Παραμένει ο προβληματισμός στο Φανάρι για το προσχέδιο Εκκλησίας – Πολιτείας και ειδικά για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να καταλαγιάσει τον «ιερό» ξεσηκωμό ιερέων και μητροπολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προχθεσινή, δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου – που είναι πρόδηλο πως έχει αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης «πυροσβεστικό» ρόλο – δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τους μητροπολίτες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε αναλυτικά τους ιεράρχες και για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και για τα ζητήματα που αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία. Ομως το θέμα που έκαιγε τους μητροπολίτες ήταν η μισθοδοσία των ιερέων και γι’ αυτό πολλοί – με επικεφαλής τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο – ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις.
Το κλίμα της συνάντησης μπορεί να ήταν καλό και στις δηλώσεις που έκανε ο Κώστας Γαβρόγλου υποστήριξε πως φεύγει από το Φανάρι «περισσότερο αισιόδοξος», όμως στο Πατριαρχείο αγωνιούν. Και αναμένουν να διαπιστώσουν τελικώς ποιες αλλαγές θα γίνουν στο μισθολογικό καθεστώς και πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κληρικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει κι άλλη επίσκεψη του υπουργού για να ενημερώσει το Φανάρι.
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύση στο θέμα των ιερέων συμπληρώνοντας πως ζήτησε από τους μητροπολίτες να «αποδεχθούν την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα λύσει το θέμα και θα διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα». Το πώς ακριβώς – είπε – είναι ένα θέμα νομοτεχνικό. Ακριβώς αυτό όμως είναι το ζήτημα που προκαλεί ανησυχία και εγείρει πολλά ερωτήματα στους κόλπους των ιεραρχών, τόσο του Πατριαρχείου όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και της Κρήτης. Πάντως, σαφή απάντηση για το πότε θα ολοκληρωθεί ο διάλογος της κυβέρνησης με την Εκκλησία ο υπουργός Παιδείας δεν μπόρεσε να δώσει όταν ρωτήθηκε σχετικά, δείγμα κι αυτό, όπως προεξοφλείται, της κυβερνητικής οπισθοχώρησης. Αντίθετα, την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτική συνέντευξή του είχε εκτιμήσει πως θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες. Οπως φαίνεται, συμφωνία δεν υπάρχει και αυτό που απασχολεί τώρα το Μαξίμου είναι να σβήσει γρήγορα το μέτωπο που πάει να ανοίξει με την Εκκλησία, αλλά και να σταλεί το μήνυμα πως η κυβέρνηση συζητάει με όλους.
H Φώφη. Παράλληλα χθες, η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πρότεινε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής που θα συζητήσει με όλους τους ενδιαφερομένους το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων Εκκλησίας – Πολιτείας με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Και δείχνοντας τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ στους κληρικούς πρόσθεσε πως αυτό θα πρέπει να γίνει «με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των απλών ιερέων».
– Στο μεταξύ, στις συνεδριάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χθες και προχθές, δεν ελήφθη απόφαση για αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, καθώς το θέμα δεν συζητήθηκε. Δύο φορές στο παρελθόν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει από τον Δημήτριο να παραιτηθεί και τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες ανέφεραν πως σ’ αυτές τις συνεδριάσεις ο Βαρθολομαίος επρόκειτο να ανοίξει διαδικασίες διαδοχής του. Εκκλησιαστικές πηγές δεν αποκλείουν αυτή η εξέλιξη να οφείλεται στη βούληση του Βαρθολομαίου να μην ενεργήσει εν θερμώ, αλλά να αξιολογήσει καλύτερα τα αιτήματα της Ομογένειας αλλά και τις πιθανές λύσεις για την επόμενη μέρα.