Το ότι ο Αγιαξ έφυγε από την Αθήνα με τη νίκη απέναντι στην ΑΕΚ δεν απασχολεί πλέον κανέναν, αφού τα όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Τρίτης επισκίασαν την αναμέτρηση. Οπαδοί της ΑΕΚ, του Αγιαξ, αλλά και αρκετοί με διακριτικά του Παναθηναϊκού μετέτρεψαν το Στάδιο σε πεδίο μάχης, επιδιδόμενοι σε πρωτοφανή για τα δεδομένα του Τσάμπιονς Λιγκ επεισόδια. Μιας και μεταξύ άλλων καταγράφηκε στο Στάδιο ακόμα και ρίψη βόμβας μολότοφ!

Η ΑΕΚ βρίσκεται στο επίκεντρο όλης αυτής της ιστορίας και κινδυνεύει με πολύ βαριά ποινή, που φτάνει ακόμα και στον αποκλεισμό της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Την ίδια στιγμή που η ίδια δεν αποποιείται τις ευθύνες της και ζητεί με επίσημο τρόπο να γίνουν όλα όσα απαιτούνται, ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι και να εξαλειφθούν τα ακραία φαινόμενα χουλιγκανισμού από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η αρχή του κακού

Τα όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ ήταν το αποκορύφωμα των συμπλοκών που εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα από το βράδυ της Δευτέρας. Οπαδοί της ΑΕΚ και του Αγιαξ είχαν συγκρουστεί στο κέντρο της πρωτεύουσας μία μέρα πριν από το ματς, με την Ενωση να έχει ενημερώσει μάλιστα σχετικά την Αστυνομία για τους φόβους που υπήρχαν εν όψει της αναμέτρησης. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η ΑΕΚ είχε σημειώσει στις αναφορές της πως ο κίνδυνος επεισοδίων στο παιχνίδι θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο, στο ενδεχόμενο που οπαδοί με διακριτικά άλλης ελληνικής ομάδας εισέρχονταν στο γήπεδο. Οπως και έγινε, αφού στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνονται στην εξέδρα του Αγιαξ φίλαθλοι με διακριτικά του Παναθηναϊκού.

Απολογισμός

Τα αιματηρά επεισόδια του ΟΑΚΑ μεταξύ οπαδών αλλά και Αστυνομίας κατέγραψαν δυστυχώς πολλούς τραυματίες. Η ενημέρωση ανέφερε πως υπήρξαν οκτώ οπαδοί του Αγιαξ που χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ στο νοσοκομείο διακομίστηκαν και τρεις αστυνομικοί. Να σημειωθεί πως στην επίσημη κατάθεσή του ο Αγιαξ επέρριψε ευθύνες στην Αστυνομία, τονίζοντας ότι δεν έκανε αυτά που έπρεπε και για να μην υπάρξει σύγκρουση αλλά και για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Την ίδια στιγμή που οι οπαδοί του εμφανίζονται έτοιμοι να υποβάλουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Η ανακοίνωση

Η ΑΕΚ πήρε επίσημη θέση για τα γεγονότα και με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες έκανε λόγο για σκηνές που αμαύρωσαν βάναυσα την ιστορία της. Η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ καταδίκασε απερίφραστα τα επεισόδια, ενώ ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να κάνουν ό,τι απαιτείται ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα. Ενώ αναγνώρισε και τα δικά της λάθη, λέγοντας πως όπως έχει αποδείξει η ομάδα στην πορεία της στον χρόνο, γνωρίζει τους τρόπους για να τα διορθώσει.

Οι κατηγορίες

Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό το κατηγορητήριο που θα κληθεί να αντικρούσει η ΑΕΚ στις 13 Δεκεμβρίου και βάσει των όσων προκύπτουν εκεί, τα πράγματα μόνο ευνοϊκά δεν δείχνουν για τον Δικέφαλο. Η Ενωση αντιμετωπίζει συγκεκριμένα επτά κατηγορίες οι οποίες είναι: ρίψη αντικειμένων, εκτόξευση βεγγαλικών, εισβολή οπαδών στο γήπεδο, επεισόδια οπαδών, ανεπαρκής οργάνωσης, παράνομο πανό (με προσβλητικές αναφορές για FIFA και UEFA) και μπλοκαρισμένες σκάλες στις θύρες.

Από την άλλη, οι κατηγορίες για τον Αγιαξ είναι δύο και αφορούν τη ρίψη αντικειμένων και την εκτόξευση βεγγαλικών. O Security Officer του αγώνα κατέθεσε αναλυτικότατη έκθεση με τα όσα έγιναν στο παιχνίδι και ανέφερε και τη συμμετοχή οπαδών του Παναθηναϊκού αλλά και την παρουσία πολωνών οπαδών στην κερκίδα που φιλοξενήθηκαν αυτοί του Αγιαξ. Κάτι που έχει τη σημασία του για την Ενωση και θα αποτελέσει ένα από τα ζητήματα που θα θιχθούν από μεριάς της κατά την ακρόασή της.

Μπορεί οι εξέδρες πίσω από την εστία να θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη, όμως ο Αντρέ Ονάνα ήταν συγκεντρωμένος μονάχα στο παιχνίδι. Ο τερματοφύλακας του Αγιαξ μίλησε σε δηλώσεις του για τα όσα καταγράφηκαν στο Στάδιο, τονίζοντας πως λόγω της καταγωγής του, που είναι από το Καμερούν, είναι συνηθισμένος σε… χειρότερες καταστάσεις.

Ο 22χρονος άσος μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης πολλά συνέβαιναν πίσω μου και στο πρώτο ημίχρονο υπήρξαν αρκετές συμπλοκές. Δεν φοβήθηκα όμως και ήμουν απόλυτα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Αυτό ήταν το σημαντικό για μένα και δεν έδινα σημασία στο τι γινόταν γύρω μου. Είμαι από το Καμερούν, οι οπαδοί εκεί είναι πολύ χειρότεροι από αυτούς της ΑΕΚ».