Οι ταραχοποιοί οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ με τους συναδέλφους τους της ΑΕΚ διαθέτουν ένα κοινό στοιχείο: το έλλειμμα αντίληψης του χωροχρόνου.

Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πως άλλες επιπτώσεις έχουν τα επεισόδια σε ένα ντέρμπι του αργεντίνικου πρωταθλήματος με την Μπόκα και άλλες στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες που τον μεταδίδει όλος ο κόσμος.

Πως είναι άλλο να τσαμπουκαλεύεσαι με την αστυνομία σε αγώνα της Σούπερ Λίγκας κι άλλο να πετάς μολότοφ στους οπαδούς του Αγιαξ και να χαιρετάς ναζιστικά σε ζωντανή σύνδεση με όλη την Ευρώπη.

Πως άλλη οικονομική αξία έχει το ελληνικό πρωτάθλημα και άλλη το Τσάμπιονς Λιγκ.

Για να προστατεύσει το προϊόν της από νόθες καταστάσεις αλλά και για να εξευμενίσει τους χορηγούς που δεν επιθυμούν να ταυτίζεται το λογότυπό τους με χουλιγκανισμούς και ναζιστικά υβρίδια η UEFA θα θυσιάσει την ΑΕΚ.

Το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει ο Δικέφαλος θα είναι τεράστιο και πολυεπίπεδο. Αμεσα οικονομικό και έμμεσα με υποθήκευση επί μελλοντικών συμμετοχών στη διοργάνωση. Φήμης, καθώς θα γίνεται επίκληση στο όνομα «ΑΕΚ» από τον διεθνή Τύπο κάθε φορά που θα συμβαίνουν επεισόδια σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Εικόνας, αφού μια φλεγόμενη εξέδρα γράφει καλύτερα σε οθόνες 4Κ.

Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, βλέποντας το προηγούμενο διάστημα τα ταραχοποιά στοιχεία να αλωνίζουν στις παρυφές του Ολυμπιακού Σταδίου.

Προτίμησε όμως να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για να γλιτώσει την τιμωρία τού μείον τρία. Μα το πρόβλημα δεν ήταν αυτή καθαυτή η τιμωρία, αλλά αυτή που θα ακολουθούσε. Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να δει πως τα προηγούμενα επεισόδια έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο έκρυβαν μέσα τους το σπέρμα του κινδύνου και ήταν θέμα χρόνου να εισέλθουν και μέσα σ’ αυτό.

Αυτό το μυαλό έχουν οι χούλιγκαν, με αυτό πορεύονται. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε όλοι εμείς για να περιορίσουμε τη βλακεία τους μέσα στον μικρονοϊκό κόσμο τους.