Ανεβαίνει επικίνδυνα και πάλι το θερμόμετρο στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας. Στρατιωτικός νόμος θα ισχύει από αύριο και για 30 ημέρες στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. Η απόφαση ελήφθη μετά το «θερμό» επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια του οποίου ρωσικά πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον τριών πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, τα οποία κατόπιν κατέλαβαν. Ο Ποροσένκο θέλει να έχει τη δυνατότητα να κινητοποιεί πιο γρήγορα τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εάν οξυνθεί η κατάσταση.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις να επιστρέψει τα τρία ουκρανικά πλοία που καταλήφθηκαν κοντά στην Κριμαία, προκαλώντας την πιο επικίνδυνη κρίση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι τα ουκρανικά σκάφη είχαν εισέλθει σε ρωσικά χωρικά ύδατα και προκαλούσαν. Οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν για αρκετές ώρες το Στενό του Κερτς, στα ανοικτά της Κριμαίας, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, για τη ναυσιπλοΐα. Τρεις ναύτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, έξι κατά το Κίεβο. Οι Ρώσοι έχουν συλλάβει 24 ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω στα πλοία.

 Τεχνικά, η Ρωσία και η Ουκρανία μοιράζονται τη δικαιοδοσία στην Αζοφική Θάλασσα, που παρέχει πρόσβαση στα λιμάνια των δύο χωρών. Ομως ο μόνος τρόπος να φθάσει κάποιος εκεί από τη Μαύρη Θάλασσα είναι μέσω του Στενού του Κερτς, ένα πέρασμα μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας, τεράστιας στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες. Ο Ποροσένκο μίλησε τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και συμφώνησαν να γίνει έκτακτη συνάντηση αξιωματούχων από την Ουκρανία και τη βορειοατλαντική συμμαχία. Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Μόσχα να επιστρέψει τα πλοία και να απελευθερώσει τους ουκρανούς ναύτες. «Το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά τη συνάντηση. «Ολοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν την υποστήριξή της προς την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον ουκρανικών πλοίων και ναυτικού προσωπικού και γι’ αυτό ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους από τη Ρωσία».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι δυτικές κυβερνήσεις προτρέπουν τις δύο πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω προκλήσεις. Πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών εξέφρασαν την ανησυχία τους τηλεφωνικά στον Ποροσένκο, μεταξύ των οποίων και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πάντως τόνισε στον ουκρανό πρόεδρο την ανάγκη για διάλογο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της, τονίζοντας τη «μεγάλη ανησυχία του Βερολίνου» για την κλιμάκωση της έντασης. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε υψηλούς τόνους. Η αμερικανίδα πρέσβης Νίκι Χέιλι έκανε λόγο για «απαράδεκτη παραβίαση» εκ μέρους της Ρωσίας, για την οποία ανησυχεί ιδιαίτερα ο πρόεδρος Τραμπ. Τόνισε πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας που είχαν επιβληθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τορπιλίζει οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων. Ο ρώσος πρέσβης κατηγόρησε το Κίεβο ότι «έστησε» το περιστατικό επειδή «βολεύει πολιτικά τον Ποροσένκο», μια και οι δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του προσεχούς Μαρτίου δείχνουν ότι δεν είναι δημοφιλής, καθώς έχει υιοθετήσει αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα, ενώ η κυβέρνησή του κατηγορείται και για οικονομικά σκάνδαλα.