Κύριε Διευθυντά,

Τα δημόσια πανεπιστήμια νοσούν βαριά. Οι άξιοι καθηγητές τους προσπαθούν μάταια να τα εκσυγχρονίσουν, οι φοιτητές σε πλήρη απογοήτευση. Σχεδόν όλες οι πολιτικές παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου επιμένουν για τη συνταγματική αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εκτός βέβαια από τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, γιατί όπως λέει, τότε θα σπουδάζουν τα παιδιά των πλουσίων. Ομως αυτός στέλνει τα παιδιά του, και καλά κάνει, στο ακριβότερο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας. Αυτός, ΝΑΙ, στα ιδιωτικά και εν συνεχεία στις ΗΠΑ, στο ΜΙΤ ή σε οποιοδήποτε άλλο καλό πανεπιστήμιο. Βέβαια έχει χρήματα, του άφησε πολλά ο μεγαλοεργολάβος πατέρας του, οι άλλοι γαία πυρί μιχθήτω. Αυτός και το σινάφι του ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία, τα ταξίδια με ΙΧ, αεροπλάνα και τις επαφές με τύπους σαν τον Τραμπ (αμερικανοί φονιάδες των λαών, φώναζαν!!!!!). Αλλα έδειχνε η νιότη του…

Νίκος Ταπεινός

Μαθηματικός, Πειραιάς

Δωρεές μεγάλων Ελλήνων

Αγαπητά «ΝΕΑ»,

Στην έκδοση της 1.11.18 στη σελίδα «Tabula Rasa» και με τίτλο «Δάσκαλε, που δίδασκες» ο σεβαστός Κ. Γεωργουσόπουλος, εκ συγγνωστής παραδρομής, αναφέρει στον ενδεικτικό κατάλογο των ιδρυμάτων που στήθηκαν από δωρεές μεγάλων Ελλήνων Ευεργετών και το Βελλίδειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αναφερόταν προφανώς στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, δωρεά του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου και της συζύγου του. Με την ευκαιρία, σημειώνω δύο ακόμη ευαγή ιδρύματα δωρητών της Θεσσαλονίκης, του Παπάφειου Ορφανοτροφείου, δωρεά του Ιωάννη Παπάφη, ένα «παλάτι» για την εκπαίδευση των ορφανών της Μακεδονίας στα χρόνια της τουρκοκρατίας, που συνεχίζει ως σήμερα την αγαθοεργή προσφορά του – και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, δωρεά του ζεύγους  Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη. Το τριώροφο κτίριο περιλαμβάνει συλλογές ιστορικών αρχείων της πόλης, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, αίθουσες  εκθέσεων και διαλέξεων κ.ά., στο οποίο συχνάζουν κυρίως νέοι (μαθητές- φοιτητές). «Βελλίδειο» είναι το Συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Ιωάννης Βελλίδης», στο οποίο δόθηκε τιμής ένεκεν το όνομα του πρώην προέδρου της και ιστορικού εκδότη της Θεσσαλονίκης.

Φιλικά

Χρίστος Zαφείρης

Θεσσαλονίκη

Ας μιμηθούμε τον Αρχιμήδη

Κύριε Διευθυντά,

Oταν τα ρωμαϊκά σκάφη επιτέθηκαν κατά των Συρακουσών, κάηκαν από την πρωτοποριακή για τότε εφεύρεση του Αρχιμήδη με τα κάτοπτρα, προτού προλάβουν να πλησιάσουν την ακτή.

Με τα σημερινά δεδομένα η πολεμική, και κυρίως η αμυντική, ισχύς μιας χώρας δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των όπλων, ακόμα και των πιο σύγχρονων, αλλά από το επίπεδο της τεχνολογίας χρησιμοποίησης ή απόκρουσής των. Η αποτελεσματικότητα όλων των οπλικών συστημάτων δεν εξαρτάται ούτε από την καταστροφική ισχύ τους ούτε από το βεληνεκές των πυραύλων τους, αλλά από τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης και καταστροφής τους προτού προλάβουν να πλήξουν τον στόχο τους.

Στο άμεσο μέλλον, ο πόλεμος θα είναι καθαρά ηλεκτρονικός, ο λεγόμενος κυβερνοπόλεμος. Και στον τομέα αυτόν πρέπει να προσπαθήσουμε να εξελιχθούμε σε έναν βαθμό ανώτερο από τα άλλα κράτη.

Αυτό μπορεί να γίνει εάν αξιοποιήσουμε την έμφυτη ανωτερότητά μας στην ευφυΐα, και τις τεράστιες επενδύσεις σε εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού που έχει κάνει μέχρι τώρα η χώρα μας στον τομέα αυτόν, και δυστυχώς τις εκμεταλλεύονται άλλα κράτη. Θα πρέπει να αναπτύξουμε τεχνολογία έγκαιρης ανίχνευσης και να μπλοκάρουμε την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, και κυρίως τους καθοδηγητές τους, όλων των ιπτάμενων, επανδρωμένων και μη, όπλων των εχθρών μας με τα κέντρα καθοδήγησής τους. Ετσι αυτά θα καταστούν «τυφλά» μόλις εισέλθουν στον εναέριο χώρο μας.

Ας μιμηθούμε λοιπόν τον Αρχιμήδη, ας συγκεντρώσουμε από τα πέρατα της Γης όλους τους επιστήμονές μας σχετικούς με το αντικείμενο, και ας δημιουργήσουμε ένα ειδικό κέντρο ερευνών για το αντικείμενο αυτό, και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα κατάλληλα αποτελέσματα και θα βρεθούμε ένα επίπεδο πιο πάνω από τις άλλες χώρες. Θα καταστήσουμε έτσι τη χώρα μας απρόσβλητη από τους εχθρούς μας και κυρίως τη μόνιμη απειλή μας, την Τουρκία, η οποία ετοιμάζεται να κάνει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των πιο ευάλωτων εάν αναπτυχθεί το σύστημα που αναφέρω.

Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Δρ Μηχ/γος Ηλ/γος ΕΜΠ