Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά κρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη διαχείριση της δικογραφίας για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I. Τα «χαρτιά» που έχουν στο τραπέζι είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή εξεταστικής επιτροπής. Οποια και αν είναι η επιλογή τελικά, αυτό που θεωρούν στην αντιπολίτευση δεδομένο, είναι ότι η πλειοψηφία θα επιδιώξει να καταστήσει το Κίνημα Αλλαγής «όμηρο» των εξελίξεων, παρά το γεγονός ότι η επίμαχη κατάθεση του «σκοτεινού μάρτυρα», η οποία ενέπλεκε στην υπόθεση τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αποδείχθηκε ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός». Σημειώνεται ότι ο περί ου ο λόγος (πρώην γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ από τον Απρίλιο 2006 μέχρι τον Οκτώβριο 2010 Ευάγγελος Βασιλάκος) δηλώνει στην κατάθεσή του ότι «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια», ενώ περιορίζεται στην διατύπωση εκτιμήσεων ότι «ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4I, ιδίως προς τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Παπαντωνίου».

Η δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή στρέφεται κατά του προφυλακισμένου Γιάννου Παπαντωνίου για «παθητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση στρεφόμενη κατά του Δημοσίου».

Προανακριτική. Αν η πλειοψηφία προκρίνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, όπως κάποιοι θεωρούν ως λογική εξέλιξη, αφού η δικογραφία στρέφεται κατά συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών για συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα το οποίο μόνο η προανακριτική εκ της φύσης της μπορεί να διερευνήσει, τότε η Βουλή θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος που βρέθηκε και για την υπόθεση Νovartis επιστρέφοντας τον φάκελο στη Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι η ίδια είναι αναρμόδια να διερευνήσει εν προκειμένω το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Μάλιστα στην περίπτωση του Παπαντωνίου υπήρξε και προηγούμενη προανακριτική που τον παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη δηλώνοντας αναρμόδια. Αν, λοιπόν, συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, για άλλη μια φορά το μόνο που θα καταφέρει θα είναι μέσα σε ένα δεκαήμερο να έχει κλείσει την υπόθεση σε ό,τι αφορά τη Βουλή στέλνοντάς την πίσω στη Δικαιοσύνη.

Το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής το έχει θέσει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δηλώνοντας (στην ΕΡΤ) ότι εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, θα γίνει εξεταστική επιτροπή έστω κι αν αρκετά από τα φερόμενα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «αυτό που έχουμε ακολουθήσει ως Βουλή και με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τις υποθέσεις ακόμη και αν είναι τυπικά παραγεγραμμένες να τις ξαναστέλνουμε στη Δικαιοσύνη, ενθαρρύνοντάς την να συνεχίσει τη διερεύνησή τους».

Εξεταστική. Στην περίπτωση της εξεταστικής επιτροπής θα χρειαστεί φυσικά περισσότερος χρόνος – κάποιων μηνών – κάτι που σημαίνει ότι πολιτικά θα είναι πιο εύφορο το έδαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει το κλίμα σκανδαλολογίας και στοχοποίησης που στη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά το Κίνημα Αλλαγής.