«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I». Η φράση, βγαλμένη από την κατάθεση του Ευάγγελου Βασιλάκου, είναι ενδεικτική της αξιοπιστίας του «χαμένου» μάρτυρα, που σχεδόν 15 χρόνια μετά, εμφανίστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο Βασιλάκος, που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για υπόθεση εξοπλιστικών, κατηγορεί τον πρώην υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου για παθητική δωροδοκία. Μαζί του, επιχειρεί να αφήσει σκιές και για τον Κώστα Σημίτη, εικάζοντας πως γνώριζε τα πεπραγμένα του υπουργού του. Οι εννιά σελίδες της κατάθεσής του, ωστόσο, είναι γεμάτες αποκλειστικά με «προσωπικές εκτιμήσεις» – ο Βασιλάκος δεν εμφανίζει ούτε ένα πραγματικό στοιχείο. Οσα ισχυρίζεται για τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και για τον πρώην υπουργό Αμυνας βασίζονται αποκλειστικά σε εικασίες.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βασιλάκος και έγιναν γνωστά από την δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αποτελεί «προσωπική του εκτίμηση ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές», καθώς «είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι υπουργοί Αμυνάς τους». Η εκτίμηση αυτή, που γίνεται προς το τέλος της κατάθεσης, δεν τεκμηριώνεται ποτέ. Οι «υποθέσεις» του μάρτυρα, βέβαια, δεν εξαντλούνται στον πρώην πρωθυπουργό. «Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου», επισημαίνει, γιατί «η διαφορά των 18 εκατ. ευρώ (…) κατά τη γνώμη μου αποτελεί ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για παράνομες πληρωμές». Παρότι και μόνο η απλή αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα αναγκάζει τον εισαγγελέα να παραδώσει την κατάθεση αμελλητί στη Βουλή, πρόσωπα με γνώση της δικογραφίας επισημαίνουν πως τίποτα απ’ όσα ισχυρίζεται ο Βασιλάκος δεν μπορεί να αποτελέσει νέο στοιχείο. Τίποτα δεν αποδεικνύεται – ούτε, βέβαια, δικαιολογεί τα τόσα χρόνια σιωπής και την ξαφνική του παρουσία στην Εισαγγελία, λίγες μέρες αφότου ήρθε στη δημοσιότητα η εντολή για άνοιγμα των λογαριασμών των πολιτικών προσώπων που κατείχαν ανώτατες θέσεις εξουσίας την περίοδο της ανάθεσης.

Επί ποδός πολέμου στο Κίνημα Αλλαγής

Από τη στιγμή που η δικογραφία έφτασε στη Βουλή, τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής ήταν σε εγρήγορση. Και η κατάθεση Βασιλάκου, το μοναδικό νέο δεδομένο που προστέθηκε στην ήδη υπάρχουσα δικογραφία, επιβεβαίωσε την, κατά Χαριλάου Τρικούπη, στοχευμένη επίθεση της κυβέρνησης στη δημοκρατική παράταξη. Στην Κεντροαριστερά θεωρούν ότι η «πολιτική μεθόδευση» εναντίον του πρώην πρωθυπουργού αφορά την πολιτική του παρακαταθήκη – και γίνεται με στόχο να αμαυρωθεί το πασοκικό παρελθόν του Κινήματος Αλλαγής στον δρόμο προς τις κάλπες. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η προσπάθεια εμπλοκής του Σημίτη στην υπόθεση, δεν υπάρχει κεντροαριστερό στέλεχος που να μην κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες» και για μια κλιμακούμενη επίθεση, που ξεκίνησε από το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και συνεχίζεται τώρα, με την αναξιόπιστη μαρτυρία του Ευάγγελου Βασιλάκου. Και αυτή τους η εκτίμηση, επισημαίνουν, επιβεβαιώνεται πλήρως από τον χρόνο εμφάνισης του εν λόγω μάρτυρα, λίγο καιρό μετά την δική του καταδίκη για παρόμοια υπόθεση – η οποία, ωστόσο, δεν έχει τελεσιδικήσει. Δεν μιλούν, όμως, μόνο για τις δικαστικές περιπέτειες του Βασιλάκου, άλλα και για την κατάθεση αυτή καθεαυτήν, που δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο στην υπόθεση.

«Η επίθεση κατά της παράταξής μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κεντροαριστερός φορέας. «Επιστράτευσαν τώρα καταδικασμένο από τη Δικαιοσύνη πρόσωπο – δήθεν μάρτυρα – που δηλώνει ότι “κατά πάσα πιθανότητα” ήξεραν, αλλά “δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν…” και άλλες απίθανες αστειότητες» σχολιάζουν. Καταγγέλλουν, μάλιστα, «σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού παρακράτους τους», τα οποία «αποκαλύφθηκαν και θα πέσουν στο κενό. Ο ελληνικός λαός θα τους καταδικάσει όπως και τις άθλιες μεθοδεύσεις τους, που πλήττουν τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία». Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλούν για κάτι τέτοιο, καθώς από τότε που άνοιξε και πάλι ο φάκελος C4I καταγγέλλουν σχέδιο εναντίον τους με «έδρα τα υπόγεια του Μαξίμου» και «εκτελεστικό βραχίονα» τον – δεξιάς προέλευσης – «Ρασπούτιν». Εντοπίζουν, δε, διαφορές ανάμεσα στη διερεύνηση των συνθηκών ανάθεσης και των συνθηκών παραλαβής του εν λόγω συστήματος ασφαλείας, μιλώντας για προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να καλύψει όσα συνέβησαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.