«Προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου δεν με αγγίζουν». Με μια πολιτική παρέμβαση, ο Κώστας Σημίτης σχολίασε εκ νέου την προσπάθεια εμπλοκής του στην υπόθεση C4I. «Είναι επικίνδυνο για τη χώρα ο δημόσιος βίος να σύρεται στον βούρκο της συκοφαντίας και της λασπολογίας ενώ η κρίση είναι ακόμα παρούσα» ανέφερε,  κάνοντας παράλληλα λόγο για «σκοπιμότητες της προεκλογικής περιόδου», οι οποίες «δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες ανάλογες με αυτές που ζήσαμε και πληρώσαμε το 2015. Χρέος των κυβερνώντων είναι να παράγουν πολιτική για το μέλλον και όχι λάσπη για το παρελθόν». Με αυτή την ανακοίνωση ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε εκ νέου για όσα διαχέονται ως προς το πρόσωπό του, κάνοντας λόγο για οξυμένο προεκλογικό κλίμα – και αποδίδοντας εμμέσως τα όσα προέκυψαν τις τελευταίες μέρες σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τη θέση της λίγο πριν από τις κάλπες, ρίχνοντας λάσπη στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Χωρίς στοιχεία. Η κατάθεση του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών από το 2006 έως το 2010, Ευάγγελου Βασιλάκου, ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό που καταγγέλλεται ως προσπάθεια εμπλοκής του Σημίτη στη σκανδαλολογία. Και παρότι το πρόσωπο και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα για το C4I, μετά τη μεταβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ο Βασιλάκος (του οποίου η κατάθεση αποτελεί το μοναδικό νέο δεδομένο σε όσα είναι ήδη γνωστά για την υπόθεση) δεν έχει προσκομίσει το παραμικρό στοιχείο για να τεκμηριώσει τις απόψεις του. Για την ακρίβεια, οι αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό αποτελούν αποκλειστικά «προσωπικές εκτιμήσεις» του μάρτυρα – ο οποίος, σε κάποιο σημείο παραδέχεται πως «δεν είναι σε θέση να γνωρίζει» αν υπάρχει ανάμειξή του, ωστόσο «θεωρεί αδύνατον» να μην έχει ενημερωθεί. Ο Βασιλάκος (καταδικασμένος ο ίδιος για υπόθεση εξοπλιστικών, που ακόμα δεν έχει περάσει από το εφετείο), λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη για εντολή ανοίγματος των λογαριασμών του Σημίτη, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως είναι «η προσωπική του εκτίμηση ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4I, ιδίως προς τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Παπαντωνίου». Και αυτού του είδους οι εκτιμήσεις είναι το περισσότερο που προσφέρει στην υπόθεση, η οποία ανακινήθηκε έναν χρόνο πριν, έπειτα από δημοσιεύματα εφημερίδων, και βασίζονται στα ημερολόγια της γραμματέως του πρώην ισχυρού άνδρα της SIEMENS, Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Κεντροαριστερά ερωτήματα. Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για επιχείρηση σπίλωσης και στοχοποίησης ολόκληρης της δημοκρατικής παράταξης, χρησιμοποιώντας το συμβολικό πρόσωπο του Σημίτη – εγείροντας ερωτήματα τόσο για την αξιοπιστία του Βασιλάκου όσο και για τις «εκτιμήσεις» στις οποίες προβαίνει. Τα κεντροαριστερά στελέχη μιλούν για μια επιχείρηση αντιπερισπασμού, καθώς, παράλληλα με τις παροχές που εξαγγέλλει, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει το δημοσκοπικό κλίμα, μερικούς μήνες πριν από τις κάλπες. Αναδεικνύουν, επίσης, την προσπάθεια για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, βλέποντας συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της καραμανλικής Δεξιάς – ενώ, απαντώντας στα περί διαφάνειας, επισημαίνουν πως το ΠΑΣΟΚ «νομοθέτησε ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς που επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να στέλνει φυλακή τους επιόρκους», τονίζοντας πως «έθεσαν, εδώ και χρόνια, εκτός παράταξης στελέχη που κατηγορήθηκαν για τέτοιου είδους αδικήματα, και μόνο στην υποψία ενοχής».

Πυρά από Βενιζέλο. Στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη δικαιοσύνη αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο Βενιζέλος σχολίασε εμμέσως στην υπόθεση αλλά και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι δυνατόν να κατηγορείς έναν πολιτικό, έναν πρωθυπουργό για δωροδοκία με κουκουλοφόρους μάρτυρες ή με θεωρίες pampers ή με συνεπαγωγές, χωρίς να υπάρχει αντικείμενο, χωρίς να υπάρχει ύλη, χωρίς να υπάρχουν λογαριασμοί; Θέλετε έτσι να απονέμετε δικαιοσύνη;» τόνισε με νόημα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.