Εδώ και τρία χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος γνωρίζει καλά ότι ο κύκλος του – έχει συμπληρώσει 19 χρόνια στο τιμόνι της πιο προβεβλημένης αρχιεπισκοπής έδρας εκτός ελληνικών συνόρων – βρίσκεται κοντά στο τέλος του.
Δεν ήταν μόνο οι τουλάχιστον δύο παραινέσεις που του έχει απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να παραιτηθεί. Μερίδα της Ομογένειας πιέζει στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο με συχνή αρθρογραφία σε ομογενειακές εφημερίδες, προκειμένου να πείσει τον 90χρονο σήμερα Αρχιεπίσκοπο να αφήσει τη θέση του για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για την Αρχιεπισκοπή. Στα τέλη του 2017 η πίεση για τον Δημήτριο αυξήθηκε κι άλλο: έκπληκτη η παγκόσμια κοινότητα μάθαινε ότι οι εργασίες ανέγερσης για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν του Μανχάταν σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα σταμάτησαν διότι δεν υπήρχαν χρήματα για τη συνέχισή τους, δείγμα της δεινής οικονομικής κατάστασης και της κακοδιαχείρισης που καταλογίζεται στην Αρχιεπισκοπή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, αν τελικώς η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνεδριάζει από σήμερα στο Φανάρι πάρει καθοριστικές αποφάσεις για την έξοδο του Δημήτριου από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής – καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα συζητηθεί – αυτό θα αποτελέσει το επισφράγισμα ενός προαναγγελθέντος τέλους. Ουδείς ωστόσο μπορεί να προεξοφλήσει την ακριβή έκβαση της υπόθεσης, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι δεν επιδιώκει να παίρνει αποφάσεις εν θερμώ ή καθοδηγούμενος. Πηγές πάντως που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην ορθόδοξη κοινότητα της Αμερικής εξηγούν πως η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η Αρχιεπισκοπή, δεχόμενη μάλιστα και κατηγορίες για ατασθαλίες, δεν είναι επειδή ο Δημήτριος είχε δόλο ή γιατί είχε κακές προθέσεις.
Κάθε άλλο, λένε, ο Αρχιεπίσκοπος διακρίνεται για το ήθος και τον χαρακτήρα του. Πρόκειται για έναν καταρτισμένο ιεράρχη – είναι άλλωστε απόφοιτος του Χάρβαρντ με ντοκτορά στη Φιλοσοφία. Εντούτοις, οι ίδιες πηγές χρεώνουν στον Δημήτριο ότι στερείται διοικητικών ικανοτήτων και αυτό – σημειώνουν – ίσως να συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ύφεση που παρατηρείται σήμερα στην αχανή Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τις 540 ενορίες, τους 800 ιερείς και το περίπου ενάμισι εκατομμύριο πιστούς. Δεν αποκλείεται, λένε, αυτό το έλλειμμα του Δημήτριου να έδωσε την ευκαιρία σε πρόσωπα που είναι κοντά του να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να προκαλέσουν προβλήματα ακόμη και εν αγνοία του.
Στην περίπτωση που τελικώς η Σύνοδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανοίξουν τις διαδικασίες για την επόμενη μέρα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής η ομογενειακή κοινότητα έχει ήδη διατυπώσει ποια είναι τα βασικά προσόντα που θα έπρεπε να διαθέτει ένας νέος αρχιεπίσκοπος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνες της Αμερικής επιθυμούν ο επόμενος που θα αναλάβει το τιμόνι της Αρχιεπισκοπής να είναι ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους με αδιαμφισβήτητες ηγετικές και διοικητικές αρετές. Το ιδανικό θα ήταν δε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να είναι ένας ιεράρχης που έχει γεννηθεί ή έχει ζήσει στην Αμερική και συνακόλουθα γνωρίζει το περιβάλλον, τους συσχετισμούς, την κοινότητα των ομογενών και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει ένας αρχιεπισκοπικός θρόνος στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν είχε ακουστεί πως την Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα μπορούσε να αναλάβει ο νυν Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος – γεννημένος στη Νέα Υόρκη – που είναι σήμερα 72 ετών.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Από την άλλη όμως, το Πατριαρχείο, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, εξετάζει σοβαρά και πρόσωπα που δεν έχουν απαραιτήτως αμερικανική καταγωγή αλλά προέρχονται είτε από την Ελλάδα είτε από το Φανάρι ούτως ώστε να διατηρηθούν οι δεσμοί της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τη «Μητέρα Εκκλησία». Σημειώνεται πάντως ότι ο νυν Αρχιεπίσκοπος, ο Δημήτριος, είχε γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά είχε σπουδάσει και είχε ζήσει στις ΗΠΑ, ενώ ο προκάτοχός του στην Αρχιεπισκοπή, ο Σπυρίδων (1996-1999), είχε γεννηθεί στην Αμερική στο Γουόρεν του Οχάιο. Οσο για τον πρώην Αμερικής Ιάκωβο, είχε γεννηθεί στην Ιμβρο, τη γενέτειρα δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν ακουστεί ως έχοντα τις απαιτούμενες ικανότητες για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ αλλά και ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Ομως τον τελευταίο λόγο, όπως όλα δείχνουν, θα έχει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ξανά στο Φανάρι ο Κώστας Γαβρόγλου
Για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, μεταξύ αυτών και του Φαναρίου, για το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου.
Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι προγραμματισμένο να ενημερώσει σήμερα τόσο τον Πατριάρχη όσο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου που συνεδριάζει. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου το Πατριαρχείο είχε εκφράσει την έντονη ενόχλησή του – ειδικά μάλιστα για το μισθολογικό των ιερέων και τον εξοστρακισμό τους από το Δημόσιο – επειδή το είχαν αγνοήσει και ουδείς είχε ενημερώσει τον κ. Βαρθολομαίο. Λόγω των σφοδρών αντιδράσεων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έσπευσε στο Φανάρι στις 10 του μηνός. Πάντως, η ενόχληση του Πατριαρχείου, όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο για το μισθολογικό των κληρικών. Από πέρυσι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε στείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα (δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα orthodoxia.info) με την οποία τον ενημέρωνε πως το Φανάρι είναι ενάντια σε κάθε αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος.
Στο μεταξύ, η αντιπροσωπεία μητροπολιτών και κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης συνέχισε χθες στην Αθήνα τις συναντήσεις της με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων με στόχο να εκφράσει την πλήρη διαφωνία της με το προσχέδιο συμφώνου Εκκλησίας – Πολιτείας.