Τα πέντε γκολ απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που λίγο – πολύ γνωρίζουμε για τον Παναθηναϊκό. Πως είναι μια ομάδα που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες και που αν βρεθεί σε μέρα αποτελεσματική, μπορεί να κάνει… σμπαράλια οποιαδήποτε άμυνα. Και να τη φιλοδωρήσει με πολλά γκολ.

Οι Πράσινοι έχουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να αναπτύσσουν το παιχνίδι τους. Πιστώνεται στον Γιώργο Δώνη αυτό που παρουσιάζουν μέσα στο παιχνίδι, αλλά δεν μπορούμε να παραλείψουμε τους ποδοσφαιριστές. Και τη βελτίωση που δείχνουν πολλοί εξ αυτών. Υπάρχουν παίκτες που στη σύγκριση με πέρυσι μοιάζουν να είναι κάποιοι άλλοι. Η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα.

Και η διαφορά αυτή φέρνει και την αγωνιστική διαφορά στο Τριφύλλι. Με πολύ μεγάλη εξέλιξη στο παιχνίδι από τα άκρα. Η αποχώρηση του Νίκλας Χουλτ θα περίμενε κανείς να φέρει έναν αριστερό μπακ στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, όμως ο Δώνης επέλεξε να πάει με τον Ινσούα βασικό και μάλιστα να αρνηθεί πρόταση από τη Λας Πάλμας για τον Αργεντινό που ξεπερνούσε τα 800 χιλιάρικα! Αποτέλεσμα; Ο Ινσούα να είναι από τους καλύτερους και πιο σταθερούς παίκτες της ομάδας, με συμβολή και στο επιθετικό παιχνίδι. Κόντρα στον Απόλλωνα, μάλιστα, σκόραρε το πρώτο του γκολ για φέτος, σε ένα από τα πολλά ανεβάσματα που είχε στο ματς. Και που έχει σε κάθε ματς.

Το αληθινό… φαινόμενο, ωστόσο, είναι ο Γιόχανσον και η σχέση που έχει αναπτύξει φέτος με το σκοράρισμα. Σε έξι ματς στο πρωτάθλημα έχει 8 τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν γίνει γκολ. Είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας μαζί με τον Μακέντα, δείχνει ένα άκρως επιθετικό μπακ όποτε ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη για τέτοιου είδους παιχνίδι από τα άκρα και μοιάζει να είναι κάποιος άλλος σε σχέση με αυτόν που βλέπαμε πέρυσι. Απελευθερώθηκε αρκετά από τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού, παίζει με μεγαλύτερη άνεση όταν η ομάδα αγωνίζεται με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, γνωρίζοντας πως είναι δύσκολο να δημιουργηθεί κάποιο κενό. Και ο Παναθηναϊκός καταφέρνει να πάρει απ’ αυτόν το 100% σε κάθε τομέα.

Εκτός από το ατομικό, υπάρχει και το ομαδικό, από το οποίο ο Παναθηναϊκός ωφελείται όσον αφορά το παιχνίδι από τα άκρα, το οποίο έχει φέρει και τα περισσότερα από τα 20 γκολ έως τώρα.

Για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός σημείωσε πέντε γκολ κόντρα στον Απόλλωνα και τα τρία απ’ αυτά ήρθαν με προσπάθειες από τα άκρα. Στο πρώτο ο Χατζηγιοβάνης σέντραρε από αριστερά για τον Μακέντα, στο τρίτο ξανά ο Χατζηγιοβάνης από το πλάι γύρισε στον Κουρμπέλη, στο τέταρτο βγήκε ο Μακέντα στο πλάι και έδωσε στον Ινσούα που μπήκε κάθετα στην περιοχή και σκόραρε.

Θέμα φιλοσοφίας

Είναι ο τρόπος ανάπτυξης που θέλει να περάσει ο Δώνης περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους. Οχι τυχαία, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε να βρει το γκολ απέναντι στον Πανιώνιο, στο 1-0 του ΟΑΚΑ, διότι οι Kυανέρυθροι έριξαν όλο τους το βάρος σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Αντίθετα, για όσους θυμούνται, η ανατροπή επί του ΠΑΣ Γιάννινα είχε έρθει και πάλι με παιχνίδι από τα άκρα. Με δύο ασίστ του Κουλιμπαλί σε Χατζηγιοβάνη και Μακέντα, με τον Αφρικανό να σεντράρει από δεξιά, το 0-1 είχε μετατραπεί σε 2-1.

Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Χατζηγιοβάνης, ένας ακραίος δηλαδή του Παναθηναϊκού, είναι ο πρώτος σε ασίστ στο πρωτάθλημα με 4 (και χωρίς να έχει καταγραφεί αυτή στον Κουρμπέλη το Σάββατο) και ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος στη σχετική κατηγορία με 12 ασίστ, μαζί με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Οι περισσότερες για τους Πράσινους προέρχονται από τα άκρα.

Η πράσινη ευστοχία

Ακόμα πιο εντυπωσιακό και από τα 20 γκολ είναι το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός σκοράρει σχεδόν σε κάθε δύο τελικές προσπάθειες προς την εστία: 45 τελικές εντός εστίας και 20 γκολ έχουν οι Πράσινοι.