Είναι δεδομένο: ό,τι και να συμβεί απόψε (19.55) στο κλασικό Μπενίτο Βιγιαμαρίν – στις 17 Μαρτίου συμπληρώνονται 90 χρόνια από την κατασκευή του – η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Ολυμπιακού θα διατηρήσει την ένδειξη «to be continued». Διότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος στη Σεβίλλη κόντρα στην Μπέτις του Κίκε Σετιέν, οι Ερυθρόλευκοι θα πληροφορηθούν αν το ταξίδι τους στο Γιουρόπα Λιγκ έχει και συνέχεια στη φάση των 32 έπειτα από την τελευταία αγωνιστική. Από την αναμέτρηση με τη Μίλαν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης τη νύχτα της 13ης του Δεκέμβρη. Εκεί θα λυθεί οριστικά ο γρίφος της πρόκρισης.

Παρά ταύτα το αποψινό παιχνίδι κάθε άλλο με τυπική διαδικασία μοιάζει. Αντίθετα, αν το καλοσκεφτεί κανείς, στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ ο Ολυμπιακός ψάχνει για χρυσάφι. Διότι αν αυτό το ενενηντάλεπτο φέρει βαθμολογικό αντίκρισμα, τότε η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς την κατάλληλη στιγμή μεταμορφώνεται. Δεν είναι πλέον το αουτσάιντερ, αλλά ένα πραγματικό φαβορί για την πρόκριση. Και για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν την αριθμητική του γκρουπ: Η Μπέτις προηγείται με 8, ο Ολυμπιακός και η Μίλαν έχουν από 7. Αν οι Ερυθρόλευκοι μείνουν στους 7 και οι Ιταλοί επικρατήσουν στο Σαν Σίρο της αδιάφορης Ντουντελάνζ, τότε τελευταία αγωνιστική για να προκριθούν χρειάζονται νίκη με δύο γκολ διαφορά κόντρα στους Ροσονέρι. Με ισοπαλία λοιπόν απόψε θα φτάνει μια οποιαδήποτε νίκη για την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική. Και αν έρθει νίκη; Τότε τα κομπιουτεράκια παίρνουν φωτιά, γιατί πιθανή ισοπαλία στο Μίλαν – Ολυμπιακός την τελευταία αγωνιστική πιθανότατα θα τελειώσει τον όμιλο με τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή. Ολοι στους 11 βαθμούς!

Πρόκληση

H πρόκληση λοιπόν για τα παιδιά του Πειραιά είναι τεράστια. Απόψε μπορούν να δώσουν άλλες προϋποθέσεις στο Europa dream τους. Να πιέσουν ακόμη περισσότερο τα δύο πολύ μεγάλα φαβορί που βρέθηκαν να συγκατοικούν μαζί τους τον Σεπτέμβριο στο Group F. Να… βάλουν φωτιά στο τραπέζι της πρόκρισης! Κάτι που έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως ο τεχνικός της Μπέτις, Κίκε Σετιέν. «Περιμένω τον καλύτερο Ολυμπιακό. Σε κάποιους τομείς αυτό περιπλέκει τα πράγματα για εμάς. Εχουν πολλά παιχνίδια δίχως ήττα, θα το κάνουν δύσκολο για εμάς. Περιμένω μια περίπλοκη αναμέτρηση. Δεν γνωρίζω πώς θα το αντιμετωπίσουν, αλλά προσμένω να δω τον καλύτερο Ολυμπιακό» υποστήριξε ο ισπανός προπονητής, που έχει μπόλικη πίεση εσχάτως μιας και η ομάδα του, παρά το τρομερά ταλαντούχο ρόστερ και τη λάμψη της νίκης στο Καμπ Νου επί της Μπάρτσα (4-3, 11/11), έχει κολλήσει στα χαμηλά του βαθμολογικού πίνακα (14η). Εχουν δύο σερί ματς πρωταθλήματος εντός οι Μπέτικος (Σοσιεδάδ, Ράγιο Βαγιεκάνο) μετά τον Ολυμπιακό. Σχεδόν… αλληθωρίζουν λοιπόν αναζητώντας rotation για να γίνει η δουλειά τους.

Από την άλλη πλευρά ο Πέδρο Μαρτίνς σαφώς και έδειξε για πολλοστή φορά ψύχραιμος: «Ξέρουμε ότι είναι ένας πολύ δυνατός όμιλος. Δεν θα κριθεί αύριο (σήμερα) η πρόκριση. Αν δεν είχε αποβληθεί ο Τσιμίκας στο πρώτο παιχνίδι (Ολυμπιακός – Μπέτις 0-0) ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα για εμάς. Είμαστε σε αυτή τη θέση για να δηλώσουμε παρόντες. Θα κατέβουμε με τη φιλοσοφία μας στον αγωνιστικό χώρο και πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι. Kρατάμε την ένταση και το πάθος που είχαμε στο ματς της Κυριακής με τον Ατρόμητο. Συγκεντρωνόμαστε όμως στο παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας. Η πρόκριση θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε γι’ αυτό. Ανάλογα με το τι θα συμβεί αύριο (σήμερα) θα κριθεί η πορεία μας».

Προ τριετίας στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν, ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο δημιούργησε μια υπέροχη προσωπική ανάμνηση. Με δικό του γκολ η Χιχόν άνοιξε το σκορ στον δρόμο για ένα εμφατικό 3-0 στην έδρα της Μπέτις. «Ηταν υπέροχη εμπειρία και μάλιστα την πρώτη μου φορά που αγωνίστηκα σε αυτό το γήπεδο. Θα ήθελα πολύ να πετύχω και πάλι ένα γκολ κόντρα στην Μπέτις» δήλωσε χθες ο ισπανός στράικερ, που μόλις επέστρεψε από τον τραυματισμό του. Ο Μαρτίνς τον υπολογίζει, όχι όμως για το αρχικό σχήμα. Εκεί όπου τον ρόλο του σέντερ φορ θα τον «χρεωθεί» ο Κώστας Φορτούνης. Του συνέβη και πέρυσι και μάλιστα δύο φορές σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Με την Μπαρτσελόνα στο Φάληρο (0-0) και στην ήττα από τη Σπόρτινγκ στη Λισαβόνα (3-1).

Χωρίς εκπλήξεις

Μια επιλογή σχεδόν… αναγκαστική, σε μια ημέρα επετειακή. Γιατί μπορεί ο Γκερέρο να έβαλε γκολ στην πρώτη του επίσκεψη στην έδρα της Μπέτις πριν από τρία χρόνια, αλλά ακριβώς πριν από τρία χρόνια ο Φορτούνης είχε μια από τις έντεκα βραδιές του ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που πέτυχε δύο γκολ στο ίδιο ματς (Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-0, στις 29/11/2015). Ποιοι θα τον ακολουθήσουν στο χορτάρι; Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ούτε στην προπόνηση της Τρίτης. Λογικά πάντως δεν περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις (αν και ακούστηκε ως ενδεχόμενο η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Κούτρη και Τσιμίκα στην αριστερή πτέρυγα). Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ταξιδέψει στη Σεβίλλη με 20 ποδοσφαιριστές. Στο τσάρτερ δεν χώρεσε για πολλοστή φορά ο Γιάγια Τουρέ.