Στο τελεσίγραφο «do or die» της Κυριακής, ο Ολυμπιακός ήταν ξεκάθαρος. Θα το πάει ώς το τέλος. Κόντρα σε όλους και όλα. Και όπου βγει. Θα συνεχίσει την καταδίωξη στο «σιρκουί» του τίτλου ακόμη και αν προκύψουν και άλλες βραδιές σαν αυτή στο Περιστέρι. Εκεί που από ένα σημείο και έπειτα χάθηκε το μέτρημα στον αριθμό των αντιπάλων. Κόντρα στον Ατρόμητο, σε μια διαιτησία από εκείνες που χαρακτηρίζουν τη «νέα εποχή», στην ίδια του την τύχη που δεν λέει να τον αφήσει σε ησυχία είτε μιλώντας για τραυματισμούς είτε με αυτό το παρατεταμένο «μπλοκάρισμα» απέναντι στην αντίπαλη εστία.

Τα έβαλαν με όλους οι Ερυθρόλευκοι, και τα κατάφεραν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες ανατροπές των τελευταίων χρόνων. Πάλεψαν και δικαιώθηκαν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Εκεί που ο Γιάγκος Βούκοβιτς έστειλε με το κεφάλι την μπάλα στα δίχτυα του Μέγερι και με το δεξί του χέρι το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Είμαστε Ολυμπιακός. Πρέπει να μας σέβεστε» έγραψε ο σέρβος αμυντικός ως λεζάντα στη φωτογραφία του πανηγυρισμού που ανάρτησε στα social media. Εκείνη που δείχνει «το σήμα στην καρδιά».

Αντίστοιχη και η αντίδραση του Πέδρο Μαρτίνς. Οχι βεβαίως σε δημόσια θέα, αλλά στα αποδυτήρια της ομάδας μετά τη λήξη του ματς. Μπήκε ο Πορτογάλος στο ιδιαίτερο δωμάτιο των Ερυθρολεύκων, κοντοστάθηκε στο μέσον του χώρου και με μια του κίνηση με τα χέρια ζήτησε σιωπή: «Αυτός είναι ο Ολυμπιακός, παιδιά. Να μην τα παρατάμε ποτέ. Να παλεύουμε μέχρι το τέλος. Να μην το βάζουμε κάτω απέναντι σε όποιες συνθήκες. Είμαι περήφανος για την προσπάθεια. Μπράβο σε όλους. Πάμε όλοι μαζί να φωνάξουμε: Ολυμπιακός». Λίγο αργότερα, ο 48χρονος φώναξε κοντά του τον Κώστα Φορτούνη. Τον κάτοχο του «7», που ερχόμενος από τον πάγκο άλλαξε τις ισορροπίες στο χορτάρι. «Εσύ είσαι ο ηγέτης μας. Απέδειξες τι μπορείς να κάνεις. Μας οδήγησες στο παιχνίδι» ήταν τα λόγια του Μαρτίνς στον διεθνή μεσοεπιθετικό, που για πολλοστή φορά απέδειξε το αυτονόητο. Πως στη δική του καλή βραδιά αλλάζει όλη η εικόνα των Ερυθρολεύκων στο χορτάρι.

Υπομονή και εγρήγορση

Πέρασε λοιπόν ο Ολυμπιακός από το… μπλόκο, παρέμεινε και στο κυνήγι της κορυφής έστω από απόσταση (-6). Υπάρχει μπόλικος δρόμος μπροστά σε μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και βέβαια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγρήγορση. Οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να καταλάβουν πως παλεύουν για κάτι που οι συνθήκες το καθιστούν σχεδόν «απαγορευμένο». Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στο κρεσέντο του ΠΑΟΚ, που έπειτα από 11 αγωνιστικές μετρά 10 νίκες και 1 ισοπαλία. Αυτή είναι μια αγωνιστική πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι που κάνουν τη… διαφορά και ανεβάζουν τον συντελεστή δυσκολίας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο Ολυμπιακός από ένα ολόκληρο σύστημα κομμένο και ραμμένο στα… μέτρα των άλλων.

Διαιτητικό… déjà vu

Αυτά που έκανε ο διαιτητής Ευαγγέλου στο Περιστέρι τα έζησε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και άλλες φορές στην εποχή της εξυγίανσης. Πέρυσι, για παράδειγμα, υπήρξε ένα μπαράζ διαιτησιών για κλάματα και μάλιστα διαδοχικά κόντρα στην Ξάνθη (1-1, 3η), στον Αστέρα Τρίπολης (1-1, 4η), την ΑΕΚ (3-2, 5η), τον Ατρόμητο (0-1, 6η). Είχε πάρει ο Ολυμπιακός από τους 12 βαθμούς τους 2 και βρέθηκε εκτροχιασμένος αρχές Οκτωβρίου, χάρη σε κυρίους όπως ο Καλογερόπουλος, ο Κουτσιαύτης, ο Σιδηρόπουλος και ο Αρετόπουλος. Ποια είναι η φετινή διαφορά; Οτι οι Ερυθρόλευκοι δείχνουν πραγματικά τόσο καλύτερη ομάδα που ενίοτε μπορεί να ξεπερνά ακόμη και αυτές τις «ειδικές συνθήκες». Στο Περιστέρι είχε 18 τελικές ο Ολυμπιακός. Κόντρα στον Ατρόμητο, η ΑΕΚ (10) και ο ΠΑΟΚ (7) είχαν μαζί 17. Η ομάδα του Μαρτίνς έπειτα από 11 αγωνιστικές παράγει ποδόσφαιρο που της προσφέρει περισσότερες από 16 τελικές το ματς (170), όταν ο πρωτοπόρος Δικέφαλος έχει μόλις 10 (115) και η περσινή πρωταθλήτρια κάτι παραπάνω από 11 (124). Λείπει μόνο το εύκολο γκολ. Και αυτό είναι κάτι που θα διορθωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αρκεί φυσικά να συνεχιστεί αυτή η καταδίωξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νίκη της Κυριακής, το τεχνικό τιμ αλλά και οι ποδοσφαιριστές την αφιέρωσαν στον Κούλη Δουρέκα. Το στέλεχος των Ερυθρολεύκων που μετακομίζει στην Αγγλία για να αναλάβει πόστο στη Νότιγχαμ Φόρεστ. «Το αφιερώνουμε στον Κούλη, γιατί τόσα χρόνια ήταν εδώ και έχει μεγάλη ευθύνη στην πορεία του Ολυμπιακού, σε ό,τι έχει κάνει έως τώρα» ήταν η ατάκα του Μαρτίνς μετά το ματς.

Ραντεβού τη Δευτέρα

Η επόμενη αποστολή στη Σούπερ Λίγκα είναι με τον Παναιτωλικό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης τη Δευτέρα. Πριν από αυτό όμως; Υπάρχει το ταξίδι στη Σεβίλλη. Η πρόκληση της πρόκρισης στους 32 του Γιουρόπα. Το ματς της Πέμπτης με την Μπέτις στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν. Μια υπόθεση που επί της ουσίας οι Ερυθρόλευκοι θα την επεξεργαστούν από σήμερα (χθες η ομάδα είχε ρεπό). Αν ο Ολυμπιακός βρει έναν βαθμό στις… όχθες του Γουαδαλκιβίρ τότε κάνει πραγματικά αποφασιστικό βήμα για να συνεχίσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι. Αν επικρατήσει στη φωλιά της ομάδας του Κίκε Σετιέν; Τότε επί της ουσίας βάζει στις αποσκευές του το εισιτήριο για τα επόμενα! Είναι ευκαιρία αυτό το ενενηντάλεπτο. Ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που η Μπέτις έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο πρωτάθλημα της Ισπανίας (έπεσε στη 14η θέση της βαθμολογίας και η πίεση είναι πλέον πολύ μεγάλη για τους Πράσινους).

* Τον 39χρονο διαιτητή Σεργκέι Καράσεφ όρισε η UEFA για την αναμέτρηση της Μπέτις με τον Ολυμπιακό την Πέμπτη στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League. Ο Καράσεφ ήταν ο διαιτητής του Μάλμε – Ολυμπιακός 2-0 τη σεζόν 2014-2015, σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι Ερυθρόλευκοι είχαν έντονα παράπονα από τη διαιτησία του. «Χασάπης» ήταν το παρατσούκλι του έπειτα από εκείνη τη βραδιά!