο ίδιο αδίκημα με εκείνη του Βόλου – πλαστό απολυτήριο Δημοτικού. Η γυναίκα είχε διοριστεί το 1997 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και στη συνέχεια, από το 2011 και μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 2013, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στα 16 χρόνια που δούλεψε καθαρίστρια έλαβε συνολικά το ποσό των 227.668 ευρώ.

Ο Φλωρίδης που δεν είναι εισαγγελέας από καθ’ έδρας, αλλά ζει μέσα στην κοινωνία, εισηγήθηκε την απαλλαγή της γυναίκας εισηγούμενος στο Συμβούλιο Εφετών ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις που να δικαιολογούν την παραπομπή τής κατηγορουμένης για τους παρακάτω λόγους:

– Δεν προκύπτει ότι το εν λόγω (διανοητικά) πλαστό έγγραφο (πιστοποιητικό εξωσχολικής χρήσης του 2/θ Δημ. Σχολείου) χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση του φερόμενου, σύμφωνα με την κατηγορία, εγκλήματος της απάτης κατά τη νομιμοποίηση της κατηγορουμένης, ότι δηλαδή ήταν πρόσφορο μέσο για την εξαπάτηση των Αρχών.

– Επιπρόσθετα, δεν προέκυψε ότι και κατά την προηγούμενη δεκαετία που εργαζόταν στην καθαριότητα της ΓΓΔΕ και της ΠΚΜ τής είχε ζητηθεί να υποβάλει τέτοιο πιστοποιητικό. Ισως γιατί και η φύση της εργασίας της στην καθαριότητα που είναι αμιγώς χειρωνακτική δεν ήταν εξ ανάγκης συμβατή με την κατοχή απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου. Και η γυναίκα τη γλίτωσε.

Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που λες μπράβο στην τυφλή Δικαιοσύνη, που σήκωσε λιγάκι το μαντίλι και είδε όσο και ό,τι χρειαζόταν…