Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τη νέα πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται με αφορμή το Μακεδονικό, αυτή τη φορά με επίκεντρο τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα, την οποία επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ακροδεξιές ομάδες. Κι αυτό γιατί «εντολή» για εκτεταμένες καταλήψεις σε σχολεία (ειδικά της Βόρειας Ελλάδας) φέρεται να έχει δοθεί για σήμερα από εξωσχολικές πολιτικές ομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ την ίδια στιγμή αντιφασιστικά μαθηματικά συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί για το μεσημέρι σε όλη τη χώρα.

«Τι ξέρει ένα παιδί του γυμνασίου ή και του λυκείου για τη συμφωνία των Πρεσπών; Είναι προφανές ότι ακροδεξιές ομάδες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το κλίμα πατριωτισμού που υπήρχε στην κοινωνία, με αυτό το αποτέλεσμα» λέει στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Πόπη Σαΐδάρη σχολιάζοντας το κύμα καταλήψεων που εκδηλώθηκε σε σχολεία της περιοχής την περασμένη εβδομάδα. Στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ωστόσο βρίσκονταν χθες σε κατάληψη λιγότερα από 20 σχολεία, με κάποια εξ αυτών όμως να συνδυάζουν τις καταλήψεις τους με τα αιτήματα για την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς.

Μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας κατήγγειλε χθες την εμφάνιση ακροδεξιών πολιτικών ομάδων σε σχολεία της χώρας, οι οποίες και επιχείρησαν να εμπλέξουν τους μαθητές με στρεβλό τρόπο στην αντιπαράθεση που εξελίσσεται με αφορμή το Μακεδονικό, ενώ από την πλευρά της η ΟΛΜΕ με αυστηρή ανακοίνωσή της κάλεσε τις τοπικές ενώσεις καθηγητών σε όλη τη χώρα να αντιδράσουν.

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδία των καθηγητών κάλεσε χθες τους εκπαιδευτικούς «να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν τον φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες ότι «το τελευταίο διάστημα φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με “απεσταλμένους” τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους».

«Η ακροδεξιά ρητορική του μίσους δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό, δεν έχει καμία θέση στα σχολεία. Οι μαθητές ανέκαθεν αγωνίζονταν κατά του φασισμού και υπέρ της ελευθερίας. Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Xρυσή Aυγή και στις παραφυάδες της» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Να μείνουν μακριά από τα σχολεία οι νοσταλγοί της χούντας ζήτησε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στοχοποίηση. Στην περιοχή της Βέροιας και στο 4ο Λύκειο της περιοχής, όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Θεόδωρος Κακαγιάννης εκπαιδευτικός, στοχοποιήθηκε από εξωσχολικούς κύκλους που «εκμεταλλευόμενοι πραγματικές αγωνίες και ανησυχίες των μαθητών μας, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το Μακεδονικό και επιδίδονται σε πατριδοκαπηλία». Ο καθηγητής του σχολείου Δημήτρης Ταχματζίδης κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε ακραίες εκφράσεις για να αναφερθεί στο θέμα του φασισμού στο σχολείο και στοχοποιήθηκε από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κάτι που ωστόσο δεν αποδείχθηκε, καθώς και το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι καμία διοικητική έρευνα δεν διεξάγεται εις βάρος του.