Τα νέα ζευγάρια που περιμένουν δίδυμα οφείλουν να προμηθευτούν τα πάντα – κορμάκια, κούνιες, πιπίλες – εις διπλούν. Ισχύει όμως ο ίδιος κανόνας και σε ό,τι αφορά την εγκυμονούσα; Επιτρέπεται να διπλασιάσει τις ποσότητες του φαγητού που προσλαμβάνει καθημερινά; Και αν διπλασιαστεί συνεπακόλουθα και το σωματικό της βάρος, πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη; Σε ό,τι αφορά τα έμβρυα, βρίσκονται σε ξεχωριστούς αμνιακούς σάκους ή μοιράζονται έναν;
Οι ερωτήσεις των μελλοντικών γονέων που περιμένουν δίδυμα είναι συχνά τόσες πολλές που όταν επισκέπτονται τον μαιευτήρα-γυναικολόγο για τον τακτικό έλεγχο κάποιες μένουν αναπάντητες (είτε επειδή το ζευγάρι ξεχνά από την αγωνία του να θέσει τα ερωτήματα, είτε επειδή δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, παρά τη διάθεση του γιατρού, είτε επειδή η συζήτηση επικεντρώνεται σε ένα σημαντικό ζήτημα ώστε η συζήτηση ξεφεύγει, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες ερωτήσεις να μένουν μοιραία αναπάντητες).
Ισως γι’ αυτό και οι επιστήμονες της Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» να δημοσίευσαν μία σειρά από απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις που προβληματίζουν τις μελλοντικές μαμάδες και τους μπαμπάδες.
1. Μοιράζονται τα δίδυμα τον πλακούντα και τον αμνιακό σάκο;
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει, δεν αποτελεί όμως τον κανόνα στις εγκυμοσύνες διδύμων. Ειδικότερα, αυτές είναι ο τρεις πιθανότερες περιπτώσεις:
– Μια δίδυμη εγκυμοσύνη με δύο πλακούντες και δύο αμνιακούς σάκους είναι η βέλτιστη συνθήκη, καθώς κάθε μωρό έχει τη δική του θρεπτική πηγή και προστατευτική μεμβράνη.
– Στην περίπτωση που τα έμβρυα μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα αλλά εντοπίζονται δύο αμνιακοί σάκοι, τότε το ζευγάρι θα αποκτήσει μονοζυγωματικά δίδυμα – δηλαδή, θα είναι τόσο όμοια που δύσκολα τα ξεχωρίζει κανείς. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών, γι’ αυτό και ο γιατρός παρακολουθεί στενά την εγκυμοσύνη.
– Οταν τα δίδυμα μοιράζονται τα πάντα (δηλαδή, τον πλακούντα και τον αμνιακό σάκο), τότε η κύηση χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη και πρέπει να παρακολουθείται στενά. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, οι ομφάλιοι λώροι των εμβρύων μπορεί να τυλιχτούν μεταξύ τους.
2. Πρέπει να διπλασιάσει η μητέρα τις θερμίδες που προσλαμβάνει ημερησίως;
Πρόκειται για μια συνηθισμένη παρερμηνεία αναφορικά με την κύηση διδύμων και συνεπώς τις θρεπτικές ανάγκες των εμβρύων και της μαμάς. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι διατροφικές οδηγίες δεν βασίζονται αποκλειστικά και μόνον στον αριθμό των εμβρύων που κυοφορεί η μέλλουσα μητέρα. Αντ’ αυτού δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον δείκτη μάζα σώματος της γυναίκας την περίοδο κατά την οποία έγινε η σύλληψη. Συνεπώς, ο γιατρός θα κάνει εξατομικευμένες συστάσεις με βασικό άξονα την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Κατά μέσο όρο, εκτιμάται ότι οι θερμιδικές ανάγκες μιας γυναίκας θα αυξηθούν περίπου κατά 40% κατά τη διάρκεια μιας δίδυμης εγκυμοσύνης.
3. Τι βιταμίνες πρέπει να συνιστώνται σε περίπτωση δίδυμης κύησης.
Υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για φολικό οξύ αλλά και για επιπλέον σίδηρο, ώστε να μην αναπτύξει η εγκυμονούσα αναιμία.
4. Οι επισκέψεις στον γιατρό πρέπει να είναι συχνότερες;
Παρότι κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, οι περισσότερες γυναίκες που φέρουν δίδυμα υποβάλλονται σε τακτικότερο έλεγχο, συγκριτικά με τις γυναίκες που φέρουν μόνον ένα έμβρυο. Αν τα δίδυμά σας μοιράζονται έναν πλακούντα, θα έχετε αυτόματα πιο συχνό πρόγραμμα παρακολούθησης.
Εάν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, τότε μπορεί ο έλεγχος να μη διαφέρει από αυτόν σε μια μονήρη κύηση, τουλάχιστον έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Κατά το τρίτο τρίμηνο εντούτοις υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού.
5. Ισχύει ότι οι δίδυμες κυήσεις καταλήγουν σε πρόωρα μωρά;
Ο τοκετός λαμβάνει χώρα πριν από την 37η εβδομάδα, τουλάχιστον κατά το ήμισυ των περιπτώσεων. Ειδικότερα και ενώ οι 40 εβδομάδες είναι η περίοδος πλήρους κύησης, τα δίδυμα συνήθως έρχονται στον κόσμο από την 35η έως και την 36η εβδομάδα.
6. Η ανάπαυση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρης εγκυμοσύνης;
Τα επιστημονικά δεδομένα δεν καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Στην πραγματικότητα, η ανάπαυση στο κρεβάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος και να έχει αρνητικές συνέπειες.
Αν και η ανάπαυση στο κρεβάτι δεν συνιστάται τόσο συχνά όσο κατά το παρελθόν, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη μείωση της δραστηριότητας εάν η μέλλουσα μητέρα εμφανίζει σημάδια πρώιμης κύησης κατά το τέλος του δεύτερου τριμήνου ή κατά τα πρώτα στάδια του τρίτου.
7. Ο τοκετός διδύμων διαφέρει σημαντικά;
Οι πρώτες φάσεις του τοκετού δεν διαφέρουν, όταν όμως έρχεται η στιγμή της γέννας, τότε υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο γιατρός θα μεταφέρει τη μητέρα σε χειρουργική αίθουσα, ακόμη κι αν έχει προγραμματιστεί φυσιολογικός τοκετός. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ασφαλιστική δικλίδα.
Εάν το πρώτο μωρό γεννηθεί φυσιολογικά, υπάρχει πάντα ένας μικρός κίνδυνος το δεύτερο μωρό να έρθει στον κόσμο με καισαρική τομή. Αυτό δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, είναι κάτι που συμβαίνει όταν προκύπτει επιπλοκή μετά τη γέννηση του πρώτου βρέφους και επιλέγεται για να μην κινδυνεύσει το δεύτερο βρέφος ή η μητέρα.