Με μια υπόσχεση προς τις συγκρατούμενές της και ένα «ευχαριστώ» στον κόσμο που, όπως είπε, τη συγχώρεσε για το αδίκημά της και τη στήριξε, η 53χρονη καθαρίστρια άφησε πίσω της το κελί του Ελαιώνα Θηβών και επέστρεψε στο σπίτι της στον Βόλο. Μετά από 23 μερόνυχτα στις γυναικείες φυλακές, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας αποφάσισε χθες την αναστολή της απόφασης βάσει της οποίας η Δήμητρα Τσιαντάκη καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη λόγω πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού. Τώρα δίπλα στους δικούς της ανθρώπους η μητέρα δύο ενήλικων παιδιών και γιαγιά μιας επτάχρονης ελπίζει ότι ο Αρειος Πάγος θα αναιρέσει τη δευτεροβάθμια καταδικαστική απόφαση.

«Τα κορίτσια στη φυλακή, οι φίλες μου Λέιλα και Βάσια, μου έδιναν δύναμη. Τους υποσχέθηκα ότι θα βγάλω και το Γυμνάσιο, όπως έκανα με το Δημοτικό σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Μπορεί να έχασα τα ένσημά μου αλλά θα βρω νέα δουλειά!» είπε η 53χρονη, η ιστορία της οποίας συγκίνησε το πανελλήνιο (σε διαδικτυακή εκστρατεία συγκεντρώθηκαν σε λίγες μέρες πάνω από 48.000 υπογραφές διαμαρτυρίας). «Επιτέλους την αγκαλιάσαμε και τη φιλήσαμε. Μόνο τώρα πιστεύουμε ότι αφέθηκε ελεύθερη. Είναι συγκινημένη, ανακουφισμένη αλλά ακόμη σοκαρισμένη. Ολοι είμαστε. Είχαμε χάσει τον ύπνο μας, καταρρεύσαμε» έλεγε χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ» η πεθερά τής 53χρονης. Εκείνη από την πλευρά της μόλις αποφυλακίστηκε, χαρακτήρισε την περιπέτειά της επίπονη: «Θα συνέλθω όμως. Εχω δύο υπέροχα παιδιά. Κάθε μάνα θα προσπαθούσε. Δεν ήθελα να ζήσουν όσα έζησα γιατί ξέρω καλά από ορφάνια και φτώχεια».

Η Τσιαντάκη (παιδί οικογένειας με εννέα αδέλφια) μεγάλωσε στο Χατζηκυριάκειο ίδρυμα στον Πειραιά, στα 11 χρόνια της επέστρεψε στους παππούδες της στον Βόλο και στα 16 της γνώρισε τον σύζυγό της: «Μου έδωσε αγάπη, στέγη και οικογένεια. Ομως είχαμε δυσκολίες. Ερχόταν στο σπίτι η Πρόνοια και φοβόμουν ότι θα μου πάρουν τα παιδιά. Μου είπαν λοιπόν ότι υπήρχε θέση σε παιδικό σταθμό. Ηταν το 1996…». Με το πλαστό απολυτήριο του Δημοτικού, εμφανιζόμενη ότι είναι απόφοιτη της Στ’ τάξης ενώ ήταν της Ε’, εργάστηκε τελικά ως καθαρίστρια για 20 χρόνια.

ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. «Οι τάξεις του Δημοτικού δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο στην παροχή της υπηρεσίας» σημείωσε ο δικηγόρος της Γιώργος Σινέλης, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι ο Αρειος Πάγος θα κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης: «Για την πλαστογραφία έπαυσε η δίωξη λόγω παραγραφής και αναφορικά με το θέμα της απάτης, κατά την άποψή μου δεν υφίσταται, καθώς και αυτή έχει παραγραφεί, διότι τελέστηκε το 1997 και δεν είναι δυνατόν ουσιαστικά να τελείται η απάτη διά παραλείψεως».

Χθες μοναδικός μάρτυρας στο δικαστήριο ήταν η κόρη τής καθαρίστριας, Νίκη. «Δούλευε, φρόντιζε την οικογένειά της. Ο,τι είμαστε αυτή τη στιγμή τα οφείλουμε στη μαμά μας» υποστήριξε η 35χρονη, επισημαίνοντας ενώπιον του δικαστηρίου την κακή ψυχολογική κατάσταση της μητέρας της και τις επιπτώσεις τής φυλάκισής της σε όλη την οικογένεια.