Οι μηχανές των παροχών δουλεύουν στο φουλ και τα 710 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος τα οποία κατοχυρώνονται με την κυβερνητική τροπολογία ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή της διανομής του φετινού υπερπλεονάσματος. Η τροπολογία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του «μποναμά», ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ είναι ήδη γνωστό πως προετοιμάζεται παρέμβαση και για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τα δώσει όλα, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις επικίνδυνων δημοσιονομικών ακροβασιών, στην κόψη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει υπερπλεόνασμα 885 εκατ. ευρώ φέτος. Ηδη μοιράζονται τα 710 εκατ. ευρώ, παρά τις επισημάνσεις των Βρυξελλών για την ανάγκη διατήρησης επαρκών περιθωρίων έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και τις προτροπές να καλυφθούν πρώτα ενδεχόμενες «τρύπες» που μπορεί να προκύψουν από δικαστικές αποφάσεις. Μπροστά στην προοπτική της κάλπης, οι προειδοποιήσεις φαίνεται να μη μετρούν.
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. Στις 14 Δεκεμβρίου περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά περιμένουν να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέρισμα από 250 έως και 1.350 ευρώ. Τα επιδόματα έχουν εξασφαλιστεί στο γνωστό περιβάλλον αφαίμαξης των συνεπών φορολογουμένων και αφού η κυβέρνηση έχει φροντίσει να κοπεί όσο χρειάζεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να προκύπτουν υπερπλεονάσματα. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου -Οκτωβρίου, η υστέρηση στις δαπάνες του ΠΔΕ ξεπερνούσε το 1,3 δισ. ευρώ.
Η περυσινή συνταγή επαναλαμβάνεται. Εν όψει της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, παραμένει ερωτηματικό εάν θα υπάρξουν φέτος κάποιας μορφής «φίλτρα» ώστε να μην καρπωθούν την ενίσχυση φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν πλασματικά χαμηλά εισοδήματα. Με την παραοικονομία να ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ, η εφαρμογή των περυσινών κριτηρίων κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει ότι το μέρισμα θα πάρουν μόνο όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στον κοινωνικό περίγυρο του καθενός περισσεύουν.
Η έκδοση της υπουργικής απόφασης με όλες τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους αναμένεται έως την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, μέσω της οποίας θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, όπως άλλωστε και τα κριτήρια κινητής περιουσίας, ενώ οριακές μεταβολές αναμένεται να υπάρξουν στα κριτήρια ακίνητης περιουσίας ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μη χάσουν κάποιοι από τους περυσινούς δικαιούχους το επίδομα.
Ετσι, δικαιούχοι μερίσματος αναμένεται πως θα είναι νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως και 27.000 ευρώ. Ειδικότερα το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, τα 13.5000 για δύο ενήλικα μέλη, τα 15.750 για δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο τέκνο, τα 18.000 για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα ή εναλλακτικά τρεις ενηλίκους, τα 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο, τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη και τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα. Το υπό αναπροσαρμογή κριτήριο ακίνητης περιουσίας έβαζε πέρυσι «κόφτη» στα 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, με προσαύξηση κατά 15.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέλος και μάξιμουμ ποσό 180.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν και κριτήρια τα οποία σχετίζονται με το ύψος των καταθέσεων και την τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων.