Πολλά ερωτήματα εγείρει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αυθόρμητη κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βασιλάκου στον εφέτη – ειδικό ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη για την υπόθεση του C4Ι, περί διακίνησης μαύρου χρήματος εμπλέκοντας τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Ο Βασιλάκος, ο οποίος – όπως προκύπτει και από την κατάθεσή του – είχε διατελέσει γενικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων από τον Απρίλιο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2010, δεν είναι ένα πρόσωπο άγνωστο στις δικαστικές Αρχές.

Σχεδόν έξι μήνες πριν εμφανιστεί ενώπιον του εφέτη – ειδικού ανακριτή, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση του C4Ι, ο Βασιλάκος, με την ιδιότητα του κατηγορουμένου – αυτή τη φορά – είχε  κριθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για μια άλλη υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων που είχε οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για υπόθεση απιστίας, με κεντρικό πρόσωπο τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, που αφορούσε την προμήθεια του συστήματος Ηλεκτρονικός Πόλεμος στον Στρατό Ξηράς, η οποία φέρεται να προκάλεσε ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια εκείνης της διαδικασίας και παρά την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, οι δικαστές κατέληξαν για τους κατηγορουμένους – μηδέ εξαιρουμένου του Ευάγγελου  Βασιλάκου – σε κρίση επί της ενοχής τους. Η ποινή δε που επέβαλαν στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο ήταν κάθειρξη 16 ετών, με αναστολή όμως στην έφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο δικαστήριο με την απόφασή του είχε επιδικάσει στο Δημόσιο αποζημίωση 48.408.000 ευρώ και είχε επιπλέον επιβάλει σε συγκεκριμένους κατηγορουμένους χρηματική ποινή.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Βασιλάκος μετά την καταδίκη του άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας , και αναμένεται να δώσει ξανά τη… μάχη για να πείσει τους δικαστές που θα τον κρίνουν ότι δεν είναι ένοχος.